TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šildymo sezonui pasibaigus: nepadarius šių veiksmų gaisro rizika smarkiai išauga

Lietuvos miestuose ir rajonuose centralizuoto šildymo sezonas jau baigtas, ir orams vis labiau primenant vasarą, aktyvų šildymo sezoną užbaigia ir privačių namų savininkai. Visgi ekspertai pastebi, kad dar lieka vienas labai svarbus darbas, kurio nukėlinėti į rudenį nevertėtų − tai gaisro riziką mažinantis kaminų bei dūmtraukių valymas ir šildymo sistemų patikra, rašoma „Lietuvos draudimo“ pranešime spaudai.
Kaminas
Kaminas / 123rf.com nuotr.

„Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, jog netvarkingos šildymo sistemos bei nevalyti ir neprižiūrėti kaminai yra pagrindinės priežastys, dėl kurių kyla gaisrai individualiuose namuose. Kaip taisyklė, tai dažniausiai nutinka senos statybos pastatuose, kuriuose šildymo sistemos įrengtos seniai ir ne visada profesionaliai.

„Praėjusiais metais užfiksavome kone 1000 ugnies ir gaisro sukeltų žalų pastatams ir juose esančiam turtui. Nors bendroje būsto žalų statistikoje tai nėra itin didelis skaičius, tačiau verta pabrėžti svarbų dalyką – pastatų gaisrai gali sukelti katastrofinius padarinius su dideliais materialiniais nuostoliais ir žmonių žūtimis. Ir bent dalies gaisrų galima tikrai išvengti, tam būtina nepamiršti reguliariai prižiūrėti šildymo sistemų ir ypač kaminų“, – sako Aivaras Tumėnas, „Lietuvos draudimo“ turto draudimo rizikų vertintojas.

Asmeninio archyvo nuotr./Aivaras Tumėnas
Asmeninio archyvo nuotr./Aivaras Tumėnas

Pasak eksperto, apmaudu, kai šiuos priežiūros darbus atidedant vėlesniam laikui, dažnai naujas šildymo sezonas pradedamas to neatlikus ir kamine užsidegę suodžiai tampa gaisro priežastimi.

„Kaminuose besikaupiantys suodžiai yra labai dažna priežastis, dėl ko kyla gaisrai gyvenamuosiuose pastatuose. Kiekvieną kartą krosnį kūrenant kietu kuru, kamine kaupiasi suodžiai, susidaro klampi ir labai degi derva, kuri itin greit užsiliepsnoja susidūrusi su ugnimi. Kamino išvalymas tikrai gali padėti apsaugoti tokiame name esantį turtą ir žmonių gyvybes. Tad norėtųsi gyventojams priminti, jog rūpestis šildymo sistemomis su šildymo sezonu neužsibaigia“, – pabrėžia ekspertas.

Anot A.Tumėno, taip pat svarbu atidžiai apžiūrėti ir šildymo sistemas, kadangi nemaža tikimybė, jog po intensyvesnio šildymo sezono gali būti pradėję formuotis gedimai ir brokas, kuriuos pavyks pamatyti tik kito sezono metu.

„Nors ir atrodo, kad šildymo sistema funkcionuoja sklandžiai, tačiau reikėtų nepamiršti ir jos reguliariai patikrinti, kadangi ne visada broką pavyksta iš karto pamatyti. Kad kitą sezoną nereikėtų sukti galvos ir patirti nuostolių dėl nepastebėtų gedimų, geriausia tai padaryti kartu su specialistais“, – sako A.Tumėnas.

Remiantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, praėjusiais metais individualiuose namuose gaisrų užfiksuota beveik 3 kartus daugiau nei daugiabučiuose.

Dažniausios gaisrų priežastys – krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai bei gedimai (41 proc.), elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai (16 proc.), neatsargus žmonių elgesys su ugnimi (11 proc.), neatsargus rūkymas (6 proc.) bei savaiminis medžiagų užsidegimas (6 proc.).

A.Tumėnas primena, jog norint apsaugoti savo turtą nuo gaisro rizikos reikėtų:

  • Netrukus po šildymo sezono pabaigos išvalyti dūmtraukį, kaminą ir krosnies ortakius, šiuos darbus patikint atlikti tos srities profesionalui;
  • Baigus aktyvaus šildymo sezoną atidžiai patikrinti šildymo sistemas, jei yra broko ar gedimų požymių, neatidėlioti ir imtis jų remonto;
  • Kartu su kaminu apžiūrėti ir išvalyti kieto kuro krosnis ir pečius. Radus įtartinų gedimų, įtrūkimų ir panašiai, pasikonsultuoti su specialistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius