Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Mauricas palygino NT kainas: penkis kartus mažesnis butas Palangoje kainuotų brangiau, nei vila su baseinu Alikantėje

Socialiniame tinkle „Facebook“ banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas palygino nekilnojamojo turto (NT) kainas. Jis pastebėjo, kad penkis kartus mažesnis butas Palangoje atsieitų daugiau nei vila su baseinu Alikantėje.
Palanga iš paukščio skrydžio
Palanga iš paukščio skrydžio / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

„Reikia jūsų patarimo. Draugas iš JAV norėtų įsigyti būstą kurortiniame Europos mieste ir iš ten dirbti nuotoliu. Jam patinka Ispanija ir Lietuva, tad jo akį patraukė vienas objektas Alikantėje, o kitas – Palangoje. Tačiau jis niekaip negali apsispręsti, kurią iš šių alternatyvų pasirinkti, tad apsvarstė kiekvieno objekto privalumus ir trūkumus:

1. Abu objektai yra stilingi ir geros būklės, tačiau Palangoje esantis butas (1,2 mln. eurų) yra kiek brangesnis, nei Alikantėje esanti vila (929 tūkst. eurų).

2. Nepaisant savo brangumo, Palangos butas yra penkis kartus mažesnis (62 kv. m ploto) nei vila Alikantėje (312 km. m ploto), tačiau jis yra kažkur matęs Lietuvos NT vystytojų reklamą, kad „mažiau yra daugiau“.

3. Alikantės viloje yra baseinas, o Palangos bute – nėra. Nors, kita vertus, kam tas baseinas, jei jūra netoli? Tiesa, jūra Palangoje yra šalta, bet kiek ten to šaltojo periodo Lietuvoje – net nepastebi kaip praeina, o dėl tamsos – kartais ir visai nematai.

4. Palangos bute nėra valgomojo stalo (netilpo?) – tik baras prie virtuvės salos. Bet kam tas stalas? Juk milijonieriai tikrai nevalgo savo namuose – kiekvieną dieną restoranuose valgo juk. O jei tokį butą perki, tai jau tikrai turi būti milijonierius.

5. Tiesa, Palangos restoranuose yra kiek brangiau nei Alikantės, tad po restoranus vaikštant tie milijonai gali greitai aptirpti. Bet kadangi nėra stalo, tai bent jau nereikės kviestis svečių į namus – o tai leis nemažai sutapyti. Jei visgi kokie įkyrūs įsiprašys į svečius, galima bus juos pasodinti prie virtuvės salos kriauklės – tegul indus plauna.

6. Palangos bute yra vienas miegamasis, o Alikantės viloje – trys miegamieji. Be čia atsipirks ateityje, nes jokie giminės ar svečiai nakvynei į Palangą negalės atvažiuoti. O jei kur ir suras išsinuomoti sezono metu (už nepigiai), tai vis tiek svečiuose ilgai neužsibus, nes nėra stalo (žr. 4 punktą).

7. Mažesnis Palangos butas išmeta mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, nors, kita vertus, gal ir daugiau, nes šildymas yra dujinis. Bet kiek ten to šaltojo periodo Lietuvoje (žr. 3 punktą).

Įvertinus minėtus privalumus ir trūkumus, labiau linkstama prie Palangos varianto, bet gal kažkas liko nepastebėta?“, – socialiniame tinkle ironijos negailėdamas rašė ekonomistas.

Nors pirkėjai delsia, būsto kainos toliau auga: per metus ypač pabrango nauji butai

Būsto kainos Lietuvoje trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, padidėjo 8,7 proc., o palyginti su antruoju šių metų ketvirčiu, – 2,4 proc., antradienį skelbia Valstybės duomenų agentūra.

Naujos statybos būstas per metus pabrango 15,9 proc., per ketvirtį – 4,3 proc., iš jų vienbučiai ir dvibučiai namai – atitinkamai 12,7 proc. ir 2,9 proc., butai daugiabučiuose – 17,5 proc. ir 5 proc. Ankstesnės statybos būstas pabrango atitinkamai 4,9 proc. ir 1,2 proc., iš jų vienbučiai ir dvibučiai namai – atitinkamai brango 6 proc. ir pigo 0,1 proc., butai daugiabučiuose – brango 4,5 proc. ir 1,6 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius