-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 11 /16:56

Rezonansinė „Gelvonų terasų istorija“ – vėl dėmesio centre: po 15min tyrimo prašo Vilniaus apygardos prokuratūros ginti viešąjį interesą

15min tyrime išnarpliojus klausimų keliančius nuosavybės teisių į „Gelvonų terasos“ pastatą perleidimo sandorius bei demaskavus šiame pastate, kuriam taikomos laikinosios apsaugos priemonės, pardavinėjantį brokerį, Seimo nariai nusprendė kreiptis į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydami ginti viešąjį interesą.
Gelvonų terasos
Gelvonų terasos / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Rezonansinė „Gelvonų terasų“ istorija buvo sulaukusi Seimo narių dėmesio ir anksčiau, ja domėjosi ir Aplinkos ministerijos, ir STT.

Teisinių bei institucinių raizginių įkaitais yra tapę daugiau nei pusšimtis pirkėjų, rezervavusių butus naujame sostinės Šeškinės gyvenamojo rajono daugiabutyje. Jiems beieškant teisybės teismuose, istorija įgijo naujų vingių – per trumpą laiką pasikeitė net keli pastato savininkai, o butai vėl tylomis pardavinėjami, nepaisant teismo pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių. Tai atskleidė 15min tyrimas.

Seimo narė, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė kartu su Seimo nariu, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Mindaugu Linge trečiadienį kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydami ginti viešąjį interesą, rašoma TS-LKD pranešime spaudai.

Seimo narių kreipimesi į Vilniaus rajono prokuratūrą, Viešojo interesų skyriaus prašoma atkreipti dėmesį į 15min tyrime paviešintus faktus, susijusius su galimai neteisėtais sandoriais dėl „Gelvonų terasų“ pastato, bei kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

„Gelvonų terasų“ problemos Aplinkos apsaugos komitetui nėra naujos

„Problemas, susijusias su šiuo statybų projektu, jau sprendėme. Anąkart jos buvo kitos. Naujai pastatytam pastatui, dėl institucijų klaidų išduodant statybų leidimą, grėsė jo panaikinimas bei pastato nugriovimas.

Aplinkos apsaugos komitete vykdėme parlamentinę kontrolę, kuria siekėme padėti apginti ir apsaugoti „Gelvonų terasų“ daugiabučiame name butus rezervavusių, pradinius įnašus sumokėjusių, asmenų teises ir teisėtus interesus. Situaciją pavyko ištaisyti. Tikėjomės, jog gyventojai galės atsipūsti ir pradėti ramiai planuoti savo gyvenimą būste, už kurį jau sumokėjo bent dalį sumos,“ – prisimena A.Gedvilienė.

Šiandien būstus rezervavę gyventojai vėl atsirado klampynėje. Kelis kartus pasikeitus pastato savininkams, aiškėja galimi neteisėti sandoriai.

Anot 15min kalbintų teisininkų, pretenzijas pareiškusių „Gelvonų terasų“ butų pirkėjų galimybės pasiekti teisingumo ir išvengti nuostolių sulig kiekvienu nauju sandoriu ir savininkų pasikeitimu tampa labiau komplikuotos. Situacija ir procesai teismuose tampa sudėtingesni, labiau suvelti, brangesni ir ištęsti. Tikėtina, kad būtent ši aplinkybė gali paaiškinti ir praėjusių metų rugsėjį įvykusius kelis keistus, daug klausimų keliančius sandorius. Klausimų kelia ne tik šie sandoriai, tačiau ir naujasis savininkas.

Išplatintame pranešime Seimo nariai teigia, kad kyla įtarimų, jog įmonė neteisėtai perduoda nuosavybės teises į „Gelvonų terasos“ pastatą, siekdami perduoti šį turtą jokio įstatinio kapitalo neturinčiai įmonei arba galimai nemokiam fiziniam asmeniui.

Taip pat, teigiama pranešime, aiškėja sandoriai, kuriais siekiama apgauti pirmuosius kreditorius, jų būstus perpardavinėjant naujiems klientams nepaisant to, kad šiuo metu vyksta teismo procesai dėl šio pastato statybos teisėtumo ir yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės.

„Pradėjusių „Gelvonų terasų“ įsigijimo procedūras įkaitų drama tęsiasi ir darosi vis labiau komplikuota. Pasiekus aiškumo dėl galimybės užbaigti vystyti šį NT projektą, prasidėjo šio nemalonaus serialo naujas sezonas: savininkų keitimai, naujų pirkėjų vilionės ir visiška nežinomybė dėl įsipareigojimų vykdomo ankstesniems pirkėjams, įklimpusiems teisminiuose procesuose. Visa tai kuria blogą precedentą ir didina pagrįstą žmonių pyktį ir nusivylimą.

Atsirandant naujoms aplinkybėms ir pasigirstant, kad naujieji pastatų savininkai kvestionuoja ankstesnių pirkėjų, tapusių situacijos įkaitais interesus – būtina išsiaiškinti ar taip nėra pažeidžiamas viešasis interesas ir nekuriamos schemos, kad būtų išvengta įsipareigojimų vykdymo būstų įsigijimą pradėjusiems pirkėjams“, – pranešime cituojamas Mindaugas Lingė.

A.Gedvilienė antrino, kad gaila, jog gyventojai vėl nežinioje.

„Baisu, kad jie neliktų be namų ir be pinigų. 15min pasirodžiusi informacija kelia didelį nerimą. Tikimės, jog Vilniaus apygardos prokuratūra imsis nagrinėti šį klausimą“, – teigia A.Gedvilienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius