Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po vandentiekio tinklų plovimo sostinės Naujamiestyje gyventojams bėgo juodas vanduo

Po Naujamiestyje „Vilniaus vandenų“ vykdytų vandentiekio tinklų plovimo darbų gyventojus neramino valymo pasekmės. Su 15min susisiekęs skaitytojas teigė, kad po darbų kai kur sumažėjęs vandens spaudimas arba vanduo visai nebėga, o gyventojams dėl nešvaraus vandens genda įvairūs prietaisai. „Vilniaus vandenų“ atstovas patikino, kad vanduo nepavojingas, o tokio masto valymo darbai jau seniai nevykdyti.
Po vandentiekio valymo darbų sostinės gyventojams bėga juodas vanduo
Po vandentiekio valymo darbų sostinės gyventojams bėga juodas vanduo / Kadras iš video

Gyventojai nesupranta, kas nutiko

Antradienio vakarą į redakciją kreipėsi Naujamiestyje gyvenantis skaitytojas Ovidijus. Vamzdžių plovimo ir valymo darbai name, kuriame gyvena Ovidijus, buvo planuoti lapkričio 16 dieną. Namo gyventojams buvo pranešta, kad vandens tiekimas bus sutrikęs tik tą dieną, tačiau praėjus net keturioms dienoms po planuotų darbų pastate gyvenantys žmonės negalėjo džiaugtis švariu vandeniu.

Tiesa, Ovidijus nėra vienintelis, pastebėjęs, kad po vandens tinklų valymo ne viskas gerai su vandens tiekimu. Nemalonia patirtimi feisbuko grupėse dalinosi ir kiti Naujamiesčio gyventojai – senos statybos namuose smarkiai sumažėjo vandens spaudimas, bėga mažai vandens, arba jis visai nebėga, o kai kuriuose namuose pradėjo bėgti sieros kvapo vanduo.

„Žmonės rašo – vieniems skalbimo mašina sulūžo, kitiems dar kažkokie prietaisai, kurie jungiasi prie vandentiekio. Aiškėja labai didelės problemos, nu tokios, kurioms, matosi, nebuvo iš anksto pasiruošta“, – pasakojo skaitytojas.

VIDEO: Po vandentiekio valymo darbų sostinės gyventojams bėga juodas vanduo

Ovidijus teigė, kad susisiekė su jo pastatą administruojančia įmone „Mano būstas“ ir išgirdo, kad ne visur yra įrengti vandentiekio filtrai.

„Dabar žmonės net galimai geria tą vandenį, patys nežinodami, ką geria. Turiu net nufilmavęs video medžiagą, kur akivaizdžiai matosi, kad bėga juodas vanduo. O kartais bėga, pavyzdžiui, skaidrus vanduo. Ir kiti gyventojai irgi dalinasi tokiais įrašais, kur sako – o, jau pas mane kaip ir gerai. Po kiek laiko lygiai taip pat tie žmonės sako – oi ne, ir vėl blogai“, – 15min sakė skaitytojas.

Praėjusią savaitę „Vilniaus vandenys“ informavo 15min, kad įmonė dideliu mastu plovė vandentiekio tinklus sostinės Naujamiestyje ir teigė, kad klientai apie tai informuoti įvairiais būdais.

„Baigus darbus ir atstačius vandens tiekimą, jeigu nesulaukiama gyventojų pranešimų iš konkretaus buto dėl vandens tiekimo sutrikimų, laikoma, kad tam namui geriamojo vandens tiekimas atstatytas“, – tada sakė „Vilniaus vandenų“ komunikacijos skyriaus vadovas Mindaugas Linkaitis.

Išplauti vandentiekio tinklus Vilniaus Naujamiestyje ir Paneriuose planuota nuo lapkričio 13 iki lapkričio 19 dienos – vienoje gatvėje ar jos dalyje plovimas turėjo trukti ne ilgiau kaip 12 valandų.

„Mano būstas“: drumzlinas vanduo – „Vilniaus vandenų“ kaltė

15min susisiekė su pastatą, kuriame gyvena Ovidijus, administruojančios įmonės „Mano būstas“ atstovu spaudai Pauliumi Ugianskiu. Pasak jo, iš gyventojų čiaupų tekantis juodas vanduo vienareikšmiškai yra tinklų valymo, kurį atliko „Vilniaus vandenys“, pasekmė.

„Kadangi „Vilniaus vandenys“ atliko magistralinių vamzdynų valymo darbus, jie apie tai turėjo informuoti gyventojus. Mūsų žiniomis, gyventojai iš šios įmonės gavo informacinius pranešimus dėl galimo drumzlino vandens“, – teigė P.Ugianskis.

Vadinamieji grubaus valymo filtrai neapsaugo ir nesulaiko smulkių priemaišų, kurias po valymo darbų suneša tekantis vanduo.

„Mano būstas“ sulaukė pavienių gyventojų kreipimųsi dėl tekančio vandens kokybės. Pasak įmonės atstovo žiniasklaidai, tokiais atvejais gyventojams būdavo suteikiama pagalba – vykta pas klientus ir mėginta spręsti problemas vietoje.

Pasiteiravus apie valymo filtrus Naujamiestyje, P.Ugianskis patikino, kad vadinamieji grubaus valymo filtrai neapsaugo ir nesulaiko smulkių priemaišų, kurias po valymo darbų suneša tekantis vanduo.

„Ten, kur filtrai yra sumontuoti, jie yra periodiškai valomi. Priminsiu, jog čių filtrų keisti nereikia – jie yra periodiškai pravalomi, ką administratorius ir darė“, – teigė „Mano būsto“ atstovas.

„Vilniaus vandenys“: nuosėdos nekenksmingos, tik negražios

„Vilniaus vandenų“ komunikacijos skyriaus vadovas Mindaugas Linkaitis 15min sakė, kad pagrindinių vandentiekio magistralių plovimo darbai Naujamiestyje buvo itin didelio masto ir atlikti pirmą kartą per kelis dešimtmečius.

„Šešias dienas dalį dienos klientams buvo atjungiamas vanduo, kad paplavos nepatektų į butus, įstaigas ar biurus. Šiandien trijų dienų vandentiekio plovimo darbai baigiami ir Žemuosiuose Paneriuose.
Savo klientus apie tai informavome įvairiais būdais, tarp jų ir SMS žinutėmis“, – teigė M.Linkaitis.

„Vilniaus vandenys“ klientų prašė vykstant plovimo darbams neatsukti šalto vandens čiaupo ir nejungti skalbimo mašinų bei indaplovių.

Pasak „Vilniaus vandenų“ atstovo, tie, kurie perspėjimo nepaisė, rizikavo užkimšti pastato vidaus tinklus bei savo buitinę techniką.

M.Linkaitis patikino, kad kiekvieno nusiskundimo atveju pirmiausiai nustatoma, kur tiksliai kilo vandens tiekimo sutrikimas. Jeigu jis yra „Vilniaus vandenų“ atsakomybės ribose, tai yra iki įvado į pastatą, problemą sprendžia pati įmonė, jeigu pastato vidaus tinkluose – nusiskundimas perduodamas pastato administratoriui.

„Neretai problemos sprendimas būna paprastas – atsukti vandens čiaupo aeratorių, tinklelį, ir jį išvalyti“, – sakė įmonės atstovas.

Anot jo, Naujamiesčio vandentiekio tinklus plauti reikėjo dėl rajone vis vykstančių statybų. Naujamiestyje statoma ar suplanuota statyti daug namų ir kitų pastatų. Kiekvieną kartą prijungiant naują objektą prie vandentiekio tinklo dėl hidraulinio smūgio susidrumsčia per ilgus metus ant vamzdžių sienelių susikaupusios nuosėdos ir patenka į artimiausius pastatus. „Vilniaus vandenų“ atstovas teigė, kad tinklų plovimas yra ko gero greičiausia efektyvi priemonė ilgam laikui išspręsti šią problemą.

Pasiteiravus, ar nuosėdos, apie kurias pranešė skaitytojas, yra kenksmingos, M.Linkaitis patikino, kad taip nėra, jos „tik atrodo neestetiškai“ ir sakė, esą jas sudarantys geležis ir manganas, vartojami nedideliais kiekiais, sveikatai nepavojingi, „o kaip tik net naudingi“.

„Geležies ir mangano kiekis geriamajame vandenyje reguliuojamas pagal higienos normas, o per didelė metalų koncentracija šalinama vandens gerinimo įrenginiuose vandenį filtruojant kvarciniu smėliu“, – teigė „Vilniaus vandenų atstovas“.

Jis taip pat teigė, kad dėl konkretaus atvejo T.Ševčenkos gatvėje 20 name su klientu buvo susisiekta antradienį vakare ir išsiaiškinta, kad bėdos dėl vandens spalvos nebėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius