Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 06 /10:10

Nuo pavasario statybos „ūkio būdu“ bus smarkiai apribotos: štai svarbiausi šių metų pokyčiai dėl statybų

2022-ųjų metų pabaigoje buvo pakeistas Statybos įstatymas. Jo nešamus pokyčius pajus ir žmonės, kurie savo jėgomis planuoja statyti individualų būstą ar nori rekonstruoti savo gyvenamąjį namą, nes nuo pavasario statybos vadinamuoju „ūkio būdu“ (kai darbus atlieka pats žmogus arba samdo atskiras statybų brigadas) bus smarkiai apribotos. Pančiai uždedami ir vystytojams bei rangovams, kurie oficialiai statydavo viešbučius, tačiau vėliau juos išparduodavo kaip butus.
Statybos
Statybos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidento Daliaus Gedvilo teigimu, pakeitimais Aplinkos ministerija siekia teisingiau reglamentuoti statytojų, NT vystytojų ir rangovų veiklą, mažinti piktnaudžiavimo galimybę, užtikrinti sąžiningesnę konkurenciją. 15min apžvelgia šiuos pokyčius.

1. Mažiau galimybių statyti ir remontuoti patiems

Pokyčiai palies statybas „ūkio būdu“. Pagal anksčiau galiojusį teisinį reguliavimą, bet koks žmogus galėjo pradėti statybą be atestuotų statybos rangovų, tai yra statyti savo jėgomis ir ištekliais. Tai yra vadinamasis „ūkio būdas“.

Iš viso statytojas galėjo rinktis iš trijų statybos organizavimo būdų: rangos (samdomas oficialus rangovas), ūkio (darbus atlieka pats arba samdo atskiras statybų brigadas), mišraus (dalį darbų atliekant rangos, dalį – ūkio būdu).

Kaip 15min informavo aplinkos viceministrė dr. Daiva Veličkaitė-Matusevičė, gruodžio mėnesį Seimo priimtu Statybos įstatymo pakeitimu buvo reikšmingai apribotas šio būdo taikymas, paliekant šią galimybę tik paprastojo remonto atvejams, taip pat fiziniams asmenims, statantiems iki 300 kv. m ploto vienbučius gyvenamuosius pastatus, jų priklausinius ir nesudėtingus statinius.

Šis pakeitimas įsigalios šįmet pavasarį – nuo gegužės 1 d.

LAR nuotr./Daiva Veličkaitė
LAR nuotr./Daiva Veličkaitė

„Darbo grupėje diskutuojama dėl tolesnės „ūkio būdo“ raidos, tačiau konkretūs pasiūlymai dar nėra suformuluoti“, – sakė viceministrė.

D.Gedvilas tvirtino, kad statybomis „ūkio būdu“ piktnaudžiauta. „Realybėje statybos „ūkio būdu“ buvo interpretuojamos visiškai kitaip. Statytojai statydavo statinius ir juos parduodavo kitiems piliečiams, nenešdami jokios atsakomybės nei už statinio kokybę, nei už darbų saugą, nei už tvarką statybvietėje, nei už technologijų projekto sprendinių įgyvendinimą, nei už tų statinių tvarumą“, – 15min teigė D.Gedvilas.

Realybėje, anot jo, statytojai naudojo ne tik savo darbo išteklius, bet ir samdė kitas bendroves ir fizinius asmenis statybos projektams įgyvendinti.

Kai statoma „ūkio būdu“, statytojo vaidmuo sutampa su rangovo. Iki šio teisės akto pakeitimo šios dviejų vaidmenų ir atsakomybių sąvokos buvo nepaisoma.

„Tai yra realybėje visi statytojai „ūkio būdu“ turėjo atestuotis kaip statybos rangovai ir nešti visą atsakomybę už statomą statinį, kaip šiuo metu ši atsakomybė yra numatyta visiems atestuotiems statybos rangovams. Deja, bet ūkio subjektai, statę statinius „ūkio būdu“, savęs nesutapatindavo su generalinio rangovo vaidmeniu“, – aiškino D.Gedvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius