Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Ši šalis – investuotojų rojus“: kas ir kodėl čia perka nekilnojamąjį turtą

Užsieniečiai perka būstą Ispanijoje. Nekilnojamojo turto (NT) registratorių asociacijos šaltinių duomenimis, 15,1 proc. praėjusiais metais įvykusių pardavimų ir pirkimų, t. y. apie 87 400, atliko kitų šalių piliečiai. Tai yra geriausias rodiklis istorijoje po 2022 m., kai buvo užsieniečiai įsigijo 88 858 būstų, pažymi leidinys infobae.com.
Valensija, Ispanija
Valensija, Ispanija / 123rf.com nuotr.

Pagrindiniai Ispanijos nekilnojamojo turto „gerbėjai“ yra britai, kuriems pernai teko 9,8 proc. pardavimų ir pirkimų, po jų seka vokiečiai – 7,3 proc., prancūzai – 6,1 proc., belgai – 5,6 proc. ir marokiečiai – 5,5 proc.

Viena iš priežasčių, skatinančių užsieniečius pirkti nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, yra kaina, kuri yra tris kartus mažesnė nei kitose Europos sostinėse. Didžiosios Britanijos konsultacinės bendrovės CIA duomenimis, Londone kvadratinis metras kainuoja 12 890 eurų, o, remiantis „Fotocasa“ nekilnojamojo turto indeksu, Madride kvadratinio metro kaina yra 3852 eurai.

Be to, „užsieniečiai, norėdami investuoti į būstą Ispanijoje, turi įdėti daug mažiau pastangų nei ispanai“, – sako „Fotocasa“ nekilnojamojo turto sektoriaus ekspertė Agustina Battioli.

Remiantis Generalinės notarų tarybos 2023 m. pirmojo pusmečio statistiniais duomenimis, brangiausią būstą pirko užsieniečiai nerezidentai. Jie už kvadratinį metrą mokėjo vidutiniškai 2598 eurus, o nacionaliniai pirkėjai – 1574 eurus.

Be kainos, dar viena priežastis, dėl kurios užsieniečiai renkasi ispaniškus būstus, yra didelis jų pelningumas, kuris 2023 m. pabaigoje siekė 6,4 proc., „todėl Ispanija yra rojus užsienio investuotojams“, – sako A.Battioli.

Geras klimatas ir gyvenimo kokybė – pagrindiniai traukos objektai

Ispanijos geografinė padėtis yra dar vienas iš šių investuotojų traukos objektų, taip pat tūkstančiai kilometrų paplūdimių, daugiau nei 300 dienų saulėtų dienų, gyvenimo kokybė ir ryšių tinklas.

Šie veiksniai lėmė, kad praėjusiais metais Valensijos bendruomenė buvo vienas iš regionų, kuriame užsienio pirkėjai dažniausiai pirko būstą. 28 000 sandorių, t. y. 29 proc. visų sudarytų sandorių, sudaryta Valensijos bendruomenėje. Toliau sekė Andalūzija (17 500 sandorių) ir Katalonija (15 000 sandorių). Tuo tarpu Kanarų salos pasiekė 7 000 pardavimų, aplenkdamos Balearų salas ir Mursiją, kuriose buvo sudaryta daugiau nei 5 000 sandorių, bei Madridą, kuriame buvo sudaryta 4 500 sandorių.

123RF.com nuotr./Madridas, Ispanija
123RF.com nuotr./Madridas, Ispanija

Perka nesiskolindami iš banko

Šiems pirkėjams būdinga tai, kad jie beveik neprašo banko paskolos sandoriui finansuoti. „CaixaBank“ tyrimų duomenimis, tik 34 proc. jų prašo paskolos, palyginti su 78 proc. Ispanijos pirkėjų, kurie NT perka su paskolomis. Taip yra dėl to, kad jie turi sukaupę kapitalo arba ima paskolas savo kilmės šalyje.

Be to, užsieniečiai įsigyjamas nekilnojamasis turtas yra brangesnis nei perkamas ispanų. Tai reiškia, kad vietovėse, kuriose sutelktos jų investicijos, būsto kainos kyla greičiau arba krenta lėčiau nei kituose regionuose, pastebi „CaixaBank“ analitikai.

Jie mano, kad užsieniečių apetitas Ispanijos nekilnojamajam turtui išliks ir ateinančiais metais: „Pirkimų apimtys ir toliau didės dėl didelio mūsų šalies patrauklumo užsieniečiams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius