-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikas protas nugalėjo: auksinio buto Klaipėdos našlaičiams nepirks

171 tūkstantis eurų už 120 kvadratinių metrų butą 1930-ųjų statybos name, esančiame centrinėje Klaipėdos dalyje – tokį pasiūlymą pirkti būstą gavo Klaipėdos savivaldybė. Jame vykdant globos namų reformą turėjo būti apgyvendinti našlaičiai. Į viešumą iškilus informacijai apie kosminę būsto kainą ketvirtadienį Taryba nusprendė šio būsto nepirkti.
Būtas šiame Dariaus ir Girėno gatvės name pramintas auksiniu.
Būtas šiame Dariaus ir Girėno gatvės name pramintas auksiniu. / Google Street View.

Iš sostinės nuleista reforma numato, jog našlaičiai turi būti perkelti iš globos namų į erdvius būstus, o juose gali gyventi šeimynomis, maždaug po 8 vaikus.

Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ auklėtiniams savivaldybė jau yra nupirkusi keletą būstų. Skaičiuojama, jog vienam vaikui turi tekti mažiausiai 12 kv. m ploto.

Vaikams netinkama vieta

„Ir kas tiems valdininkams darosi? Tokius pinigus mokėti už butą, kuris yra tokioje užterštoje aplinkoje ir dar vaikams. Tai protu nesuvokiama! Visi šalia stovintys namai neturi jokių kiemų, ką vaikai veiks tarp automobilių? Iš vienos pusės yra geležinkelis, uosto, stoties link juda automobilių transportas, sienos dreba, kai pravažiuoja traukiniai, iš kitos pusės didžiulis judėjimas į senamiesčio konsultacinę polikliniką, o dar kiek gyventojų automobilių.

Šalia esančių namų gyventojai dūsta nuo użteršto oro. Ar visuomenės sveikatos priežiūros centro specialistai bent pažiūrėjo, į kokią aplinką nori atkelti būrį vaikų? Žinoma, kada leidi ne savo pinigus, argi galvoji? Dar uždirbs žmonės ir suneš į biudžetą.

Ar visuomenės sveikatos priežiūros centro specialistai bent pažiūrėjo, į kokią aplinką nori atkelti būrį vaikų? Žinoma, kada leidi ne savo pinigus, argi galvoji? Dar uždirbs žmonės ir suneš į biudžetą.

Gyvenu Dariaus ir Girėno 19 name, tai puikiai matau, kokiu greičiu pirmyn ir atgal lekia mašinos į konsultacinę polikliniką, nors prie Dariaus ir Girėno 21 namo yra ženklas, kad greitis ribojamas, tačiau retas kuris vairuotojas tų taisyklių laikosi ir lekia taip, jog kartais ir avarinė situacija susidaro, mat sandėliukai užstoja matomumą važiuojantiems į polikliniką ir išvažiuojantiems iš jos. Taigi, vaikams ir saugumo atžvilgiu šis butas netinkamas. Tikrai nesuprantu, kas jų galvose yra vietoj smegenų“, – piktinosi toje pačioje gatvėje gyvenanti klaipėdietė.

Auksinis butas

„Auksinis butas“ – taip šį pasiūlymą praminė tarybos narė Nina Puteikienė. Ji dar prieš Tarybos posėdį kreipėsi į merą prašydama nepirkti šio būsto, nes „kaina ženkliai prasilenkia su rinkos kaina ir sveiku protu“.

Panašaus ploto, 110-120 kv. metrų būstą Klaipėdoje galima nupirkti už 110-120 tūkstančių eurų.

Į savivaldybės skelbimą dėl panašaus dydžio buto buvo atsiliepę vos trys potencialūs pardavėjai, tačiau galiausiai liko tik vienas. Vieno kaina viršijo ribas ir siekė apie 190 tūkst. eurų, o kitas nepateikė reikiamų dokumentų. Vienintelį butą įvertino savivaldybės nusamdytas nepriklausomas vertintojas, esą ši suma, 171 tūkstantis eurų, rinkos kainos neviršija 10 proc.

Tarybos narė Vaida Žvikienė teigė, jog savivaldybei derėtų susimąstyti apie informacijos sklaidą.

„Nė vieno nėra, kuris būtų prieš vykdomą reformą, iš kokių pinigų – kitas klausimas, visi esame už Klaipėdą be vaikų namų“, – sakė moteris.

Nors Finansų komitete šis butas buvo atsidūręs politikų akiratyje, ketvirtadienį tarybos narys Rimantas Taraškevičius stebėjosi, jog jo kaina iš tiesų pranoksta rinkos tendencijas.

„Man štai persiuntė – 198 kv. metrų renovuotas butas Sportininkų gatvėje – 140 tūkstančių eurų. Gali gyventi ir 10, ir 20 vaikų, – sakė R.Taraškevičius. – Labiausiai žeidžia, kad priėmė įstatymą, pasakė, kad sistemą reikia sugriauti, bet nepasakė – jūs darykite, o mes teiksime finansinę paramą šių klausimų sprendimui. Mes iš savo biudžeto lėšas turime skirti. Aišku, jei labai geros sąlygos, galima ir nepagailėti“.

Jo teigimu, ši informacija verčia susimąstyti, ar verta pasitikėti turto vertintojais ir jų kompetencija. R.Taraškevičius siūlė kolegoms stabtelti ir neskubėti dėl būsto pirkimo.

„Džiaugiuosi, kad Finansų komitetas bent dabar nusprendė stabtelti, neįvertinęs sumos. Tas pats, kieno pinigus tratinti, ar savivaldybės, ar valstybės – vis tiek mūsų šalis. Jei jums neužteko iki šios dienos viešinimo, dabar paviešinkime, nepirkime, paraginkime visus klaipėdiečius – siųskite pasiūlymus, išrinksim tiems vaikams geriausią.

Siūlau sustoti, pažvelgti ūkiškai į savo biudžetą, jis šiais metais traukiasi, nespekuliuokime vaikais. Žiūrėkime, kad suteiktume geresnes sąlygas, gal ir namą sugebėsime nupirkti“, – kalbėjo N.Puteikienė.

L.Petaitienė kolegoms teigė, jog parduodamų butų iš tiesų daug, svarstė, ar nebuvo galima kreiptis tiesiai į nekilnojamojo turto agentūras, nes, panašu, kažkam susidaro geros uždarbio sąlygos.

„Kas rodoma našlaičiams? Žinau, kad štai Naujojo uosto gatvėje nupirko butą, išardė vonią. Remontas kainavo dar 20-30 tūkstančių eurų. Rodoma, kad valstybė viską duoda, nereikia nieko taupyti“, – sakė moteris. Pažvelgusi į pasiūlymą pirkti butą Dariaus ir Girėno gatvėje tarybos narė teigė, jog susidarė įstatyminis „kazusas“.

„Žaidžiame vaikų geradariais, dar labiau ugdome išlaikytinių sindromą“, – kalbėjo L.Petraitienė.

Žaidžiame vaikų geradariais, dar labiau ugdome išlaikytinių sindromą, – kalbėjo L.Petraitienė.

Vicemerės Juditos Simonavičiūtės teigimu, Klaipėdoje šiuo metu prašoma 1 000 eurų už kvadratinį metrą, tad šis pasiūlymas pirkti būstą neūkiškas.

Skaičiuojama, jog norint įvykdyti Klaipėdos globos namų „Rytas“ pertvarką reikės dar bent 2-3 butų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius