-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprastas sprendimas, kaip pailsėti nuo triukšmo biure

Šių metų vidurvasarį bus 3 metai, kai oficialiai buvo paskelbta apie beveik 8 mėn. trukusio karantino pabaigą. Iš to laikotarpio kai kurie visuomenės įpročiai pasiliko ir ko gero, nebeišnyks. Tai video susitikimai internetu ir darbas iš namų.
Akustinė kabina
Akustinė kabina / Interjeras.lt iliustr.

Tarptautinės amerikiečių kapitalo IT kompanijos biure Vilniuje dirbanti Rasa pasidalino savo patirtimi ir mintimis apie pakitusius darbo įpročius. Jos darbdavys prieš kurį laiką pareikalavo, kad darbuotojai dvi dienas per savaitę ateitų į darbą. Kitomis dienomis iki šiol gali ir toliau dirbti iš namų. „Iki karantino niekam net nekildavo mintis, kad galima darbuotis namuose. Bet įpratome ir dabar galime palyginti, kur geriau. Po karantino sugrįžus į biurą pirmosios dienos buvo kaip šventė, buvome pasiilgę žmonių. Bet dabar daugeliui darbo dienos biure yra pačios sunkiausios! Aš labai pavargstu. Po dienos jaučiuosi be jėgų, nors, regis, nieko ypatingo nenuveikiu ir fiziškai sunkiai nedirbu. Tvyrantis triukšmas, kolegų klegesys, skambučiai, pokalbiai telefonu, juokeliai, kažkieno garsesni šūksniai, netikėti klausimai blaško ir vargina kur kas labiau, nei namuose šeimos nariai ir šaldytuvo vilionės“, – pasakojo Rasa.

Triukšmą kelia net šlamantys lapai

Koks vidutinis triukšmo lygis šiuolaikiniuose atvirto tipo biuruose – sunku pasakyti. Greičiausiai nebus labai didelis, tačiau ir jo pakanka, kad ilgiau jį patyręs žmogus imtų jausti nuovargį. Mokslinių tyrimų kaip triukšmas veikia organizmą ir psichiką duomenys rodo, kad ir visai nedidelio intensyvumo garsas žmones veikia, nors jie to lyg ir nepastebi. Dėmesiui išblaškyti užtenka 50 dB intensyvumo garso. Palyginimui – žmonės normaliai kalbasi 60 dB garsumu.

Interjeras.lt iliustr./Akustinė kabina
Interjeras.lt iliustr./Akustinė kabina

Telefono skambutis kelia 80 dB triukšmą. Lapai čeža 20 dB stiprumu, kolega į ausį kužda – 30 dB, kažkas šūkteli – 90 dB, o ausinėse mėgstamas atlikėjas gali pasiekti ir 75 dB. Mat dažniausiai darbe nuo blaškančio aplinkos triukšmo bendradarbiai bando atsitverti panirdami į tik jiems girdimą muzikinį foną. Ir taip kasdien, po 8 val. Šis nuolatinis įprastas ir sąmoningai nebefiksuojamas triukšmas pamažu palieka nemalonius pėdsakus fizinei ir psichinei sveikatai. Jis didina agresiją, gadina nuotaiką, kenkia tarpusavio santykiams, bendravimui. Triukšmo poveikis toks pat kaip ilgo, nuolatinio streso. Jo pasekmės – nuo prasto miego, padidėjusio kraujospūdžio iki virškinimo sutrikimų.

Interjeras.lt iliustr./Akustinė kabina
Interjeras.lt iliustr./Akustinė kabina

Atviras biuras turi savo tamsiąją pusę

Atvirų biurų koncepcija įsivyravo siekiant labiau sutelkti žmones bendram darbui, paskatinti jų komunikaciją, kūrybiškumą, minčių ir idėjų sinergiją. Tačiau kaip ir kiekviena lazda turi du galus, taip ir atviras biuras turi ir teigiamų, ir neigiamų savybių. Triukšmas ir nuolatinis lengvas alasas yra neišvengiami jo palydovai. Kad nebūtų prarasta bendrumo dvasia ir būtų kur pabėgti nuo triukšmo, atviriems biurams yra skurtos akustinės darbo kabinos. Jose galima mėgautis išskirtine tyla ir ramybe.

„Mūsų filosofijos pamatas yra rūpesnis gera dirbančio žmogaus savijauta. Dauguma gaminių sukurti rūpinantis fizine sveikata, o akustinės kabinos sukurtos tam, kad pasirūpintume galva, psichine sveikata“, – sakė darbo baldus kuriančios ir gaminančios švedų kompanijos „AJ produktai“ padalinio Lietuvoje generalinė direktorė Eglė Gasiūnienė.

Kabinos gali būti skirtingų dydžių, skirtos vienam, dviems arba keliems žmonėms. Jos tinka ir ilsėtis, ir dirbti, susėsti pokalbio, kad niekas netrukdytų. Garso izoliacija kabinoje tokia gera, kad vos uždarius duris patenki į neįtikėtiną tylą, tobulą akustinę aplinką, kai net paties žmogaus ištarti žodžiai minkštai užgęsta, lyg miške susigerdami į samanas, nesukeldami jokio aido. Užėjus įsijungia automatiniai davikliai, garantuojantys šviežią orą ir malonų mikroklimatą. Ventiliacinė sistema yra integruota sienose bei lubose. Ji veikia tol, ko viduje kas nors yra. Yra ir garso kolonėlės, jei norėtųsi ramios muzikos ar gamtos garsų. Visi garsai kabinos viduje lieka nepasiekiami esantiems išorėje. Vidiniai jos paviršiai padengti antibakterine danga.

Už ką vertinamos „AJ produktai” akustinės kabinos

Pasak E. Gasiūnienės, viena priežasčių, dėl ko atvirus biurus turinčios kompanijos pamėgo AJ produktų“ kabinas yra ta, kad jos yra lengvai surenkamos ir prireikus transformuojamos. Tai modulinės konstrukcijos sistema, leidžianti akustines kabinas pritaikyti pagal poreikius.

Interjeras.lt iliustr./Akustinė kabina
Interjeras.lt iliustr./Akustinė kabina

Modulinės akustinės kabinos yra lengvai išrenkamos bei taip pat lengvai surenkamos. Todėl jas prireikus galima transportuoti, pervežti į kitą vietą, pasiimti į parodą ar konferenciją. Kabinos apačioje yra paslėpti ratukai, taigi ją galima lengvai perstumti. „Visos kabinos yra gaminamos pagal individualų užsakymą, jų interjerui naudojami mūsų ergonomiški baldai. Kiek girdime iš klientų atsiliepimų, mūsų kabinos yra mėgstamiausia darbo vieta biure“, – jaukiai susėdus kabinoje, esančioje „AJ produktai“ ekspozicijoje Vilniuje, pasakojo E. Gasiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius