Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Naujuose pastatuose turės būti įrengtos slėptuvės: atskleidė, kokie reikalavimai galios

Projektuojant ir statant naujus didesnius visuomeninius statinius bei aukštesnius daugiabučius juose turės būti įrengtos priedangos, skirtos pasislėpti oro pavojaus, susišaudymų ar sprogimų atveju. Jos turės talpinti 60 proc. pastatų lankytojų ar gyventojų.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Lietuvos architektų rūmų rekomendacijų pristatymas dėl priedangų įrengimo

Tai numato trečiadienį įsigaliojęs naujas statybos techninis reglamentas priedangoms, slėptuvėms ir kolektyvinės apsaugos statiniams.

„Nuo šiandien mes kitaip statysime didesnius pastatus ir bus aiškūs jų reikalavimai“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Jo teigimu, reikalavimai galios naujai statybai, tuo metu jau pastatytiems statiniams jie bus rekomendaciniai, išimtis bus taikoma bažnytiniams pastatams.

„Priedangos apima pastatus, kurie yra gyvenamieji, aukštybiniai virš penkių aukštų arba visuomeniniai, kuriuose lankosi virš 100 žmonių. Išimtis taikoma religinės paskirties pastatams“, – teigė aplinkos ministras.

Pasak S.Gentvilo, priedangos turės būti įrengtos požeminėje pastatų dalyje, jos turės išlaikyti pastato vibraciją bei galimą jo griūtį, jose privalės būti elektra, papildomi įėjimai ir išėjimai, be to, rekomenduojama įrengti šildymą ir sanitarinius mazgus.

Reglamentas numato griežtesnius reikalavimus valstybės institucijų, ligoninių bei strateginių įmonių slėptuvėms.

„Joms yra žymiai aukštesni reikalavimai dėl pastovaus nuolatinio darbo karo sąlygomis ar kitomis ekstremaliomis klimato sąlygomis. Ten numatyti reikalavimai tiek dėl pastovių darbo vietų, apšviestumo, ventiliavimo, šildymo sistemų, sanitarinių sistemų“, – teigė S.Gentvilas.

Ministras tikino, kad dėl naujų reikalavimų naujų pastatų statybos labai nepabrangs.

„Priedangų standartas (...) yra paruoštas toks, kad jis nebūtų per brangus valstybės užsakomiems pastatams arba privatiems nekilnojamo turto vystytojams, kurie vysto daugiabučius namus“, – teigė S.Gentvilas.

Pernai sausį įsigaliojęs Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymas įtvirtino prievolę visuose naujai statomuose daugiau nei 100 žmonių talpinančiuose visuomeniniuose pastatuose bei didesniuose nei penkių aukštų daugiabučiuose suprojektuoti ir įrengti priedangas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje