Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stiklas įsigali naujų pastatų architektūroje ir stebina savo savybėmis

Tobulėjančios stiklo gamybos technologijos plečia ir architektų fantazijos erdves: pastatams galima pritaikyti lenkto, tonuoto, dažyto, grūdinto, neperšaunamo stiklo gaminius. Todėl stiklas karaliauja ne tik languose, bet ir fasaduose, vidaus pertvarose, baldų pramonėje.
Stiklas įsigali naujų pastatų architektūroje ir stebina savo savybėmis
Stiklas įsigali naujų pastatų architektūroje ir stebina savo savybėmis / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Stiklas Veidrodis

„Pastebime, kad stiklo panaudojimas naujai statomuose pastatuose ne mažėja, o kaip tik kasmet didėja, nes visi nori šviesos, erdvės pojūčio, o gamintojai jau gali užtikrinti, kad statiniai atitiks visus šiuolaikinius reikalavimus. Be to, tapo įmanomos galimybės, kurios anksčiau sunkiai derėjo su stiklo gaminių savybėmis: šilumos taupymas, apsauga nuo perkaitimo, intensyvių saulės spindulių, netgi kulkosvaidžio šūvių“, – teigė 30 metų stiklo versle besidarbuojantis Gintautas Mašalaitis.

Jo vadovaujama įmonė „Aperte“ tiekia įvairius stiklus ir stiko paketus: grūdintus, laminuotus, garso izoliacinius, emaliuotus, lenktus, ugniai atsparius (priešgaisrinius). Siklai gali būti su įvairiomis dangomis: saulės kontrolės, selektyvinėmis, microshade (ribojančia šilumos energiją, bet ne šviesą danga) ir t.t

Partnerio nuotr./Stiklas įsigali naujų pastatų architektūroje ir stebina savo savybėmis
Partnerio nuotr./Stiklas įsigali naujų pastatų architektūroje ir stebina savo savybėmis

Saulės spinduliai – ne kliūtis

Atrodo, negrįžtamai praėjo laikmetis, kai pastato tvirtumą įkūnijo storos sienos ir maži langai. Dauguma šiuolaikinių biurų pastatų, prekybos centrų išsiskiria stiklo gausa. „Pietinės patalpų dalys dėl naujų stiklo savybių irgi nepraranda patrauklumo, nors vasaromis, saulėtomis dienomis jos būna nuolat apšviestos saulės – šiuolaikiniai stiklai išlikdami skaidrūs, geba neįleisti šilumos, o žiemą atvirkščiai – jos neišleisti“, – aiškino G.Mašalaitis.

Pasak jo, tonuoti stiklai jau yra dažniau kaip architektūrinis sprendimas. Jie gali būti ne tik tamsinti, bet turėti švelnius atspalvius: bronzinį, auksinį ir pan. Dar daugiau įvairovės pastatų puošyboje suteikia dažytas stiklas. „Jį galima emaliuoti, kai stiklas dažomas vientisu ištisiniu sluoksniu, apdoroti šilkografijos principu, kada stiklas dekoruojamas tam tikru raštu, viena arba dviem spalvomis. Taip pat stiklas dar dažomas skaitmeniniu spausdinimu, kuomet ant stiklo gali būti užnešamas daugiaspalvis piešinys“, – kalbėjo G.Mašalaitis. Toks dažytas stiklas yra atsparus aplinkos poveikiui, įbrėžimams.

Atlaiko smūgius

Visi fasadams naudojami stiklai yra grūdinti arba laminuoti, taip pat gali būti kartu ir grūdinti, ir laminuoti. Tai reiškia, kad duždami jie subyra į daug smulkių dalelių, neturi aštrių pjaunančių briaunų arba sutrūkę lieka neišbyrėję ir nekelia didelio pavojaus žmonėms. Tai ypač aktualu vietose, kur daug laiko praleidžia vaikai. Tokie stiklai užsakomi ir baldų gamyboje. Taip pat jie būtini stiklinėms pertvaroms viduje, yra gana atsparūs smūgiams.

Stiklas gali būti laminuojamas specialia skaidria, plika akimi nematoma plėvele, kuri izoliuoja patalpą nuo išorinio triukšmo arba nepraleidžia garso iš tos patalpos. „Biuruose šis stiklas naudojamas įrengti šviesią ir skaidrią patalpą, skirtą pasitarimams, svečių priėmimams, taip suteikiant privatumo. O pastatuose, esančiuose triukšminguose rajonuose, su tokiu stiklu gaminami stiklo paketai,“ – teigė G.Mašalaitis.

Jis pasakojo, kad įmonė sulaukianti užsakymų ir tiekti šūviams atsparų stiklą. Tiesa, tai daugiau pavieniai projektai, jų paprastai pageidauja finansinės institucijos. „O štai Rygoje tokį stiklą tiekėme įrenginėjantiems Izraelio ambasadą rangovams“, – prisimena G.Mašalaitis.

Daug dažnesni užsakovų reikalavimai – stiklo atsparumas ugniai. Priešgaisriniai, ugniai atsparūs stiklai gali atlaikyti net iki 2 val. tiesioginę ugnies kaitrą ir nesuskilinėti.

Partnerio nuotr./Stiklas įsigali naujų pastatų architektūroje ir stebina savo savybėmis
Partnerio nuotr./Stiklas įsigali naujų pastatų architektūroje ir stebina savo savybėmis

Technologijos tobulėja nuolat

Su įvairiais pastatų statytojais bendradarbiaujančios įmonės direktorius pastebi, kad stiklo populiarumą lemia ir kitos galimybės. „Architektų sumanymus ir juos įgyvendinančių stiklų montuotojų galimybes šiais laikais vis mažiau riboja gabaritai. Esame vykdę užsakymus, kuriems reikėjo 9 metrų aukščio ir 3 metrų pločio stiklo paketų“, – teigė G.Mašalaitis.

Stiklo technologijos nesustoja tobulėti. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse sparčiai populiarėja specialia metalizuota perforuota danga (microshade) dengti stiklai, kurie sulaiko 90 proc. saulės šiluminės energijos, bet neriboja šviesos ir jiems nereikia žaliuzių. „Tokie stiklai kol kas labai brangūs ir Lietuvoje tokių užsakymų dar nėra. Tuo tarpu Skandinavijos šalyse jie jau plačiai naudojami dėl reikalavimo, kad darbo vieta nebūtų tiesiogiai veikiama saulės spindulių. Anksčiau dėl to darbuotojų stalai ten turėdavo stovėti atokiau nuo langų. Sumontavus stiklo paketus su microshade stiklais, šių apribojimų nelieka“, – pasakojo vadovas.

Ištobulintos galimybės gaminti lenktą stiklą leidžia statyti pastatus su įvairiomis lenktomis konfigūracijomis. „Pagal individualius užsakymus pagamintą stiklą tiekiame ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Islandijos, kitų Europos šalių užsakovams, – pasakojo G.Mašalaitis. – Bendradarbiaujame su įvairiomis Europos Sąjungos ir kitomis šalimis stiklo apdirbimo bei stiklo paketų gamybos įmonėmis ir galime pasiūlyti labai platų stiklo apdirbimo asortimentą: šlifavimo, poliravimo, facetavimo, gręžimo, frezavimo, grūdinimo, lenkimo, emaliavimo, šilkografijos ir kt.“

Kartu su savo partneriais „Aperte“ gali ne tik tiekti stiklą statybos objektams, bet aprūpina baldiniu stiklu bei veidrodžiais baldų gamybos įmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius