-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkė: vaikai negali būti priežastis neišnuomoti būsto

Beveik prieš dvejus metus Lygių galimybių įstatyme atsirado draudimas diskriminuoti šeiminės padėties pagrindu, tačiau pasitaiko atvejų, kai to nepaisantys būstų savininkai vengia juos išnuomoti šeimoms su vaikais, rašoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / 123RF.com nuotr.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkė Laima Vengalė-Dits tvirtina, kad tokių skundų tarnyba kol kas sulaukia nedaug: „Įstatymo pakeitimas dar gana naujas, skundų bei paklausimų gauname mažai, todėl sunku spręsti apie visą tendenciją. Per praėjusius metus sulaukėme keleto kreipimųsi dėl patirtos diskriminacijos socialinės padėtis pagrindu bandant išsinuomoti gyvenamąjį būstą, tad galime teigti, kad sudėtingiausia daugiavaikėms šeimoms ir šeimoms su mažais vaikais“.

Teisininkė priduria, kad kartais tokią diskriminaciją įrodyti sunku, tačiau įmanoma: „Jeigu yra būsto nuomos skelbimo tekstas ar susirašinėjimai su nuomotoju, kuriuose aiškiai išreiškiamas nenoras nuomoti būtent dėl vaikų, tai galimos diskriminacijos požymiai yra labiau akivaizdūs. Susiduriame su sunkumais tik bandant identifikuoti būsto nuomotoją ar savininką, nes kartais skelbimuose pateikiamas tik asmens telefono numeris, tada sunkiau nustatyti tapatybę“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laima Vengalė-Dits
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laima Vengalė-Dits

Laima Vengalė-Dits akcentuoja, kad draudžiama atsisakyti nuomoti gyvenamąjį būstą žmonėms dėl jų šeiminės padėties bei kitų Lygių galimybių įstatyme įtvirtintų pagrindų: „Vaikai negali būti priežastis, dėl kurios atsisakoma išnuomoti būstą.

Taip pat neteisėtais veiksmais galėtų būti laikomi papildomi mokesčiai, užstatai ar padidinta nuomos kaina, kai jie taikomi tik nuomininkams su vaikais, nes neva baiminamasi vaikų padarytos žalos būstui. Būstą besinuomojančias šeimas su vaikais ir nėščias moteris nuo diskriminacijos ar mažiau palankių nuomos sąlygų saugo ne tik Lygių galimybių įstatymas, bet ir Civilinio kodekso nuostatos“.

Teisininkė primena, jog pagal Lygių galimybių įstatymą, įgyvendindamas lygias galimybes paslaugų teikėjas privalo visiems vartotojams sudaryti vienodas sąlygas gauti tokias pačias paslaugas ir taikyti vienodas apmokėjimo sąlygas bei garantijas už tokias pačias ir vienodos vertės paslaugas, nepaisydamas socialinės (šeiminės) padėties, lyties, rasės, tautybės ir kitų tapatybės bruožų.

Žmones, kurie susidūrė diskriminacija nuomojantis būstą dėl socialinės padėties, rasės, kilmės, religijos bei kitų Lygių galimybių įstatyme įtvirtintų pagrindų, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kviečia konsultuotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius