Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seimas patikslino ir papildė Statybos įstatymą

Seimas priėmė Statybos įstatymo pataisas, nustatydamas priemones, padedančias statinio projektą vertinantiems subjektams tiksliau įvertinti planuojamą statyti statinį ir statinio projektui turinčius pritarti subjektus, paskatinti visuomenę dalyvauti statybos procese, sugriežtinti projektuotojų, statinio projekto (jo dalies) ekspertizės rangovo ir statinio projektą tikrinančių subjektų atsakomybę, atlikti techninio pobūdžio pakeitimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Statybos
Statybos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Patiksliname institucijų kompetencijas, kad būtų aišku, kas už ką atsakingas derinant statybų teisės aktus ir tada išvengsime tokių atvejų, kaip pavyzdžiui, Kauno Žaliakalnyje nugriauti du pastatai, tokiems griovimams kultūros paveldo objekto teritorijose reikės statybos leidimo, išvengsime tokių ginčų, kaip pavyzdžiui, Panevėžyje griaunant „Garso“ kino teatrą ir įrengiant Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, bus aišku, ar savivaldybė turi derinti griovimą, ar Kultūros paveldo departamentas“, – Seimo Spaudos biurui sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Ministro teigimu, priimtomis pataisomis atsisakoma kai kurių Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos funkcijų jas perduodant privačiam sektoriui: „Tai yra statybos darbų užbaigimas. Tokių statybų darbų užbaigimo deklaracijų kiekvienais metais Statybų inspekcija atlikdavo po 15 tūkst. Atlaisvinam Statybų inspekcijos personalą, kad jis susitelktų ties kertiniais darbais – tikrinti, ar projektai atitinka teisės aktus, kad nebūtų taip, kad praėjus 5–6 metams po statybų, jau pasikeitus savininkams, imamasi už galvų ir sakoma, kad reikia griauti pastatą.“

Įstatymas papildytas straipsniais, reglamentuojančiais statinių projektus tikrinančių subjektų kompetenciją, su statyba susijusį viešąjį interesą.

Dauguma priimto teisės akto nuostatų įsigalioja lapkričio 1 d.

Statybos įstatymo pataisos priimtos už balsavus 107, prieš buvus vienam, susilaikius 7 Seimo nariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius