Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviesos skulptūrų parkas kovoja su laiku: Pakruojo dvaro savininkas nesupranta, kodėl jam neleidžia atverti durų

Kol slidinėjimo trasos ir parkai veikia, į juos plūsta būriai lankytojų, o kitiems, įsirengusiems parodas po atviru dangumi, veikla yra uždraustas. Į tokią situaciją pakliuvo Pakruojo dvaro savininkas Giedrius Klimkevičius. Dvare įrengta laikina meninė instaliacija, kuri atsiėjo apie 2 mln. eurų, tačiau dėl karantino ribojimų parodos aplankyti niekas negali. Valdžios institucijos kartoja, kad šiuo metu renginiai draudžiami bet kokiame parke, todėl Pakruojo dvaras duris galėtų atverti tik sumažėjus sergamumui koronavirusine infekcija.
Festivalis „Stebuklų šalyje“
Festivalis „Stebuklų šalyje“ / Pakruojo dvaro nuotr.

„Neturime, ką veikti, todėl filmuojame“, – siūlydamas atsiųsti vaizdo įrašą iš Pakruojo dvare įrengto šviesos ir didžiųjų šilko žibintų festivalio „Stebuklų šalyje“ 15min sakė dvaro savininkas G.Klimkevičius.

Verslininkas kreipėsi į 15min redakciją, norėdamas atkreipti dėmesį į keblią situaciją, kurioje jis atsidūrė dėl karantino ribojimų.

Šviesos festivalis – tik tamsiu paros metu

Gruodžio pabaigoje baigtos montuoti skulptūros dar vis neapžiūrėtos lankytojų, o jų kūrėjai vis tikisi, kad karantinas vieną dieną pasibaigs. Tačiau jie, kaip anksčiau slidinėjimo centrai, galynėjasi su laiku. Šviesos skulptūrų parkui reikia tamsaus paros meto, o kuo toliau, tuo dienos ilgėja, o kartu su jomis – ir G.Klimkevičiaus nerimas.

„Slidinėjimo trasoms leido veikti, nes sniegas ištirps kovo mėnesį. Mes tikrai ne kitokioje situacijoje. Įrengimas kainavo kelis milijonus eurų, o kitų metų su šia paroda negalėsime laukti, tai – vienkartinis projektas. Šilkas juk genda, o skulptūros padarytos iš šilko“, – 15min pasakojo verslininkas.

VIDEO: Pasigrožėkite: Pakruojo dvare – šviesos skulptūrų parkas „Stebuklų šalyje“

Kodėl šiemet Pakruojo dvaras neatsisakė trečius metus surengto festivalio? Juk apie antrąją koronaviruso bangą buvo kalbėta ilgą laiką dar iki karantino paskelbimo. G.Klimkevičius aiškino, jog projektas buvo pradėtas ir sutartys pasirašytos dar birželį.

„Vyko jų gamyba, kūryba ir keliavo du mėnesius laivais. Neįmanoma sustabdyti proceso. Birželio mėnesį, kai prasidėjo judėjimas, nebuvo rimtos kalbos apie antrąją bangą. Dirbome aktyviai, vyko gėlių festivalis ir natūraliai mąstėme, kad lauke nebus uždrausti renginiai“, – aiškino pašnekovas.

Vieni gali veikti, kiti ne

Pakruojo dvaro savininkas G.Klimkevičius įsitikinęs, kad jiems taip pat, kaip ir slidinėjimo trasoms bei parkams, turėtų būti leista veikti.

„Gal negali sakyti, kad čia taikomi dvigubi standartai, bet susiklostė tokia situacija, kad ir valstybinės įmonės, slidinėjimo trasos gali veikti ir veikia. Kadangi mes nesame tokie drąsūs, negalime veikti. O drąsios valstybinės įmonės, kaip Rumšiškių muziejus, Kairėnų botanikos sodas, gali veikti be ribojimų“, – stebėjosi vyras.

Šiuo metu parkai yra atviri lankytojams ir kiekvienas jų yra nusistatęs lankymo taisykles. Tačiau Pakruojo dvare įrengta instaliacija yra laikoma renginiu ir pagal karantino taisykles uždrausta.

„Bet tai liečia ne tik mus, bet ir keliones medžiais, zoologijos sodus. Ten lygiai ta pati situacija. Pas juos tarytum renginys, bet dirbti kaip ir negalima oficialiai“, – atkreipė dėmesį G.Klimkevičius.

Dvaro savininkas aiškino ne kartą kreipęsis į Kultūros ministeriją, bet nesulaukė nei atsako, nei oficialaus patvirtinimo, kad lauke galima būtų rodyti instaliacijas. Taip pat jis įsitikinęs, kad renginiai lauke – saugi vieta.

„Darant susirgimų monitoringą, nebuvo pastebėta susirgimų tokiose vietose. Ką ir tvirtina mokslininkai, kad lauke susirgti beveik neįmanoma. Juo labiau kad tokiose vietose kaip mūsų, kurios turi išvystytą infrastruktūrą, ko gero, net saugiau nei slidinėjimo trasose, kur oficialiai leista veikti“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Klimkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Klimkevičius

G.Klimkevičius stebisi, kodėl buvo leista veikti slidinėjimo trasoms, o renginiams, kurie vyksta lauke – ne. Jo nuomone, atidarius parką, jį galėtų aplankyti Pakruojo ir žiedinių savivaldybių gyventojai. Šviesų festivaliui labai svarbus metų laikas – taip pat, kaip ir slidinėjimo centrams.

„Šauksmas į tyrus: leiskite žmonėms saugiai apsilankyti. Ne tik mes, bet ir zoologijos sodai galėtų saugiai dirbti, laikydamiesi visų reikalavimų. Dar lengviau nei trasose, nes pas mus plotai didesni – 15 hektarų ir kontaktų nėra“, – 15min tikino dvaro savininkas.

Atvers, kai sumažės sergamumas COVID-19

Kultūros ministerija aiškino, jog dėl pandeminės situacijos organizuoti renginių šiuo metu apskritai nėra leidžiama – nei parke, nei dvare, nei galerijoje ar kitose vietose.

„Be abejo, esame parengę savo siūlymus, kad sergamumo rodikliams judant pozityvia linkme būtų galima atlaisvinti karantino suvaržymo priemones ir pamažu pradėti grįžti prie normalaus gyvenimo.

Apie įvairių kultūrinių veiklų atnaujinimą nuolat diskutuojame tiek su sveikatos sistemos ekspertais, tiek su kultūros lauko dalyviais“, – rašoma ministerijos atsakyme 15min.

Tuo tarpu Ekonomikos ir inovacijų ministerija priminė trečiadienį Vyriausybės patvirtintą laipsnišką taikomų karantino režimo ribojimų keitimo planą. Pagal jį Pakruojo dvaras galėtų veikti remiantis numatytu scenarijumi, kai 100 tūkst. gyventojų bus nustatoma 150–200 atvejų.

„Tokiu atveju bus leidžiamas muziejų, galerijų ir kitų ekspozicijų erdvių lankymas užtikrinant grupavimąsi – 2 asmenys arba šeima. Jei veikla vykdoma uždaroje erdvėje, užtikrinamas ne mažesnis kaip 20 kv. m vienam žmogui. Ribojimai tarp savivaldybių išlieka.

Karantino atlaisvinimo klausimai kiekvieną savaitę svarstomi Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) ir Vyriausybės posėdžiuose“, – 15min komentavo ministerija.

PLAČIAU SKAITYKITE: Pritarta karantino lengvinimo planui: režimas keisis tik mažėjant naujų atvejų skaičiui, kaukes lauke teks dėvėti labai ilgai

Pakruojyje – „Alisa stebuklų šalyje“

Anksčiau skelbta, kad šiais metais Pakruojo dvare atsinaujinęs festivalis turėtų nukelti į pasaulį, įkvėptą Lewis'o Carrollio pasakos „Alisa stebuklų šalyje“.

Šimtai skulptūrų leis suabejoti, kur tikrovė, o kur iliuzija, o šį pojūtį sustiprins pasitelktos įvairios technologijos: instaliacijos, projekcijos, lazeriai, garso efektai.

PLAČIAU SKAITYKITE: Pakruojo dvare vyks didžiausias kalėdinis festivalis Lietuvoje – „Stebuklų šalyje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius