-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT rinkos svarstyklės – pirkėjų pusėje: koks būstas pigs pirmiausia

Dalis pirkėjų, matydami mažesnį pasirinkimą, priėmė sprendimą palaukti savo poreikius labiau atitinkančio būsto. Panašu, kad jie sulaukė momento, kai nekilnojamojo turto (NT) rinkos svarstyklės pakrypo į jų pusę. Ekspertai atskleidė, koks būstas pigs pirmiausia.
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Svarstyklės nusviro į pirkėjų pusę

Būsto rinkos „svarstyklės“ pirkėjo pusėn linksta ir tiesiogiai, ir santykinai. Pasak „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovo Tomo Sovijaus Kvainicko, tai akivaizdu matant „Inreal“ skaičiuojamą rinkos balanso indeksą, kurio esmė – pasiūlos ir paklausos santykis atsižvelgiant į naujos pasiūlos dinamiką.

„2021 metais stebėjome, kaip esant aukštam rinkos aktyvumui vystytojai nespėjo siūlyti naujų projektų, ir pasiūloje esančių butų skaičius tolygiai bei sparčiai mažėjo, ypač jau pastatyto būsto. Šiemet tendencijos pasikeitė. Visų pirma, sumažėjus pasiūlai ir pirkėjams turint mažiau galimybių rinktis, jie priėmė racionalų sprendimą – palaukti objektų, kurie labiau atitiks jų poreikius“, – sako T.S.Kvainickas.

„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas

Žinoma, pasak eksperto, prie to labai prisidėjo ir kainos pokyčiai, kitų prekių brangimas, t. y. bendras perkamosios galios mažėjimas.

„Euribor palūkanų normų pokyčiai savaime nėra esminis veiksnys, tačiau problema, kad tų veiksnių yra ne vienas ir ne du. Nauja pasiūla iš esmės yra susikoncentravusi brėžiniuose, todėl būstą įsigijus šiandien, jo teks laukti metus ar net dvejus, kas taip pat neskatina skubėti. 2021 metais įvykęs būsto rinkos aktyvumo šuolis nebuvo vien tik „atšokusi spyruoklė“, kurią sukūrė 2020 metais būsto nepirkę, bet jo poreikį jaučiantys žmonės“, – teigia T.S.Kvainickas.

Pasak jo, dalis pirkėjų būstą įsigijo anksčiau nei planavo, taigi 2022 metais jų poreikiai jau buvo patenkinti ir jiems naujo būsto klausimas nebėra aktualus. Sumažėjus pirkėjų gretoms, pardavėjams didėja poreikis konkuruoti dėl likusių. O tai, kaip pastebi T.S.Kvainickas, yra tiesioginis derybinės galios persislinkimas į pirkėjų pusę.

Jam antrina ir „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

„Žvelgiant į pastarųjų mėnesių naujos statybos butų rinkos rodiklius, matyti, kad situacija klostosi ne pardavėjų naudai. Ypač tai aiškiai matyti iš šalies sostinės pirminės rinkos duomenų, kurie rodo, kad bendros butų pardavimo apimtys sumenko iki mažiau nei 100 butų per mėnesį“, – pastebi jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius