Sužinokite: kokie pavojai iškyla tveriant metalines tvoras ir elektrinius piemenis

Elektros laidai išsiraizgę visoje Lietuvoje. Elektros smūgis ištikti gali ir tveriant metalinę tvorą, ir vielinius aptvarus dar kitaip vadinamus „elektrinius piemenis“, jeigu šie darbai atliekami netinkamai. Mat jie kelia pavojų žmonėms elektros oro linijų sankirtose.
Tvora
Tvora / 123RF.com nuotr.

Nutrūkus elektros linijai, o ją pažeisti gali žaibo iškrova ar vėjo išverstas medis, metalinė tvora arba jau minėtas metalinis aptvaras tampa laidininku. „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) perspėja, kad prie tokio laido prisilietus, elektros srovė gali sužeisti arba net ir mirtinai sužaloti žmogų, esantį net ir toli nuo tos vietos, kurioje laidas pažeistas.

ESO iliustracija/Tveriu metalinę tvorą
ESO iliustracija/Tveriu metalinę tvorą

Ką svarbu žinoti?

  • Metalinės tvoros ar vielinio aptvaro, vadinamojo „elektrinio piemens“ ir žemesnės nei 1000 voltų įtampos elektros oro linijos sankirtoje, tvora ar aptvaras turi būti įžeminti ne didesne kaip 30 omų varža (nesant galimybės įgyvendinti, galima iškelti metalinės tvoros ar vielinio aptvaro dalį iš elektros oro linijos apsaugos zonos arba pakeisti metalinės tvoros arba vielinio aptvaro dalį, esančią elektros oro linijos apsaugos zonoje į elektros srovei nelaidžią tvorą (medinę ar plastikinę).
  • Jeigu metalinė tvora ar vielinis aptvaras kertasi su aukštesnės nei 1000 voltų įtampos elektros oro linija, būtina imtis saugumo priemonių: 15 – 20 metrų horizontaliu atstumu nuo kraštinių laidų metalinė tvora ar vielinis aptvaras turi būti pertraukta ne mažesniu nei 25 centimetrų tarpu ir įžemintos visos aptvaro dalys (nesant galimybės įgyvendinti, galima iškelti metalinės tvoros ar vielinio aptvaro dalį iš elektros oro linijos apsaugos zonos arba pakeisti metalinės tvoros arba vielinio aptvaro dalį, esančią elektros oro linijos apsaugos zonoje į elektros srovei nelaidžią tvorą (medinę ar plastikinę).
  • Įsirengus metalinę tvorą ar vielinį aptvarą, pateikti įžemintuvų varžų matavimo protokolus el. p. info@eso.lt.
  • Nustačiusi metalinės tvoros ar vielinio aptvaro neatitikimus reikalavimams, ESO siunčia pranešimus sklypų savininkams.

Su metalinių tvorų ir vielinių aptvarų įžeminimo taisyklėmis galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius