Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varžytynėse už 2,2 mln. eurų parduodamos „Tvirtovės“ savininkas: „Vyksta neteisingi žaidimai“

Šalia Vilnius–Kaunas greitkelio stūksanti viduramžių stiliaus tvirtovė gali turėti naujus savininkus. Šalia ežero veikiantis restoranas ir viešbutis „Tvirtovė prie Didžiulio“ – dešimt metų Juozui Kelminskui ir jo sūnui Rokui priklausantis verslas. Tačiau įspūdingas kompleksas jau parduodamas varžytynėse, o savininkai teigia, kad vyksta „neteisingi žaidimai“.
Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas
Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

2004 metais pradėtą statyti 1,361 kv. m ploto „Tvirtovę“ ir jai priklausantį 0,96 ha ploto sklypą Dėdeliškių kaime, šalia Grigiškių, bankroto administratoriai parduoda už pradinę 2,2 mln. eurų kainą. Tiesa, pats kompleksas kol kas priklauso dabartiniams savininkams, kuriuos spaudžia skolos.

Žada skolas grąžinti

Nekilnojamojo turto analitikų vertinimu, už tokią kainą parduoti objektą yra nerealu. Norint parduoti pastatą ir jam priklausančią žemę, reikėtų kainą mažinti ne keliais procentais, o perpus, sako jie. Tačiau kompleksą į varžytynes įstūmė savininkų skolos.

VIDEO: „Tvirtovė prie Didžiulio“

Pastato savininkas J.Kelminskas 15min apie savo įsiskolinimus pasakoti daug nepanoro. Tik prasitarė įtariantis „neteisingus žaidimus“, o skolas ketinantis grąžinti.

„Ten vyksta neteisingi žaidimai, panašu į labai rimtą aferą. Tai, kad paskelbė (varžytynes – red. past.), dar nieko nereiškia. Dabar vyksta kai kurie teisminiai procesai. Bet nieko, gal išsikrapštysime. Planuoju pastatą atsiimti, net kalbos negali būti. Yra įsipareigojimai, aš jų neatsisakau ir vykdau, stengiuosi. Taip, truputį vėluoju, nesiginčiju. Laikai sunkūs, bet ieškom sprendimo ir kartais randam“, – teigė J.Kelminskas.

Anot jo, viešbučio ir restorano veikla per varžytynes nėra nutraukta.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas

Verslininko vaikystės svajonė

J.Kelminskas pasakojo, kad „Tvirtovės“ statybas pradėjo 2004-ųjų lapkričio pabaigoje, o prie jo statybų prisidėjo ir pats. Pastato architektūrą padiktavo vieta ir noras padaryti tai, ko tuo metu rinkoje nebuvo.

„Savo rankomis stačiau ir samdžiau darbininkus. Dar kai buvau mažas vaikas, važiuodamas pro šalį žiūrėdavau ir galvodavau: „Čia taip gražu, turi kas nors stovėti.“ Žinot, kaip būna? Po to tas svajones pradedi įgyvendinti. O ką čia galima buvo statyti? Ilgai mąsčiau. Visokių medinių restoranų pilna Lietuvoje, su šiaudiniais stogais – dar daugiau, betoninių ir stiklinių – prikišta visur. Tad nusprendžiau padaryti kažką įdomesnio“, – sakė verslininkas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas

J.Kelminsko teigimu, pastatas galėjo atrodyti dar įspūdingiau, tačiau „biurokratai sugadino projektą“.

„Parengus projektą rezultatas atrodė kaip saldainis. Bet žinot, kai derini su įvairiais biurokratais, jie paima brėžinį aukštyn kojomis ir pradeda pasakoti, kaip viskas turi būti. Statant tokioje vietoje numaniau, kad statybas labai prižiūrės, todėl, ką liepė, tą ir dariau. Ir buvau labai kvailas, nes kai „pridavinėjau“, niekas per daug nežiūrėjo. Galėjau padaryti, kaip reikia, o ne taip, kaip reikalavo. Galiausiai biurokratai šiek tiek sugadino projektą – iš trijų pusių pastatas atrodo gražiai, o iš priekio – nelabai. Mane tas labai nervina“, – juokėsi jis.

Kiek kainavo pastatyti tokį pastatą, J.Kelminskas neatskleidžia, tepasakė, kad tai buvo „rimta investicija“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas

Skundžiasi, kad sumažėjo lankytojų

Pasak J.Kelminsko, šiuo metu viešbučių ir restoranų verslas nėra pelningas, nors pradžia buvo itin gera.

„Pirmi treji metai buvo labai neblogi. Bet kai bumptelėjo krizė, ji viską ir nugesino. Save išlaikome, bet sunkiai. Anksčiau tai buvo šioks toks versliukas, o dabar... Tik pavadinimas likęs“, – tikino jis.

Jei atsirastų rimtas pirkėjas, J.Kelminskas svarstytų verslą parduoti – viskas priklauso nuo siūlomos sumos. Be to, verslininkas prasitarė, kad prieš porą metų buvo radęs investuotoją iš Rusijos, tačiau po pareiškimų, kad ši šalis teroristinė, investuotojas atsitraukė. Taip pat sumažėjo ir lankytojų iš kaimyninių šalių.

„Iki tos psichozės didelė dalis klientų buvo baltarusiai ir rusai. Jai prasidėjus žmonės paprasčiausiai nevažiuoja, verslas dėl to kenčia. Buvo net vienas rimtas pirkėjas, kuris siūlė investuoti, bet kai jau buvome beveik sukirtę rankomis, buvo paskelbta, kad Rusija yra teroristinė valstybė ir žmogus sako: „Aš rusas, ką aš čia darysiu Lietuvoje?“ Padėkojo už dėmesį ir viskas“, – pasakojo jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas

Turtą gali susigrąžinti

„Tvirtovę prie Didžiulio“ parduodantis antstolis Valdas Čeglikas 15min sakė, kad turtas yra areštuotas ir parduodamas varžytynėse dėl įsiskolinimų.

„Turtas parduodamas, nes yra įsiskolinimų, o skolininkas tų skolų geruoju negrąžina“, – tvirtino jis.

Ar kas nors domisi objektu? Antstolis sakė, kad apie tai dar anksti kalbėti, mat varžytynėse aktyviau dalyvauti pradedama jų pabaigoje.

„Tai nėra standartinis objektas, kaip, pavyzdžiui, butas, kur visiems aišku, ką su tokiu pirkiniu galima daryti. Čia yra pakankamai specifinis turtas ir pirkėjas turėtų turėti viziją, ką jis darytų nusipirkęs objektą. Bet koks praeivis iš gatvės jo tikrai nepirks, todėl prognozuoti sudėtinga (ar pavyks parduoti – red. past.). Kiekvienas daiktas turi surasti savo šeimininką, tai žiūrėsime, kokia bus situacija. Prognozuoti sunku, nes tai yra įdomus atvejis“, – kalbėjo V.Čeglikas.

Restoranas ir viešbutis „Tvirtovė prie Didžiulio“ veikia nuo 2006 metų. Čia vyksta įvairūs pobūviai, įrengtos 4 salės, pirtys. Pastate įrengta 10 dviviečių kambarių, kuriuose galima apsistoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius