Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Varžybos dėl darbuotojų verčia investuoti į naujos kartos pramonines patalpas

Nors vis daugiau verslų susiduria su kvalifikuotos darbo jėgos stygiumi, Kauno Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) generalinis direktorius Vytautas Petružis pastebi, kad čia naujų investicijų pritraukimo tempai išlieka stabilūs. Kaip pavyksta pritraukti naujų darbuotojų, dalijasi LEZ veikiančių įmonių atstovai, rašoma pranešime spaudai.
Kauno LEZ
Kauno LEZ / VšĮ „Kaunas IN“ nuotr.

Ignas Vosylius Axioma Metering generalinis direktorius džiaugiasi, kad kaip ir buvo planuota, pavyko pastatyti antrąją gamyklą, kurioje tikimasi įdarbinti apie 300 darbuotojų, atliekančių aukštesnės pridėtinės vertės funkcijas. Pasak jo, darbuotojams daug motyvacijos teikia tai, kad jie nėra tik vykdytojai, jie gali kurti – lietuviško kapitalo įmonėje inžinieriai iš Lietuvos patys projektuoja gamybos linijas ir sukuria galutinį produktą.

Tuo tarpu Sirin Development vadovas Laurynas Kuzavas pastebi, kad vis daugiau darbdavių stengiasi užtikrinti kuo geresnes darbo sąlygas savo darbuotojams ir todėl ryžtasi investuoti į modernias gamybines, logistikos bei sandėliavimo patalpas, kuriose apgalvotos tiek darbo, tiek poilsio erdvės – nuo dienos apšvietimo iki šiuolaikiškų dušo kambarių.

Aistė Čičirkienė UAB Freda II generalinė direktorė teigia, jog darbuotojų trūkumas sprendžiamas vadovaujantis įmonės filosofija mokėti didžiausius atlyginimus sektoriuje.

Svarbu patogus susisiekimas

Tačiau A.Čičirkienė pripažįsta, kad šiandien pasitaiko situacijų, kai net ir solidūs atlyginimai nebūtinai reiškia, kad darbuotojų stygiaus įmonė nepajus: „Kartais lemiamas faktorius, kodėl žmonės atsisako ir labai patrauklių pasiūlymų, yra atstumas iki darbo vietos ar nepatogus susisiekimas“.

Pritardamas „Freda II“ direktorei, Kauno LEZ vadovas V.Petružis atkreipia dėmesį ir į tai, kad kol verslas auga generuodamas reikšmingą mokestinį indelį į biudžetus, neišvengiamai auga ir jo poreikiai verslo aplinkos kokybei: „Šiuo iššūkiu dalijamės su regiono savivaldybėmis. Darbo jėgos pasiūla Kauno regione išties pasižymi kokybe ir panašu dar ilgai tiek augančias įmones, tiek naujus investuotojus aprūpinti šio resurso pakaks. Taip pat natūralu, kad tuo pačiu didėja ir atvykstančių darbuotojų srautai iš kitų savivaldybių, tad darbo vietų pasiekiamumo tema tampa vis svarbesnė.“

Anot jo, ši tendencija ilgainiui reikalaus rasti ir priimti sprendimus integraliam ir tiesioginiam susisiekimui su Kauno LEZ, siekiant atliepti tiek jau esamų, tiek potencialių investuotojų poreikius.

Patogios aplinkos reikšmę įvardija ir Sirin Development vadovas L.Kuzavas „Svarbi priežastis, kodėl LEZ tampa vis labiau patrauklios ir nekilnojamojo turto vystytojams, ir verslams – tai infrastruktūra. Sutvarkyti keliai, daugiau lankstumo pasirinkti patalpas nuomai, perspektyva plėtrai“, – vardija pašnekovas.

Darbuotojų gerovės užtikrinimas ne tik biuruose bet ir sandėliuose

„Stebime situaciją, jog darbuotojus sunku pritraukti ne tik į biurus, bet ir į sandėlius. Todėl darbdaviai kovoja už darbuotojus, jų gerovė tampa vis aktualesnė ne tik biuruose, bet ir gamybinėse patalpose. Atsižvelgdami į šias aktualijas jau šiandien rinkai pateikiame naują produktą – ateities sandėlį, kuris padeda optimizuoti verslui ne tik veiklos kaštus, bet ir pritraukti darbuotojus“, – teigia L.Kuzavas.

Jis pasakoja, kad siekiant užtikrinti darbuotojų gerovę, nauji sandėliai statomi taip, kad darbo sąlygos būtų ženkliai geresnės: čia įrengiamos poilsio erdvės, žaliosios zonos, modernūs dušo kambariai, daugiau dienos šviesos darbo vietose.

„Kartais juokauju, kad nors dauguma vadovų renkasi naujus automobilius, nei vienas nevairuoja žiguliuko, tačiau pažiūrėjus, kokiose kai kurių įmonių gamybinėse patalpose ar sandėliuose dirba jų darbuotojai, galima pamatyti dar sovietmetį menančius vaizdus. Manau, jog pats laikas padaryti didelį žingsnį ir šioje srityje ir atsinaujinti“, – apie darbuotojams patrauklios aplinkos svarbą kalba L.Kuzavas.

„Sirin Development“ vadovas teigia pastebintis tendenciją, jog vis daugiau verslų priima sprendimus persikraustyti iš senesnių pastatų į naujus, energetiškai efektyvesnius ir tvarius ne tik siekdami pritraukti bei motyvuoti darbuotojus, bet ir norėdami sumažinti veiklos kaštus. L.Kuzavas pastebi, kad nors naujo sandėlio paprastai yra nuoma brangesnė, bet kadangi naudojama mažiau ploto, mažesni eksploatacijos kaštai ir komunaliniai mokesčiai, dažnai toks sutaupymas atsveria pabrangimą.

LEZ pagalba verslui: svarbiausia nestabdyti procesų

Kauno LEZ generalinis direktorius V.Petružis sako besivadovaujantis nuostata, kad LEZ yra sėkminga tiek, kiek sėkmingi čia veikiantys verslai. „Tai ir diktuoja zonos vystymo strategiją – negalime atsilikti nuo investuotojų augimo tempų. Vienas iš mūsų prioritetų yra užtikrinti galimybes įmonėms fiziškai plėstis gretimybėse.

Todėl, aktyviai dirbame įvairaus dydžio sklypų parengimo investicijoms klausimu. Tad tikriausiai mūsų sėkmę iki šiol lėmė tai, kad galime suteikti sąlygas augti Kauno LEZ. Kad ir toliau galėtume suteikti tokias sąlygas verslo plėtrai, turime galvoti apie LEZ teritorijos plėtrą. Tai vienas ir šių dienų mūsų veiklos prioritetų," – teigia jis.

Apie naujų darbo vietų sukūrimą ir įmonės plėtrą pasakojantis I.Vosylius džiaugiasi, kad „Axioma Metering“ yra tapusi globaliu žaidėju ir didžiuojasi, jog visi procesai – nuo projektavimo iki gamybos vyksta čia, Lietuvoje.: „Išmaniuosius vandens skaitiklius pardavinėjame daugiau nei 60 šalių. Vertiname rinką globaliai, stebime, kur skaitmenizacija ateina į vandens rinką. Dalyvaujame projektuose ir džiaugiuosi, kad didžiąją dalį jų laimime“.

„Prarastą Kinijos rinką jau pamiršome, dabar mūsų žemėlapyje Vakarų Europa, Artimieji Rytai, Indija, Šiaurės Amerika, Australija. Prieš keletą savaičių LEZ teritorijoje atidarėme jau antrąją gamyklą, kuri bendrą plotą išplėtė nuo 7,2 iki 17 tūkst. kv. metrų. Kai ji pradės veikti pilnu pajėgumu, bus dvigubai našesnė už dabartinę.

Jei iki šiol galėjome pagaminti 2 milijonus išmaniųjų vandens skaitiklių per metus, tai antroje galėsime gaminti 4 milijonus, taigi iš viso 6 milijonus per metus”, – pasakoja I.Vosylius ir žada, kad tokie pokyčiai sukurs dar apie 300 darbo vietų.

V.Petružis teigia, kad beveik pilnai užpildyta Kauno LEZ 1 teritorija yra įvertinimas valdymo bendrovei ir pažymi, kad šiuo metu subnuomojama apie 20 ha žemės per metus, o LEZ teritorijoje įsikūrę klientai auga turimų sklypų ribose:

„Pavyzdžiui „Continental Lithuania“ nuolat vykdo fizinę plėtrą, kitos įmonės auga investuodamos į vis pažangesnius technologinius sprendimus, kaip pavyzdžiui, „Pienas LT“. Kiti investuotojai, įgyvendinę numatytus projektus esamuose sklypuose, plečiasi išsinuomodami naujų teritorijų. Geriausi to pavyzdžiai – „Sirin Development“ ir „Freda II“. Šios dvi įmonės yra vienos didžiausių pagal užimamą plotą Kauno LEZ.“

Kita vertus, anot V.Petružio, tai vieno etapo pabaiga. „Šiuo metu visi resursai yra nukreipti į teritorijų integraciją, LEZ 2 teritorijos vystymą“, – apie tolesnę plėtrą užsimena vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius