Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 13

Ūkininkai viliojami užleisti savo žemes vėjo jėgainėms ir keliui iki jų: teisininkas įspėjo dėl sutarčių

Atsinaujinančios energijos įmonei „Enefit Green“ Vakarų Lietuvoje statant vėjo jėgainių parkus, Kelmės ūkininkai viliojami išnuomoti savo žemes – tiek jėgainėms, tiek keliams iki jų tiesti. Tačiau teisininkai pataria atkreipti dėmesį į kelis svarbius klausimus.
BNS nuotr. Vėjo jėgainė
BNS nuotr. Vėjo jėgainė

UAB „Kelmės vėjo energija“, kurios vienintelis akcininkas „Enefit Green“, plėtoja „Kelmės 3“ vėjo jėgainių projektą.

Tam, kad vėjo jėgainių parkas iškiltų, vyksta derybos su šiose apylinkėse gyvenančiais ūkininkais dėl žemės, kurioje būtų statomos jėgainės arba tiesiami keliai iki jų.

Vienas ūkininkų, nenorėjęs, kad jo vardas būtų nurodytas, 15min pasakojo gavęs pasiūlymą užleisti savo žemes keliui iki jėgainių formuoti. Jis atskleidė, kad kai kuriems ūkininkams už tai žadama mokėti nuo 1500 eurų per metus.

„Bet sutartyse tiesiai šviesiai nurodyta, kad tu pasirašai ir nieko nebeturi“, – perspėja ūkininkas. Jo teigimu, yra „daug tokių, kurie padėjo parašus ant tokių sutarčių“.

Ūkininkas 15min atsiuntė sutartis, kuriose iš tiesų parašyta, kad ją pasirašius žemės savininko teisės perleidžiamos įmonei už tam tikrą mokestį – įmonė pagal sutartį gali naudoti žemės sklypą ir jame statyti beveik bet kokius statinius.

Be to, žemės sklypo savininkas, padėjęs parašą po tokia sutartimi, turėtų prašyti įmonės leidimo norėdamas savo sklypą parduoti ar išnuomoti. Pats sklypo savininkas nutraukti sutartį praktiškai neturi galimybės, o štai įmonė tai gali padaryti vienašališkai. Jei taip įvyktų, vienašališko sutarties nutraukimo atveju, visų teisių į žemės sklypą jo savininkas neatgautų.

Ūkininkų 15min persiųstas sutartis panagrinėjo teisininkas, „AAA Law“ advokatų kontoros advokatas Edvardas Steckis. Jis pripažino jose pasigendantis interesų pusiausvyros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius