Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VGTU priklausęs kompleksas virs daugiabučiu? Laukiama visuomenės pastabų

Planuojama, kad vietoj J.Basanavičiaus g. 28 esančio Vilniaus Gedimino technikos universitetui (Vilnius Tech) priklausančio komplekso čia iškils daugiabutis.
J.Basanavičiaus g. 28
J.Basanavičiaus g. 28 / Projekto nuotr.

Vilniaus savivaldybės puslapyje galima rasti informaciją, kad šiuo metu visuomenei pristatomas pastato remonto projektas su paskirties keitimu iš mokslo paskirties į gyvenamąją.

Primename, kad projektinių pasiūlymų svarstymas – tai etapas, kai visuomenė gali išsakyti savo nuomonę apie projektą ir teikti savo siūlymus. Viešai konsultacijai pristatomi projektai dar nėra sulaukę savivaldybės pritarimo – specialistai sprendimą priima įvertinę ne tik projekto sprendinius, bet ir visuomenės pastabas.

Basanavičiaus gatvėje esančiame pastate planuojama įrengti butus ir administracines patalpas.

Kaip nurodoma projektiniuose pasiūlymuose, pastatai įtraukti į kultūros paveldo registrą.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad apie 1910-1912 m. pastatyti Rusijos valstybinio Valstiečių žemės banko skyriaus rūmai Didžiosios Pohuliankos gatvėje 24 (dab. J. Basanavičiaus g. 28). Tiksli statybos data ir projekto autorystė nenustatyta. Tik nacionalizavimo byloje esantis hipotekos išrašas nurodo, kad 1912 m. sausio mėn. po pirkimo-pardavimo sutarties, jis buvo įregistruotas kaip Rusijos Valstiečių žemės banko nuosavybė.

Pastatas Jono Basanavičiaus g. 28 Vilniaus XX a. pradžios architektūros istoriografijoje yra minimas kaip vienas iš solidžiausių to meto miesto visuomeninių pastatų. Architektūros tyrėja Nijolė Lukšionytė Tolvaišienė, kaip išskirtinį šio pastato architektūros bruožą, įvardijo jo asimetrinę konfigūraciją. Būtent toks architektūrinis sprendimas modernizuoto neoklasicizmo stiliui suteikia moderno stiliaus savybių. Be abejo, prie tokio vertinimo prisideda ir moderni tiems laikams vidaus įranga: centrinis šildymas, kanalizacija, vandentiekis, ventiliacija, moderni vidaus įrangos medžiaga cementas, gelžbetoninės perdangos ir kt.

Nurodoma, kad būsimo daugiabučio projektuotojas yra UAB „DO architects“. Po remonto pakis tik patalpų vidus, pastato fasado keisti neplanuojama.

Pirmame aukšte numatomos administracinės paskirties patalpos palei J.Basanavičiaus g. bei gyvenamosios paskirties patalpos (butai) vidinio kiemo pusėse, antrame, trečiame, mansardoje su antresolėmis taip pat numatomos gyvenamosios paskirties patalpos (butai). Esamos kabinetų ir auditorijų patalpos pritaikomos naujai paskirčiai, apjungiamos į patalpų grupes, formuojami atskiri administracinių patalpų, gyvenamųjų būtų vienetai. Administracinės paskirties patalpos projektuojamos su atskirais patekimais nuo pagrindinės J.Basanavičiaus g. Į gyvenamosios paskirties patalpas (butus) patekimai numatomi per esamas laiptines, prie jų kiekviename aukšte formuojami holai, koridoriai.

Pastato vidaus erdvių sprendiniai rengiami atsižvelgiant į vertingųjų vertybių aprašą. Projektuotojai žada pastate maksimaliai išlaikyti esamų laikančių kapitalinių sienų planinę struktūrą.

Vidinio kiemo dalyje projektuojama vaikų žaidimų aikštelė, ne mažesnė nei 50 kv. m, dalis jos bus apsodinta augalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius