TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Siūloma keisti įtraukimo į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą kriterijus

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) siūlo keisti įmonių įtraukimo į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą tvarką. VPT vadovas Darius Vedrickas mano, kad tiekėjams pakoregavus netikslius duomenis, tai neturėtų būti laikoma melaginga informacija.  
„Zaha Hadid Architects“ apžiūri verslo centro „Business Stadium Central“ statybas
„Zaha Hadid Architects“ apžiūri verslo centro „Business Stadium Central“ statybas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas sako, kad situacija tapo ekstremali – melavusiomis pripažįstamos rimtos bendrovės metams yra įtraukiamos į šį sąrašą ir negali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.    

„Į tą sąrašą turi patekti tikrai nusipelnę ir sukčiaujantys rangovai“, – antradienį Seimo Ekonomikos komitete teigė D. Gedvilas. 

VPT vadovas D. Vedrickas įsitikinęs, kad dėl mažareikšmių netikslumų į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą sutraukiant įmones, galimi trikdžiai: strigs darbai, sumažės konkurencija.    

„Tokiu atveju iš tikrųjų galima susidurti ne tik su tiekėjų trūkumu, mažėja konkurencija, nes tiekėjai į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą yra įtraukiami vieneriems metams, bet kartu tai tam tikras smūgis (...) pačiai tiekėjų reputacijai“, – pridūrė D. Vedrickas.  

Pasak jo, dėl tokių atvejų daugėja teisminių bylų. „Vien apeliaciniame teisme dabar (...) keturios bylos dėl melagingos informacijos“, – sakė VPT vadovas. 

Jis siūlo numatyti atvejus, kas nebūtų laikoma melaginga informacija: pavyzdžiui, netikslių duomenų ar dokumentų pateikimas, jeigu paaiškindamas, patikslindamas, išsamiai apibūdindamas arba papildydamas informaciją tiekėjas klaidą ištaiso.

Ekonomikos komiteto nariai, prieš teikdami pataisas dėl Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašo sudarymo korekcijų ketina problemą aptarti su daugiau sektorių atstovų. 

Įmonių įtraukimo į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą tvarka sugriežtinta po Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išaiškinimo, kad darbai, atlikti savo jėgomis, – tai darbai, kuriuos tiekėjas atliko savo jėgomis kaip rangovas, tiekėjų grupės partneris ar subrangovas, nepasitelkdamas kitų įmonių.

Anot LAT, pirkimo vykdytojas gali nurodyti tokį reikalavimą konkurso sąlygose, kai jam svarbu įsitikinti, ar tiekėjas turi pakankamai patirties pirkimo sąlygose nurodytiems darbams atlikti savo jėgomis. Jeigu tokia – darbų atlikimo savo jėgomis sąlyga – keliama kvalifikacijos reikalavime, tiekėjas, teikdamas pasiūlymą, atliktų darbų sąraše turi išskirti darbų, atliktų savo jėgomis, vertes.

LAT nurodo, kad remtis kitų įmonių pajėgumais (sumuodamas savo ir jų turimą patirtį) tiekėjas gali tik tuo atveju, jeigu šios įmonės pasiūlyme nurodyti kaip kartu vykdysiantys planuojamą sudaryti viešojo pirkimo sutartį. 

Pasak VPT vadovo, pasitaiko, kad tiekėjas suklysta arba nurodo netikslius duomenis. Dažnai taip atsitinka, kai būna pasitelkiamas subtiekėjas – ir neišskiriami jo darbai, ar vertė.  

„Tada perkančioji organizacija prašo tiekėjo patikslinti kvalifikaciją, jeigu mato tam tikrą neatitiktį. Iki 2024-ųjų sausio 4 dienos LAT nutarties ta situacija buvo sprendžiama taip: jeigu patikslinęs informaciją tiekėjas atitikdavo kvalifikacijos reikalavimą, tai tęsdavo dalyvavimą pirkime, tuo atveju jeigu neatitikdavo, tuomet  buvo šalinamas iš pirkimų“, – komitete kalbėjo D. Vedrickas.  

Po LAT nutarties paaiškėjus, kad tiekėjas pateikė netikslią informaciją, nors jis atitinka kvalifikacinį reikalavimą, jis yra atmetamas ir įtraukiamas į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius