Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Per pastaruosius dvidešimt metų nutekinta 9,6 mln. lietuviams priklausančių internetinių paskyrų

2024 m. pirmąjį ketvirtį kibernetinių atakų metu buvo nutekinta 150,1 tūkst. lietuviams priklausančių interneto paskyrų. Tai net 362 proc. daugiau nei praėjusių metų paskutinį ketvirtį, rodo pasaulinės privatumo apsaugos sprendimų bendrovės „Surfshark“ atliktas tyrimas, rašoma „Surfshark“ pranešime spaudai.
Duomenų nutekėjimas
Duomenų nutekėjimas / „Surfshark“ nuotr.

Šių metų pradžioje nutekintų paskyrų skaičiumi Lietuva daugiau kaip dvigubai lenkia Latviją ir pustrečio karto – Estiją. Tyrimo duomenimis, nuo 2004 m. iš viso nutekinta 9,6 mln. internetinių paskyrų, priklausančių lietuviams. Iš jų 2,7 mln. turėjo unikalius el. pašto adresus.

Dauguma žmonių registruodamiesi internete skirtingoms paskyroms naudoja tą patį el. pašto adresą. Todėl į vieną el. pašto dėžutę ar paskyrą dažnai įsilaužiama kelis kartus.

„Surfshark“ nuotr./Duomenų nutekėjimas
„Surfshark“ nuotr./Duomenų nutekėjimas

Kartu su kiekvienu per pastarąjį dvidešimtmetį nutekintu lietuviams priklausančiu el. pašto adresu, vidutiniškai nutekėjo ir 2,8 papildomi duomenys, tokie kaip telefono numeris, gyvenamasis adresas ar paskyros slaptažodis. Iš 9,6 mln. nutekintų paskyrų, 7,9 mln. jų nutekintos kartu su slaptažodžiais – 82,9 proc. paveiktų naudotojų iškilo pavojus, kad paskyra gali būti perimta sukčių, pavogta tapatybė ar įvykdyti kiti kibernetiniai nusikaltimai.

Duomenų saugumo pažeidimų skaičius auga globaliu mastu

„Analizuodami pastarųjų dviejų dešimtmečių duomenų saugumo pažeidimų tendencijas pasaulyje, pastebime, jog duomenų nutekėjimas tebėra nuolatinė grėsmė – nuo 2004 m. pasaulyje nutekinta net 17 mlrd. naudotojų paskyrų, o šių metų pradžioje užfiksuota 400 mln. tokių atvejų.

Pagal nutekintų naudotojų paskyrų skaičių pasaulyje pirmauja JAV (3 mlrd.), Rusija (2.4 mlrd.), Kinija (1.1 mlrd.), Prancūzija (521.6 mln.) ir Vokietija (486.7 mln.). Siekiant apsaugoti savo paskyras nuo įsilaužimo, būtina naudoti unikalius ir stiprius slaptažodžius, o asmenine informacija internete dalintis atsakingai“, – sako Lina Survila, „Surfshark“ atstovė spaudai.

Iš 17 mlrd. nuo 2004 m. pasaulyje nutekintų paskyrų, 38 proc. jų turi unikalius el. pašto adresus. Vidutiniškai kiekvienas el. pašto adresas nutekinamas su 3 papildomais asmeniniais duomenimis.

Kai nutekinamas el. pašto adresas, jo savininkui kyla pavojus tapti kibernetinių nusikaltimų auka. Sukčiai gali siųsti netikrus el. laiškus, apsimesdami teisėtų organizacijų atstovais, tokiuose laiškuose įterpdami kompiuterinių virusų nuorodas arba prašydami atskleisti dar daugiau asmeninės informacijos.

Jei kartu su el. pašto adresu nutekinama daugiau asmeninės informacijos, pavyzdžiui, vardas, pavardė ir adresas, sukčiai gali naudotis naudotojo tapatybe vykdydami nusikaltimus.

Jei įtariate, kad jūsų informacija buvo nutekinta turėtumėte imtis šių priemonių:

  1. Nedelsiant pakeisti savo paskyrų slaptažodžius;
  2. Tose paskyrose, kur įmanoma, įjungti dviejų veiksnių autentifikavimą;
  3. Jei buvo nutekinta jūsų kredito kortelės informacija, nedelsiant kreiptis į banką;
  4. Patikrinti, ar jūsų įrenginiuose nėra kenkėjiškų programų;
  5. Saugotis sukčių laiškų ir skambučių, jei nutekėjo jūsų el. pašto adresas, telefono numeris ar kita kontaktinė informacija.

Visą tyrimo medžiagą su interaktyviais žemėlapiais galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius