Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.Povilauskas: NT pardavėjų apetitas yra mažėjantis

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas atsargiai vertina būsto kainų pokyčius kitąmet, tačiau sako, kad nekilnojamojo turto (NT) pardavėjų apetitas yra mažėjantis.
Tadas Povilauskas
Tadas Povilauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kalbant apie Registrų centro teikiamus duomenis apie registruotus butų pirkimo sandorius, esame maždaug 2019 metų lygyje, pirminėje rinkoje taip pat ramu, aišku, tai neturėtų patikti NT vystytojams. Ir taip, tų sandorių nėra daug, žemiau 200 visą vasarą ir pirmaisiais rudens mėnesiais, tai tokie skaičiai turbūt vers NT vystytojus ieškoti būdų, kaip parduoti daugiau ir kainos nuolaidos yra vienas iš tų būdų, kaip paskatinti pirminėje rinkoje pardavimus“, – prognozių pristatyme antradienį sakė T.Povolauskas.

Pasak jo, pagal oficialius būsto kainų indeksus būsto kainų mažėjimo nesimato, tačiau analitikas atkreipė dėmesį, jog NT skelbimų portale aruodas.lt butų kaina jau tris mėnesius yra mažėjanti.

„Čia yra akivaizdu, kad pardavėjų apetitas yra mažėjantis“, – sakė T.Povilauskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad nepaisant sandorių skaičiaus mažėjimo, tai nebūtinai lemia būsto kainų kritimą, visgi jis taip pat sako, kad prastėjant būsto įperkamumo rodikliams būsto kainos dar kiltų neturėtų.

„Esame istoriškai pasižiūrėję, ar mažesnis aktyvumas lemia būsto kainų kritimą, tai atsakymas – nebūtinai, jeigu aktyvumo sulėtėjimo priežastys yra laikinos, pavyzdžiui, kaip buvo 2014 metais, būsto rinka buvo labai sulėtėjusi dėl Krymo įvykių ir panašiai, bet ekonomika važiavo toliau ir geopolitinės rizikos sumažėjo ir rinka atsigavo“, – sakė ekonomistas.

„Žiūrint į 2023 metus, prognozuojant ekonomikos minimalų augimą, palūkanas, kurios liks arba šiek tiek didės, geopolitiniai neramumai, vargu, ar taip greit išsispręs, taip kad mūsų požiūris į NT būsto kainas yra atsargus“, – pridūrė jis.

„Yra daug būsto įperkamumo rodiklių, tiek būsto kainų santykis su vidutiniu darbo užmokesčiu ar būsto įperkamumas imant paskolą, rodikliai, kokią kvadratūrą gali įpirkti žmogus, gaudamas vidutinį darbo užmokesti ir skolindamasis einamomis rinkos sąlygomis. Tai matome, kad tie rodikliai sparčiai prastėja. Ir, aišku, palūkanos, jų normos vienas iš tų atsakymų. Sunkiai įmanoma, kad su prastėjančiai būsto įperkamumo rodikliais, būsto kainos eitų į viršų“, – kalbjo ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius