Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 patarimų sėkmingam šeimos biudžeto planavimui

Planavimas svarbus kiekvienoje srityje – nuo namo statybų iki sporto. Šeimos finansai taip pat turėtų būti tvarkomi pagal griežtą planą. Visgi, specialistai pastebi, kad šeimos tai daro pakankamai retai.
Kiaulės taupyklės
Kiaulės taupyklės / 123RF.com nuotr.

Vartojimo kreditų bendrovės „Vivus.lt“ iniciatyva tyrimų kompanijos „Kantar TNS“ rugpjūtį atlikta apklausa atskleidė, jog net 44 proc. lietuvių nesijaučia finansiškai saugūs. Šeimos finansų konsultantė Jelena Šulžickienė pateikia dešimt patarimų, kurie padės kontroliuoti šeimos išlaidas ir suteiks taip trokštamą užtikrintumą:

1. Įvertinkite savo situaciją.

Sudaryti šeimos biudžetą labai svarbu. Siekdami patogumo, galite naudotis įvairiomis išmaniosiomis programėlėmis (pvz., Quick Money) arba tiesiog Excel lentele, kurioje fiksuotumėte kiekvieną savo uždirbtą ir išleistą eurą. Tikrai nereikia labai smulkiai aprašyti savo išlaidas. Tačiau labai svarbu tai daryti kasdien, o pamiršus nebausti savęs. Drausmės ir įpročių susiformavimui reikia laiko.

2. Paskirstykite savo pajamas.

Sudarius šeimos biudžetą bus lengviau suvokti, kur išleidžiate pinigus. Gali būti, kad kažkam jų skiriate per daug, o kažkam kaip tik per mažai. Galbūt jūsų šeima svajoja apie atostogas. Jeigu nesate iš anksto suplanavę, kiek pinigų joms skirsite, teks arba skolintis, arba taupyti. Vienu atveju įklimpsite į skolas, o kitu – darysite kompromisus, visiškai pamiršdami, kad per atostogas reikia atitrūkti nuo rūpesčių. Jeigu apskaičiavote, kad jums reikės pavyzdžiui 3200 eurų, šią sumą išdalykite 8 mėnesiams ir pamatysite, kad į finansinį „atostogų indą“ turėtumėte kas mėnesį atidėti po 400 eurų. Tada teliks nuspręsti ir paskaičiuoti, ar galite sau tai leisti.

3. Į parduotuvę – tik su pirkinių sąrašu.

Tai labai senas ir visiems puikiai žinomas patarimas. Deja, dėl per didelio skubėjimo jis dažnai pamirštamas. Į parduotuvę patartina eiti kartą per savaitę ir, pageidautina, ne tuščiu skrandžiu, kad krepšelyje neatsirastų nereikalingų užkandžių ar daugiau maisto produktų, nei iš tikrųjų reikia. Pagalvokite, ką gaminsite namuose, ir sudarykite preliminarų meniu visai savaitei.

4. Akcijomis naudokitės apgalvotai.

Jei pastebėjote, kad netruks pritrūks skalbimo miltelių, galite palaukti, kol jiems bus paskelbta akcija ir nusipirkti didesnį jų kiekį. Tačiau jei matote, kad perkant keturis šokoladukus penktąjį gausite nemokamai, pagalvokite, ar jums tikrai reikia tų penkių šokoladukų.

5. Nesivaikykite naujų arba madingų daiktų.

Reklamos tikslas – įtikinti pirkėją, kad jam būtinai reikalingas vienas ar kitas daiktas. Tačiau, jei iki šiol gyvenote be jo, gal galite ir toliau? Pasirūpinkite tik pačiais reikalingiausiais daiktais, neapsikraukite. Arba tiesiog palaukite nuolaidų. Naujovės dažniausiai kainuoja daugiau, bet vėliau jų kainos sumažėja. Nepasiduokite emocijoms.

6. Įsigyjami daiktai turi atlikti savo paskirtį

Jeigu automobilis jums yra paprasčiausia susisiekimo priemonė, o ne socialinį statusą pabrėžiantis daiktas, jo kaina jokiu būdu neturėtų viršyti jūsų 3 mėnesių pajamų sumos. Ypač jeigu tai šeimos poreikiams skirtas automobilis. Tokia transporto priemonė, visų pirma, turėtų pasižymėti funkcionalumu ir ekonomiškumu, o ne, pvz., ekstravagantiška išvaizda.

7. Ieškokite papildomų pajamų šaltinių.

Jeigu gyvenimas pagal savo kišenę netenkina, šeimos galėtų pabandyti paieškoti papildomų pajamų šaltinių. Puikia pradžia galėtų būti senų ir nebenaudojamų daiktų išpardavimas. Jaunos šeimos jų paprastai būna prikaupusios daugiau nei pakankamai. Galbūt turima ir talentų, iš kurių pavyktų šiek tiek užsidirbti? Būkite atviri ir kūrybiški.

8. Dalį pinigų atidėkite ateičiai ir investicijoms.

Investuojant nepasikliaukite vien kaimynų ar giminaičių nuomone, konsultuokitės su finansų specialistais. Pasitarę su juo, priimkite būtent jums tinkamą sprendimą. Visuomet turėkite pinigų atsargai. Ši suma turi siekti 3–12 mėnesių šeimos pajamas.

9. Mokykite savo vaikus apie pinigus.

Vaikai turėtų kuo anksčiau suprasti, iš kur atsiranda pinigai, ir tai, kad jie yra riboti. Tai jiems padės geriau suprasti pinigų vertę, išmokti kontroliuoti savo biudžetą. Išsiaiškinkite, kokie yra realūs jūsų vaiko poreikiai, ir skirkite jam būtent tokią sumą. Pradinukams duokite pinigų kasdien, o vyresniam vaikui reikėtų duoti didesnes sumas, bet rečiau – kartą per savaitę ar net per mėnesį. Tai padės vaikui išmokti kontroliuoti savo išlaidas bei atsakingai paskirstyti savo pinigus.

10. Atsakingai įvertinkite savo skolinimosi galimybes.

Jei negalite įpirkti norimo daikto, atsisakykite jo arba atidėkite įsigijimą iki tam tikro laiko. Jei visgi reikalas labai skubus, pasitarę su šeima įvertinkite savo galimybes ir paskaičiuokite, ar paskolos dalis su palūkanomis yra ta suma, kurią kas mėnesį galėsite skirti įmokoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius