Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žada imtis avarinės būklės daugiabučių: jų valdytojų laukia svarbus įpareigojimas

Šįmet bus kuriama teisinė bazė, leisianti senos statybos daugiabučius valdančius juridinius asmenis įpareigoti perstatyti avarinės būklės pastatus.
Senas daugiabutis
Senas daugiabutis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Minėtus teisinius įrankius Aplinkos ministerija žada sukurti iki 2025 m.

„Mes šiemet sukursime juridinę viziją, kaip tai padaryti. Tai leis galvoti apie pastatų nugriovimą ir perstatymą. Jei pastatas pasenęs ir neatitinka standartų, asmuo, kuris valdo jį, privalo jį nugriauti ir perstatyti“, – nekilnojamojo turto konferencijoje „CORE“ kalbėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Simonas Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Simonas Gentvilas

15min jau rašė apie tai, kad Lietuva turi problemą – sovietmečiu statytus daugiabučius, kurių galiojimo laikas jau eina į pabaigą, o kai kuriais atvejais – net ir pasibaigė.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Architektūros ir statybos instituto doc. dr. Mindaugas Augonis 15min tvirtino, kad šie daugiabučiai statyti 50-čiai metų.

Tačiau seniausi jau skaičiuoja pensinį amžių – pirmiesiems šalies sovietiniams daugiabučiams greitai bus 65.

„Dauguma daugiabučių Vilniuje statyti dar iki 1993 metų. Seniausi daugiabučiai Vilniuje – Naujamiesčio, Antakalnio, Žirmūnų, Naujininkų mikrorajonuose. Pirmasis stambiaplokštis Vilniuje pastatytas dar 1959 m. Turbūt natūralu, kad kiekvienas iš mūsų įvykus nelaimei savo galvoje iš naujo perkratome visas aplink egzistuojančias rizikas“, – 15min teigė „Atnaujinkime miestą“ direktorė Eglė Randytė.

Tokių rizikų gali kilti laiku nerenovavus daugiabučio.

Pagal pirminius projektus, senos statybos stambiaplokščiai daugiabučiai kapitaliai turėjo būti remontuojami jau po 30 metų eksploatacijos. Dabar, pasak pašnekovės, situacija tokia, jog neliesti jie stovi nuo 40 iki 60 metų.

„Daugiabučiai Vilniuje planuoti 50-čiai metų, bet stovi, negriūna – tai priklauso nuo to, kaip tas namas eksploatuojamas. Jeigu namas yra prižiūrėtas, kaip matome, gali tarnauti ir ilgiau“, – antrino KTU Architektūros ir statybos instituto doc. dr. M.Augonis.

Daugiau apie tokių daugiabučių keliamą pavojų skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius