Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 02

TOP5 tendencijos: kuo šiuo metu kvėpuoja NT rinka Lietuvoje

Žvelgdami į sulėtėjusią nekilnojamojo turto (NT) rinką, gyvenančią laukimo stadijoje, ekspertai įžvelgia keletą tendencijų, kurios išryškėjo pastaruoju metu.
Būstas
Būstas / Vida Press nuotr.

„Žvelgiant į dabartinę nekilnojamojo turto rinką, pirmiausiai matome, kad aktyvumo sulėtėjimas yra fiksuojamas visuose segmentuose: butų, namų, žemės sklypų, komercinių patalpų ar stambesnių investicinių sandorių rinkoje. Pirkėjai tiesiog šiuo metu daug atsargiau žiūri į nekilnojamojo turto įsigijimą ir dažnu atveju linkę tiesiog palaukti ir pažiūrėti, kaip keisis bendra ekonominė aplinka ir situacija nekilnojamojo turto rinkoje“, – pastebi „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Reginis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Reginis

Jam antrina ir „Reala“ vadovaujantis partneris Antanas Kišūnas.

„Pastaruoju metu būsto perkamumas žymiai krito. Didžiausią įtaką tam turėjo nevaldomas pirminės būsto rinkos kainų augimas, kuris paskui save nusitempė ir antrinės rinkos turto kainas. Tai – tik viena iš priežasčių kodėl šiuo metu turime pasyvesnę situaciją rinkoje“, – sako A.Kišūnas.

Pasak jo, kitos, ne mažiau svarios, rinkos sustojimo priežastys yra šios: kitais metais prognozuojama recesija ar geresniu atveju stagnacija, žmonės bijodami ar ruošdamiesi krizei nori turėti /išsaugoti finansinę pagalvę, gresiančiam sunkmečiui prabūti.

Pasak A.Kišūno, infliacija taip pat tam turi įtakos ir jau kuris laikas veikia kaip dirgiklis – žmonės suskubo pirkti nekilnojamąjį turtą, kad apsaugotų savo santaupas.

„Dabar gi, taip išaugus pragyvenimo kaštams, žmonės pradėjo taupyti ir susilaiko nuo didesnių pirkinių. Nekilnojamojo turto rinka išgyvena laukimo laikotarpį. Pardavėjai tikisi, kad Europos bankas nuo kitų metų pavasario nebekels palūkanų, EURIBOR nebekils ir pirkėjai sugrįš. Pirkėjai savo ruožtu laukia, kada pardavėjai, įsprausti į kampą, pradės leisti kainas“, – sako A.Kišūnas.

Tačiau kaip gąsdinančiai beatrodytų rinkos sulėtėjimas ar ateinančios realios ar ne visai realios grėsmės, situacija, pasak A.Kišūno, nėra tokia tragiška, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Sulėtėjusioje nekilnojamo turto rinkoje pastebimos kelios tendencijos. Tad kuo šiuo metu kvėpuoja NT rinka?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius