Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Žalieji“ biurai Londone yra daugiau nei 25 proc. brangesni. Tačiau šiuolaikinė darbo jėga to tikisi

Remiantis Energetikos ir klimato žvalgybos padalinio atlikta analize, penktadalis didžiausių pasaulio įmonių įsipareigojo pasiekti nulinį anglies dioksido išmetimą, o didelę dalį šio išmetimo lemia darbo vieta.
Singapūre iškilo 280 metrų aukščio dangoraižis, apaugęs oazę primenančia augmenija.
Singapūre iškilo 280 metrų aukščio dangoraižis, apaugęs oazę primenančia augmenija. / „Finbarr Fallon/BIG-Bjarke Ingels Group“,"Cover Images“, „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Biuras Tvarumas

Tvarių biurų paklausa yra didelė, o tai reiškia, kad ir kainos yra didelės. Iš tiesų, remiantis analitinės bendrovės MSCI duomenimis, šiuo metu Londono pastatų, turinčių tokių organizacijų, kaip BREEAM ir LEED, suteiktus tvarumo įvertinimus, ir pastatų, neturinčių tokių įvertinimų, pardavimo kainos skiriasi 26 proc., rašo cnbc.com.

Tai vadinama „žaliąja priemoka“. Kita vertus, mažiau ekologiški, paprastai senesni, pastatai turi „rudąją nuolaidą“.

Atrodo, kad įmonių vadovai ir investuotojai gali rinktis tarp mažesnių pridėtinių išlaidų ir mažesnio išmetamųjų teršalų kiekio, tačiau tai dar ne viskas.

Joy Nazzari yra Londone įsikūrusios įmonės direktorė steigėja. Ji nori plėsti savo verslą, tačiau jos buvusio sandėlio biuro pastatas yra per mažas ir neprieinamas žmonėms su negalia, todėl komandai labai svarbu persikelti.

„Kaina yra neįtikėtina kliūtis“, – CNBC sakė J.Nazzari ir pridūrė, kad padidinus biuro plotą ir pagerinus ekologiškumo rodiklius, nuomos kaina padidėtų „mažiausiai 50 proc.“, palyginti su tuo, ką ji iki šiol matė rinkoje.

„Kai žiūrime į pastatus su tokia ruda nuolaida, sunku nesirinkti tokio pastato kaip mūsų, kuris yra mielas senas sandėlis“, – sakė ji.

Net ir tvarių erdvių paieška gali būti iššūkis.

„Nėra taip, kad visur užkliūni už šių žaliųjų pastatų. Jų pasitaiko retai“, – sakė ji ir apskaičiavo, kad mažiau nei trečdalis pastatų, kuriuos ji matė, atitiko reikalavimus.

Dėl šio trūkumo kainos dar labiau kyla. Be to, reikia galvoti apie įmonės prekės ženklą.

„Atsižvelgiant į degančią planetą, tai gali atrodyti ne taip aktualu, [bet] jūsų biuro pastatas yra didžiulis jūsų įmonės prekės ženklo atspindys. Daugelis naujų pastatų yra labai biurų ir įmonių stiliaus ir galbūt ne tokie, kokius mes tradiciškai rinktumėmės“, – sakė ji.

Tačiau J.Nazzari patiria didelį spaudimą persikelti, ypač iš savo darbuotojų.

„Mūsų komanda yra tikrai jauna, ir ši karta labai gerai supranta, kokią žemę paveldi... Jie labai gerai supranta ekologijos darbotvarkę ir nuolat apie tai kalba. Tai spaudimas, kurį jaučiame iš savo komandos“, – sakė ji.

„Mūsų komanda yra tikrai jauna, ir ši karta labai gerai supranta, kokią žemę paveldi... Jie labai gerai supranta ekologijos darbotvarkę ir nuolat apie tai kalba. Tai spaudimas, kurį jaučiame iš savo komandos“, – sakė ji.

Net ir padidėjus išlaidoms, dauguma įmonių yra pasirengusios investuoti į ekologiškas darbo erdves, rodo pasaulinis JLL Future of Work Survey 2022 tyrimas. Tyrimo metu nustatyta, kad 74 proc. apklaustų bendrovių, kurioms atstovauja 1 095 vyresnieji įmonių nekilnojamojo turto sprendimų priėmėjai 13 šalių, „yra linkusios mokėti priemoką už ekologiškas patalpas“, o 56 proc. planuoja tai daryti iki 2025 m.

Didelė motyvacija

Darbuotojų pasitenkinimas yra svarbi paskata įmonėms siekti ekologiškumo, ypač atsižvelgiant į tai, kad Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius dešimtmečius darbo rinka yra įtempčiausia.

Nacionalinės statistikos tarnybos duomenimis, spalio mėn. nedarbo lygis buvo 3,5 proc. – žemiausias nuo 1974 m. Gruodžio mėn. jis padidėjo iki 3,7 proc.

„Mums itin trūksta įgūdžių ir darbo jėgos, o tai kenkia įmonėms ir stabdo ekonomikos augimą“, – lapkričio mėn. pranešime spaudai teigė Jane Gratton, Didžiosios Britanijos prekybos rūmų personalo politikos vadovė.

Suprantama, kad įmonės nori išlaikyti turimus darbuotojus.

„Visi suprantame, kad esame beveik visiško užimtumo aplinkoje, todėl tikrai reikia sukurti tokią aplinką, kurioje jų darbuotojai dirbtų, kuri būtų patraukli“, – CNBC sakė Britų biurų tarybos jaunesnysis viceprezidentas Peteris Crowtheris.

„Nauji darbuotojai labiau domisi pastato, kuriame dirba jų darbdavys, efektyvumu aplinkosaugos požiūriu“, – sakė jis.

„Nauji darbuotojai labiau domisi pastato, kuriame dirba jų darbdavys, efektyvumu aplinkosaugos požiūriu“, – sakė jis.

Beveik 80 proc. JLL ataskaitoje apklaustų organizacijų teigė, kad jų darbuotojai „vis dažniau tikėsis, kad darbo vieta turės teigiamą poveikį aplinkai“, o 75 proc. teigė tą patį apie teigiamą poveikį visuomenei.

O perėjimas prie hibridinio darbo reiškia, kad kiekvieną dieną darbuotojai galvoja, ar verta eiti į biurą, teigia darnaus nekilnojamojo turto vystytojo „Edge“ generalinis direktorius.

„Matėme tiek daug pavyzdžių, kai biurai yra tokios prastos kokybės, kad žmonės nebenori eiti į biurą“, – sakė Coenas van Oostromas ir pridūrė, kad dėl kontaktų trūkumo gali suprastėti įmonės kultūra.

„Tikrai brangiai kainuoja, jei turite didelį biurų pastatą, kuris naudojamas vieną ar dvi dienas per savaitę. Tai didelė nuomos kaina, kurią mokate už ribotą laiką, praleidžiamą akis į akį“, – sakė KCoenas van Oostromas.

Griežtesnės finansinės sąlygos

Londone įsikūrusi komercinių patalpų plėtotoja „Native Land“ pastebėjo „didelę nuomininkų paklausą“ pastatams ir erdvėms, pasižyminčioms „ryškiomis tvarumo savybėmis“, ypač atsižvelgiant į tebesitęsiančią energetikos krizę.

Jungtinės Karalystės įmonėms nuo spalio 1 d. šešiems mėnesiams buvo suteikta skubi viršutinė riba energijos sąnaudoms mažinti, tačiau balandžio mėn. parama bus iš naujo įvertinta atsižvelgiant į įmonių poreikius.

„Labai svarbu užtikrinti tvarumą kuro naudojimo požiūriu“, – CNBC sakė „Native Land“ vykdomasis direktorius Jay Squieras, nes daugelis įmonių žvelgia į būsimus energetikos tikslus ir siekia sumažinti savo sąskaitas trumpuoju laikotarpiu.

Apskaičiuota, kad 2021 m. 10 proc. biurų Londone bus netinkami naudoti iki 2023 m., kai įsigalios nauji energijos vartojimo reglamentai, pagal kuriuos žemesnės nei „E“ efektyvumo klasės biurai taps visiškai nebereikalingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius