-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paveldėtą būstą užsimojusiam parduoti ir mokesčių vengiančiam vyrui – valstybinių įstaigų atkirtis

Į 15min kreipėsi skaitytojas Jonas, klausdamas, ar įmanoma išvengti pajamų mokesčiu (GPM) apmokestinamo skirtumo, parduodant paveldėtą turtą. Valstybinės įstaigos atkerta – šiuo atveju mokesčiai neišvengiami ir primena kiekvieno žmogaus pilietinę pareigą juos mokėti.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

„Turime paveldėtą turtą. Prieš porą metų Registrų centras įvertino ją apie 80 tūkst. Eur. Norėjome ją parduoti, tačiau pardavus brangiau – 15 proc. GPM neišvengiamas, taip? Nebent būtų praėję 10 metų po paveldėjimo arba dveji metai iki pardavimo ten būtų deklaruota žmogaus gyvenamoji vieta?“ – 15min klausia skaitytojas Jonas.

Jam kyla klausimas, ar tuomet būtų įmanoma vertinti iš naujo arba perrašyti turtą šeimos nariui, dėl ko atsirastų pretekstas daryti naują turto vertinimą. Vyras teiraujasi, ar tokiu atveju nereikėtų mokėti turto paveldėjimo mokesčio.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė paaiškino, kad Jono žinios teisingos – pajamos už parduotą paveldėtą nekilnojamąjį daiktą – sodybą pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą (GPMĮ) būtų priskirtos neapmokestinamosioms pajamoms, jeigu sodyba:

1) buvo paveldėta prieš 10 metų ar anksčiau, arba

2) joje deklaruota gyvenamoji vieta buvo 2 metus ar ilgiau, arba

3) joje deklaruota gyvenamoji vieta buvo deklaruota trumpiau nei 2 metus, tačiau iš pardavimo gautos pajamos (jų dalis) per 1 metus buvo panaudotos kitam Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos valstybėje esančiam gyvenamajam būstui įsigyti, kuriame teisės aktų nustatyta tvarka deklaruota gyvenamoji vieta.

Šių sąlygų neatitinkančios nekilnojamojo daikto pardavimo pajamos priskiriamos apmokestinamosioms pajamoms. Pajamų mokesčiu apmokestinamas skirtumas, apskaičiuotas iš pardavimo gautų pajamų sumos atėmus jo įsigijimo kainą ir su pardavimu susijusius privalomus mokėjimus.

„Nekilnojamojo daikto vertė yra valstybės įmonės Registrų centro nustatyta šio turto vidutinė rinkos vertė. Na, arba vertė, nustatyta atlikus nekilnojamojo turto individualų vertinimą“, – aiškina ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė

Jeigu, paveldint sodybą, paveldimo turto mokestis buvo apskaičiuotas nuo Registro centro nustatytos vidutinės rinkos vertės, tai jos įsigijimo kaina, pasak R.Virvilienės, būtų laikoma Registrų centro nustatyta vertė (nurodyta paveldėjimo liudijime), o jei nuo turto vertintojo nustatytos individualios vertės, tai – ši individuali vertė (nurodyta turto vertintojo ataskaitoje).

„Jeigu sodyba buvo paveldėta iš tėvų ar kitų artimųjų ir todėl paveldimo turto mokesčio mokėti nereikėjo, jos vertė, atitinkanti įsigijimo kainą, nustatoma taip pat. Ja GPMĮ taikymo tikslu pripažįstama Registrų centro nustatyta vertė arba vertė, nustatyta pasinaudojus turto vertintojo paslaugomis. Manant, kad Registro centro nurodyta vertė (apie 80 tūkst. eurų) skiriasi nuo paveldėjimo metu buvusių rinkos kainų, dėl individualaus sodybos retrospektyvaus įvertinimo į turto vertintoją galima kreiptis ir šiuo metu“, – sako R.Virvilienė.

Pasak jos, svarbu, kad turto vertintojas nustatytų ir turto vertinimo ataskaitoje nurodytų vertę, buvusią ne vėlesnę nei paveldėjimo teisės liudijimo išdavimo dieną. Paveldėjimo liudijimo išdavimo dieną buvusi turto vertintojo nustatyta vertė arba, paveldėtojo pasirinkimu, Registro centro vertė būtų laikoma sodybos įsigijimo kaina.

Be to, iš turto pardavimo pajamų atimama ne tik jo įsigijimo kaina, bet ir su perleidimu nuosavybėn susiję privalomi mokėjimai (sumokėtas atlyginimas notarui už paveldėjimo teisės liudijimo išdavimą, įmokos Registrų centrui už nuosavybės teisių įregistravimą ir pan.).

Skirtumas, apskaičiuotas iš sodybos pardavimo pajamų atėmus jo įsigijimo kainą ir privalomus mokėjimus, apmokestinamas taikant:

  • 15 proc. GPM tarifą, – jeigu per kalendorinius metus gauta nesusijusių su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais pajamų (neįskaitant individualios veiklos pajamų, pajamų iš paskirstytojo pelno (dividendų), ligos, motinystės , tėvystės, vaiko priežiūros ir ilgalaikio darbo išmokų, tantjemų ar atlygio už veiklą stebėtojų taryboje (valdyboje), paskolų komitete, iš darbdavio gautų autorinių atlyginimų ir iš mažosios bendrijos (ne jos nario) už vadovavimą gautų pajamų) neviršija 120 VDU180492 Eur.
  • 20 proc. GPM tarifą – 120 VDU viršijančiai pajamų daliai*.
  • * Vidutinis darbo užmokestis, taikomas apdraustųjų asmenų valstybinio socialinio draudimo įmokų bazei skaičiuoti, 2022 m. 1 VDU – 1504,10 Eur.

Kalendoriniais metais parduoto turto pajamos deklaruojamos ir apskaičiuotas pajamų mokestis sumokamas, pasibaigus kalendoriniams metams, iki kitų metų gegužės 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius