-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasižvalgykite: nuomos rinkoje – būstai iki 10 kv. m ploto, kuriuose telpa ir krosnis

NT skelbimų portaluose nuomos skiltyse pasirodė iki 10 kv. m ploto būstų pasiūlymai, orientuoti į studentus. Šiuose nedideliuose būstuose pagalvota apie svarbiausius baldus, tačiau ne visur rasite spintą drabužiams, taip pat teks tenkintis tik nedidele elektrine virykle, o kambaryje stovės krosnis. Ekspertai sako, kad yra pasiūla, atsiras ir paklausa – nuomininkų.
Vilniaus Jeruzalės rajone nuomojamas butas
Vilniaus Jeruzalės rajone nuomojamas butas / Aruodas.lt nuotr.
Temos: 3 Krosnis Nuoma būstas

Didžiuosiuose miestuose – pasiūlymai apsigyventi iki 10 kv./m butuose ar kambariuose

Šiais metais neįprastai sumažėjusi pasiūla paaugino butų nuomos kainas, tad pigūs bendrabučiai, panašu, tapo dar labiau geidžiama išeitimi. Vilniaus studentų bendrabučiuose – jau ankšta. Triviečiai kambariai, kuriuose anksčiau buvo galima gyventi po du ar net vieną, bus užpildyti visu 100 proc. Į juos vėl sugrįžta baldai trečiajam asmeniui. Ieškoma, kur apgyvendinti į juos netelpančius. Alternatyva – paieškoti nuomojamo būsto patiems. Pastaruoju metu atsirado pasiūlymų Vilniuje ir Kaune išsinuomoti iki 9 kv. m ploto butą ar kambarį.

Kaune tokių nuomos variantų daugiau, o sostinėje trečiadienio rytą skelbimų portale aruodas.lt buvo vienas ir jis dienos metu buvo išimtas, nes rado nuomininką(-ę).

„Mažas, tačiau ekonomiškas 9 kv. m butas Jeruzalės r. Labai maži komunaliniai mokesčiai“, – taip šį butą buvo viliojama pasirinkti skelbime. Internautai netruko pastebėti, kad būstas orientuotas į „ne itin gaminti mėgstančius“ žmones, mat yra tik nedidelė elektrinė plytelė, taip pat kad taikomasi ir į laibus žmones, nes pasiekti miegamąjį kitaip bus sudėtinga.

Šiame bute pagalvota tik apie tai, kas reikalingiausia. Lova, šaldytuvėlis, dviejų plytelių elektrinė viryklė, o kur spinta drabužiams?

Aruodas.lt nuotr./Vilniaus Jeruzalės rajone nuomojamas butas
Aruodas.lt nuotr./Vilniaus Jeruzalės rajone nuomojamas butas

Tokio dydžio butuose Kaune – panašus sprendimai. Yra lova, virdulys su nedidele elektrine plytele, stalas valgyti, mikrobangų krosnelė, tačiau vienam iš butų – Kaune, Raudondvario pl., Vilijampolėje, taip pat nematyti spintos susidėti drabužiams.

Kitas 10 kv. m būstas – Kauno centre. „Išnuomoju nedidelį vieno kambario butą Centre, A.Mickevičiaus g. Butas nedidelis (apie 10 kv. m), bet patogumai yra bute (WC ir dušas). Yra visi reikalingi baldai: išskleidžiama lova, spinta, virtuvės spintelės. Taip pat yra šaldytuvas, el. viryklė, mikrobangų krosnelė ir kt.“, – aprašomas siūlomas butas.

Yra skelbimų, kuriuose siūlomi ir panašaus ploto kambariai didesniame bute. Štai vieno kambario nuomotojai diskriminuojančiai skelbia, kad nepriims gyvūnų, vaikų, o apgyvendintų tik studentę.

„Išnuomojamas vienas kambarys dviejų kambarių bute Vilijampolėje netoli LSMU Veterinarijos akademijos. 200 Eur/mėn., viskas įskaičiuota. Kaina padengia nuomą, mokesčius už šildymą, elektrą, vandenį, dujas, šiukšles. Nuoma mokama už būsimą mėnesį iki 25-os einamojo mėnesio dienos. Imamas užstatas už paskutinį mėnesį (200 Eur)“, – teigiama skelbime.

Aruodas.lt nuotr./Kauno Viljampolės rajone nuomojamas butas
Aruodas.lt nuotr./Kauno Viljampolės rajone nuomojamas butas

Už tokius, pagrindinius poreikius patenkinsiančius poreikius, kaip nurodoma skelbimuose, paklosite nuo 90 iki 260 Eur.

„Pigiausia, ką galima gauti“

„Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada 15min teigė, kad tokių nedidelių būstų, kurie įrengti ir pusrūsiuose, pasirūpinta tik svarbiausiais poreikiais, pasitaikydavo visais laikais, tačiau tik dabar jie greičiau ir plačiau matomi internete. Todėl sulaukia tiek žiniasklaidos, tiek internautų dėmesio.

Paklaustas, ar už tokį būstą prašoma adekvačios kainos, jis teigė, kad Vilniuje bendrabučio tipo butą galima išsinuomoti už maždaug 300 Eur.

„Tad nuomininkas atsiras. Gali būti tik bloga kaina. Na, bet neišnuomos už 300, išnuomos už 200 Eur“, – komentavo M.Čiulada.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Marius Čiulada
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Marius Čiulada

„Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas antrino, kad toks būstas – pigiausias, kokį galima rasti nuomos rinkoje. Orientuojamasi į studentus arba gaunančius mažas pajamas.

Nuo kambario pas močiutę iki specialių butų-kambarių nuomai

T.S.Kvainickas 15min teigė, kad anksčiau tokį kambarį buvo galima išsinuomoti „pas močiutę“, dabar nebe močiutės pasidalija būstu, o žmonės specialiai nusiperka tokius būstus nuomoti.

„Jie būna senesni. Pavyzdžiui, penkių kambarių butas. Tai tokio buto kaina senesniame pastate bus žemesnė, juos apsimoka nusipirkti. Be to, tikslinė auditorija, galinti išsinuomoti visą tokį butą, būtų labai maža. Ne tiek daug žmonių, kuriems reikėtų tiek kambarių“, – sako T.S.Kvainickas.

Inreal nuotr./omas Sovijus Kvainickas
Inreal nuotr./omas Sovijus Kvainickas

Galbūt visą tokį butą Kaune, jo skaičiavimais, būtų galima išnuomoti už 600–700 Eur, bet nuomojant kambarius atskirai po 200 Eur, jau išeitų 1000 Eur. „Pusantro karto – reikšmingas šoktelėjimas“, – atkreipia dėmesį jis.

Keičiasi nuomininko portretas

Pasak M.Čiulados, šiomis dienomis stebina skelbimuose nurodomi seksizmu kvepiantys pageidavimai, kad nuomojamame bute apsigyventų išskirtinai, tarkime, mergina. Tokių pageidavimų klientai kartais išsakydavo ir anksčiau, ir dabar.

„Tikslinė auditorija anksčiau buvo studentė, medikė, nerūkanti, grįžtanti namo 21 val. vakaro. Visas tas komplektas, kuris ėjo su labai stereotipiniais pasakymais. Žmonės norėdavo pavyzdingų nuomininkų ir iškeldavo ilgą reikalavimų jiems sąrašą“, – pastebi ir T.S.Kvainickas.

Tačiau, jis pritaria, kad skelbimų, kuriuose – nuomai siūlomas būstas, turinys šiuo atžvilgiu jau keičiasi.

„Supranta, kad savo turtą, į kurį įdėtos santaupos, perleidžia už palyginti nedidelį mokestį, be to, nori to pavyzdingo, tvarkingiausio nuomininko. Nors ir kultūros prasme dar turime, kur augti. Nepaisant to, tokių pageidavimų skelbimuose šiomis dienomis mažėja“, – konstatavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius