Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 13

Nuo dirbančių statybose nelegaliai iki statybų broko: štai, kas nuo šiol bus už visa tai atsakingas

Siekiant didesnės atsakomybės už statybos darbus, Lietuvoje įgyvendinta keletas Statybos įstatymų pakeitimų. Vienas jų priimtas besibaigiant praėjusiems metams, o įsigaliojo nuo šių metų pradžios. Jis svarbus ketinantiems įsigyti dabar statomą būstą.
Namo statybos
Namo statybos / 123rf.com nuotr.

Kokybės link – du pakeitimai

„Laikomės labai aiškios krypties užtikrinti statybos darbų kokybę ir statytojų atsakomybę. Turime užtikrinti, kad darbus atliktų kvalifikuoti asmenys“, – pabrėžė aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė.

Tam dar 2022 m. gruodį pakeistas Statybos įstatymas ir tokiu būdu stipriai susiaurintas atvejų skaičius, kada galima statyti „ūkio būdu“.

Tai reiškia, kad darbus atlieka pats žmogus arba samdo atskiras statybų brigadas. Pagal iki tol galiojusį teisinį reguliavimą, bet koks žmogus galėjo pradėti statybą be atestuotų statybos rangovų, kitaip tariant, statyti savo jėgomis ir ištekliais, vadinamuoju „ūkio būdu“.

FNTT nuotr./Namo statybos
FNTT nuotr./Namo statybos

Iš viso statytojas galėjo rinktis iš trijų statybos organizavimo būdų: rangos (samdomas oficialus rangovas), ūkio (darbus atlieka pats arba samdo atskiras statybų brigadas), mišraus (dalį darbų atliekant rangos, dalį – ūkio būdu).

Dabar šio būdo taikymas smarkiai apribotas, paliekant šią galimybę tik paprastojo remonto atvejams, taip pat fiziniams asmenims, statantiems iki 300 kv. m ploto vienbučius gyvenamuosius pastatus, jų priklausinius ir nesudėtingus statinius.

„Tai buvo pirmas žingsnis į tai, kad statybas vykdytų kvalifikuoti profesionalai“, – pažymėjo viceministrė.

Kartu žengtas ir dar vienas svarbus žingsnis, susijęs su statybomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius