Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacijos grimasos Marijampolėje: siūbuojantys balkonai, skylės sienose ir landos pas kaimynus

Po žinios apie sustojusią vieno Vilniaus Žirmūnų daugiabučio renovaciją sujudo ir suvalkiečiai. Pasirodo, minėtoji UAB „Orlista“ apkartino gyvenimą ir Marijampolės gyventojams. Vieno iš šios bendrovės renovuojamų Suvalkijos sostinės daugiabučių gyventojai tikina, kad pastato būklė šiandien net blogesnė nei anksčiau. Aplinkos ministerija ramina, kad statybinį broką įmonė panaikins. Tačiau pačiai „Orlistai“ teismas jau buvo iškėlęs bankroto bylą, kuri, tiesa, vėliau buvo apskųsta.
Marijampolės daugiabučio gyventojai skundžiasi prasta renovacijos darbų kokybe
Marijampolės daugiabučio gyventojai skundžiasi prasta renovacijos darbų kokybe

Pirmakursio darbo lygis

Siūbuojantys balkonai, landos į kaimynų balkonus, kiaurai pragręžtos lauko sienos, problemos su kanalizacija ir daugybė kito protu sunkiai suvokiamo statybinio broko kartina gyvenimą Marijampolės Kokolos g. 9 namo gyventojams. Anot daugiabučio atstovo Vyganto Vilčiausko, renovacija turėjo būti baigta jau praėjusiais metais, tačiau tęsiasi iki šiol.

Suprasti akimirksniu

  • Marijampolės daugiabučio kokybė po renovacijos tik suprastėjo
  • Nors oficialiai namo renovacija dar nebaigta, bet gyventojai jau dabar jaučiasi apgauti
  • Viceministrė ramina, kad birželio mėnesį defektai bus pašalinti
  • Balandį „Orlistai“ teismas nutarė iškelti bankroto bylą, bet ši nutartis buvo apskųsta

„Reiktų jaučio odos viskam surašyti“, – paklaustas apie problemas, su kuriomis susiduria gyventojai, sakė V.Vilčiauskas.

Nors renovacija oficialiai dar nėra baigta, tačiau statybininkų brokas jau dabar bado akis.

Šių metų kovą buvo apklausti 26 šio namo butų gyventojai, kurie įvardijo per renovaciją atsiradusius defektus pastate. Kai kuriuose butuose tuo metu neveikė radiatoriai ir atsirado problemų su kanalizacija, klibėjo balkonų rėmai, pačiuose balkonuose buvo visiškai išdraskyta iki tol buvusi apdaila, o nauja taip ir nesudėta.

„Siūbuoja balkonai, jie be tvorelių. Darbų vykdytojai sako, kad renovacijos projektas kaip pirmakursio darbas. Pačios prasčiausios medžiagos, jau po mėnesio fasadinės plokštės pasidarė kaip tigro kailis – rainos, o juk jos neturėtų keisti spalvos“, – defektus vardijo V.Vilčiauskas.

Vaizdas neatitiko pažadų

Be šiurpą keliančios renovacijos kokybės, Kokolos g. 9 namo gyventojai skundžiasi ir tuo, jog buvo supažindinti tik su technine užduotimi, bet ne pačiu renovacijos projektu. Maža to, dalis atliktų darbų neatitiko techninėje užduotyje suformuluotų reikalavimų, nes, pavyzdžiui, buvo įstatyti žemesnės, nei žadėta, kokybės langai ar vamzdžiai.

„Orlista“, anot Kokolos g. daugiabučio gyventojų, po konkurso taip pat nenupirko dalies prižadėtų renovacijos darbų.

Nuo renovacijos apdegę marijampoliečiai bendrovei meta šešėlį ir dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų, o dėl to jau kreipėsi ir į Aplinkos ministeriją, ir į vietos savivaldybę, būsto energijos taupymo agentūrą bei prokuratūrą. Tiesa, iš minėtų institucijų jokio atsakymo negauta.

„Žmonės įkišti į finansinę bedugnę dvidešimčiai metų, palūkanas jau dabar mokame, nors namo renovacija nebaigta. Iki liepos jie turėtų užbaigti, bet mes matome, kad taip tikrai nebus“, – įsitikinęs vyras, pyktį kelia dar ir tai, kad galutinė namo renovacijos sąmatos suma gyventojams nežinoma iki šiol.

Viceministrė ramina, o įmonė artėja bankroto link

Gyventojų skundus dėl prastos renovacijos kokybes išdėsčius aplinkos viceministrei Daivai Matonienei, pastaroji patikino, kad šis namas su defektais neliks, o rangovas savo klaidas turės ištaisyti.

Aplinkos ministerijos nuotr./Daiva Matonienė
Aplinkos ministerijos nuotr./Daiva Matonienė

„Imamasi aktyvių veiksmų šiuo klausimu. Dėl galimų defektų ir jų šalinimo – jie yra žinomi, tiek techninio prižiūrėtojo, tiek inspekcijos yra fiksuoti. Techninis prižiūrėtojas garantavo, kad defektai privalo būti ištaisyti per birželio mėnesį“, – aiškino D.Matonienė, pažymėjusi, kad „Orlistai“ buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir skirta bauda, įmonė, kaip nepatikima rangovė, pašalinta iš Centrinės Perkančios organizacijos (CPO) katalogo.

Tačiau panašu, kad greitu metu „Orlista“ gali būti pašalinta ir iš veiklą vykdančių įmonių registro.

„Registrų centro“ pateiktoje balandžio 26 d. Kauno apygardos teismo nutartyje matoma, kad teismas atsisakė patenkinti prašymą iškelti restruktūrizavimo bylą ir vietoje to nutarė kelti bankroto bylą.

Tiesa, susisiekus su „Orlista“ bankroto administratoriumi paskirto Jono Vėdaro padėjėja, paaiškėjo kad trečiadienį nutartis dėl įmonės buvo apskųsta.

Susisiekti su pačios „Orlistos“ generaliniu direktoriumi Kęstučiu Gudynu 15min vėl nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius