-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po dešimtmečio bandoma atgaivinti Panevėžio autobusų stotį, bus ieškoma investuotojo

Jau dešimtmetį bandymai atnaujinti Panevėžio autobusų stotį, regis, po truputį juda į priekį. Miesto valdžia paskelbė, kad naujoji autobusų stotis bus statoma viešosios ir privačios partnerystės principu, t.y. ir privataus investuotojo lėšomis. Tam, kad būtų skelbiama investuotojo atranka, pritarė Savivaldybės taryba, rašoma pranešime spaudai.
Panevėžio autobusų stotis dabar
Panevėžio autobusų stotis dabar

Pasak Miesto plėtros skyriaus vedėjo Jokūbo Leipaus, bus sudaryta investicijų sutartis dėl autobusų stoties ir besiribojančių teritorijų konversijos, naujos stoties statybos. Investuotojas turės pasiūlyti teritorijos išvystymo koncepciją, savo lėšomis suprojektuoti ir pastatyti autobusų stotį.

Autobusų stoties konversijai ir pritaikymui bendruomenės reikmėms, stoties prieigoms tvarkyti Savivaldybė ketina gauti 2,8 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų. Miesto indėlis sudarys daugiau kaip 0,5 mln. eurų

Investuotojui bus siūloma įvertinti apie 1 ha teritoriją Panevėžio centre, iš jos 0,45 ha naudojama stoties reikmėms.

Investuotojo atrankos kriterijai – techninės-architektūrinės aplinkos įvertinimo išsamumas; techninių-architektūrinių sprendimų detalumas, išbaigtumas; architektūrinė raiška ir estetika; inovatyvumas; integralumas ir funkciniai ryšiai su miesto centru; investicijų projektui įgyvendinti siūlomo organizacinio modelio, su teisine aplinka susijusių pasiūlymų išsamumas, detalumas ir įgyvendinamumas; investuotojo planuojama skirti lėšų suma, įsipareigojimų apimtis, pageidavimai dėl Savivaldybės įsipareigojimų bei kt.

R.Paleko vizualizacija/Verslininkai pasiūlė naują Panevėžio autobusų stoties projektą
R.Paleko vizualizacija/Verslininkai pasiūlė naują Panevėžio autobusų stoties projektą

Sulaukė pasiūlymo iš verslininkų

15min rašė, kad praėjusių metų spalį Panevėžio miesto savivaldybė iš nekilnojamojo turto bendrovės „Baltisches Haus“ sulaukė pasiūlymo, kaip galėtų atnaujinti miesto autobusų stotį. Įmonė miesto valdžiai pateikė architekto Rolando Paleko parengtą viziją, kaip turėtų atrodyti naujas autobusų stoties pastatas ir jo aplinka miesto centre. Šiam pasiūlymui tada pritarė ir miesto Verslo taryba.

Panevėžiui siūloma esamą autobusų stotį įkurti dabartinio Alyvų parkelio vietoje, o senos stoties teritoriją paversti parku. Tokiu atveju žalioji zona persikeltų į teritorijos vidų, arčiau stoties pastato.

Stoties peronas taptų skvero tęsiniu. Pasikeistų autobusų judėjimas, nes transporto srautai šlietųsi arčiau J.Basanavičiaus gatvės ir Savanorių alėjos pietinės dalies.

Vietoj automobilių stovėjimo aikštelės siūloma statyti kelių aukštų pastatą, kurio pirmame aukšte būtų paslaugų ir komercinės patalpos, o kituose aukštuose – apie 450 automobilių stovėjimo vietų aikštelė.

R.Paleko vizualizacija/Verslininkai pasiūlė naują Panevėžio autobusų stoties projektą
R.Paleko vizualizacija/Verslininkai pasiūlė naują Panevėžio autobusų stoties projektą

Planai statyti naują Panevėžio autobusų stotį kuriami dar nuo 2006 metų – tuomet į autobusų parko teritoriją J.Basanavičiaus gatvėje Panevėžio savivaldybės taryba buvo nusprendusi iškelti autobusų stotį iš Savanorių aikštės.

Netesėjo pažadų

2007 metų pabaigoje „Panevėžio autobusų parkas“ su bendrovių „Panevėžio statybos trestas“ ir „Baltijos investicijų grupė“ konsorciumu susitarė dėl senosios stoties iškėlimo ir naujos statybos darbų.

Už investicijas J.Basanavičiaus gatvėje, kur planuota pastatyti naują autobusų stotį, remonto dirbtuves, plovyklą, degalinę ir administracijos pastatą, konsorciumui būtų perleista apie 3 ha ploto autobusų parko teritorija ir suteikta teisė statyti ten komercinį pastatą, taip pat autobusų stoties Savanorių aikštėje 45 arų sklypas.

Tačiau, patvirtinus naują sklypo detalųjį planą, verslininkai savo pažadų neištesėjo, nors žadėjo į projektą investuoti apie 43 mln. eurų.

2014 metais „Panevėžio autobusų parkas“ paskelbė 7,08 ha ploto gamybinės teritorijos J.Basanavičiaus gatvėje aukcioną, o turtą, kaip skelbė vietos žiniasklaida, 2015 metais įsigijo Lietuvoje besiplečiantis mažmeninės prekybos tinklas „Lidl Lietuva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius