Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotai prišvartavo muziejų: pastato forma nustebins ne vieną

Škotijos Dandžio miesto krantinėje iškilmingai atidaromas pirmasis šios šalies dizaino muziejus – „V&A Dundee“. Kone 10 metų škotų lauktą ir planuotą statinį čia „prišvartavo“ žinomas japonų architektūros meistras Kengo Kuma.
Škotijos dizaino muziejus „V&A Dundee“
Škotijos dizaino muziejus „V&A Dundee“ / „V&A Dundee“ nuotr.

Tiltas tarp miesto ir vandens

Rugsėjo 15 dieną atidaromas šiuolaikiškas Škotijos dizaino muziejus „V&A Dundee“ – vienintelis britų dizaino muziejus už Londono ribų. Šiuolaikišką dinamiškų marinistinių formų statinį japonų architektas K.Kuma įkomponavo regeneruojamos Dandžio miesto Tėjaus upės krantinėje.

2014 metais pradėtą dizaino muziejaus „V&A Dundee“ statybą finansavo Škotijos vyriausybė, loterijos paveldo fondas, įvairios organizacijos. Prie pastato statybos iš viso prisidėjo per 1.500 žmonių. Skelbiama, kad 240 ha Dandžio pakrantės teritorijos konversija kartu su pagrindiniu jos architektūros akcentu – dizaino muziejumi „V&A Dundee“ – škotams atsiėjo apie 1 mlrd. svarų sterlingų (1,12 mlrd. Eur.). Beje, paties muziejaus sąmata statybos metu gerokai išaugo.

„V&A Dundee“ nuotr. /Škotijos dizaino muziejus „V&A Dundee“
„V&A Dundee“ nuotr. /Škotijos dizaino muziejus „V&A Dundee“

Japonų architektas K.Kuma pirmąjį savo pastatą Jungtinėje Karalystėje projektavo atvirą – it tam tikrą miesto svetainę. Geriausia tai iliustruoja jaukus muziejaus vestibiulis. Virš vandens it krantinėje prišvartuotas laivas kyšantis pastatas taip pat architektūriškai užsimena apie Dandžio miestui svarbų laivininkystės paveldą. Taigi, tai ir tam tikras tiltas tarp miesto ir vandens tiek fiziškai, tiek ir simboliškai.

Šovė į dizaino miestų „topus“

Dizaino muziejaus „V&A Dundee“ forma atkartoja dvi apverstas piramides tarp kurių paliktas trikampis įėjimas tarsi veda į tam tikrą urbanistinį urvą. Horizontaliai „dryžuotus“ fasadus architektas sumanė iš akmeninių plokščių, kurios čia iš išorės dengia lenktas betonines sienas. Iki 3 000 kg svorio ir iki 4 m ilgio pastarųjų apdailos elementų škotams prireikė net 2 466 vienetų.Pasak projekto autoriaus, tokią architektūrą įkvėpė pats Škotijos šiaurės rytų pakrantės kraštovaizdis.
Ta pati horizontalių žaliuzių mintis tęsiama ir interjere, kurį sušildo itin plačiai naudojamas medis.

„V&A Dundee“ nuotr. /Škotijos dizaino muziejus „V&A Dundee“
„V&A Dundee“ nuotr. /Škotijos dizaino muziejus „V&A Dundee“

Šį savaitgalį atidaromo muziejaus ekspozicijoje – Škotijos dizaino paveldas, didžiausi šios srities pasiekimai, šiuolaikinių bei ateities škotų talentų kūryba. Beje, greta kitų eksponatų muziejuje galima pamatyti ir restauruotą škotų architekto Charleso Rennie Mackintosho (1868 – 1928) vieną garsiausių interjerų. Teigiama, jog tai tikroji šio muziejaus širdis.

Iš esmės daugiausia dėl savo naujojo šiuolaikinės architektūros vietoženklio Dandis jau šovė į Europos patraukliausių architektūros ir dizaino traukos vietų „topus“. Susidomėjimą naujuoju muziejumi bei jo architektūra iliustruoja faktas, jog bilietų į atidarymą jau seniai nebėra.

Tikisi miesto renesanso

Dandžio miestas, kaip ir Kaunas, priklauso UNESCO Dizaino miestų tinklui, o atidaromas muziejus „V&A Dundee“ patvirtina, jog garbingas titulas kukliam Škotijos miestui 2014-aisais sutektas ne veltui. Lūkesčius pateisinę, patys škotai viliasi, jog būtent naujasis statinys bei pertvarkyta teritorija greta pagaliau pažadins ilgai snūduriavusio miesto gyvybingumą ar net įkvėps jo renesansą.

Parengta pagal „V&A Dundee“ ir PILOTAS.LT informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius