-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kuriuos reikia žinoti apie dujų įvedimą

Dujiniu šildymu domisi tiek nuosavo namo statybas planuojantys gyventojai, tiek žmonės, kurie nori pakeisti šildymo būdą – vietoj kietojo kuro katilo įsirengti dujinį. Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pastebi, kad prašymų įsivesti dujas skaičius kasmet auga. Dažniausi gyventojų argumentai dėl dujinio šildymo – patogumas ir ekonomiškumas. Gyventojai, kurie nori įsivesti dujas, turi žinoti kelis svarbius dalykus, kad procesas vyktų paprastai ir sklandžiai.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

Planuokite laiką

Dujų įrengimo darbai paprastai trunka nuo 3 iki 7 mėnesių. Dujotiekio statybos trukmę lemia statybos darbų trukmė ir laikas, reikalingas derinimo procedūroms.

Procesą nuo prašymo įvesti dujas iki jų paleidimo į gyventojo būsto sistemą sudaro keli etapai, todėl ESO Paslaugų tarnybos direktorius Ignas Pranskevičius pataria gyventojams iš anksto pasikonsultuoti su specialistais ir numatyti darbų eigos planą. Šaltuoju metų laiku kasimo darbai gali būti pristabdyti dėl nepalankių oro sąlygų ir žemės įšalo. ESO specialistai skaičiuoja, kad paprastai įšalo laikotarpis gali trukti apie 60 kalendorinių dienų.

Užtenka kelių dokumentų

I. Pranskevičiaus teigimu, paprastai daugiausia laiko pareikalauja dujų skirstymo sistemos projektavimas ir statyba iki gyventojo sklypo ir pačios dujų sistemos įrengimas name ar sklype. „Bendraudami su mumis klientai neretai pažymėdavo, kiek daug laiko užima dokumentų tvarkymas. Todėl nusprendėme, kad dalį dokumentų gali surinkti ir sutvarkyti mūsų specialistai. Dėl mūsų pastangų klientams gerokai sumažėjo biurokratijos našta. Dabar užtenka tik kliento sklypo plano su pageidaujama apskaitos vieta ir statybos leidimo, jeigu sklype dar nėra pastatytų statinių. Visų kitų dokumentų surinkimu pasirūpina ESO specialistai“, – dėsto I. Pranskevičius.

Bendrovė gavusi pasirašytą prijungimo paslaugos sutartį ir gavusi įmoką ESO pasirūpina rangovo parinkimu, projektavimo, rangos darbų organizavimu – klientui telieka pasirūpinti vidaus dujų tinklo įsirengimu.

Jungtis kartu su kaimynais – pigiau

ESO Paslaugų tarnybos direktorius I. Pranskevičius atkreipia dėmesį, kad pasinaudojęs internete esančia skaičiuokle kiekvienas gyventojas gali sužinoti, kiek preliminariai kainuotų dujų įvedimas. Praktika rodo, kad dujų įvedimas tampa bendru kaimynų reikalu, nes prie sistemos jungiantis visiems kartu prijungimo kaina išdalijama po lygiai, tad įvedimas tampa daug pigesnis.

Įmokos dydį sudaro dvi dalys: nepriklausanti nuo atstumo įmokos dalis bei įmoka, taikoma už kiekvieną nutiestą dujotiekio metrą.

Kas sudaro kainą?

Įmokos dydį lemia planuojamas per metus suvartoti dujų kiekis ir paskirtis. Jei namų ūkis per metus ketina suvartoti iki 500 kubinių metrų arba naudoti dujas buitinėms viryklėms, nustatytas prijungimo įkainis, nepriklausantis nuo atstumo – 962,46 euro (be PVM), o vieno nutiesto dujotiekio metro įkainis yra ​41,17 euro (be PVM).

Jei gyventojai ketina sunaudoti 500 ir daugiau kubinių metrų per metus, dujomis šildyti vandenį ar patalpas, prijungimo įkainis, nepriklausantis nuo atstumo sieks 228,12 euro (be PVM), o įkainis už vieną nutiestą dujotiekio metrą – ​13,67 euro (be PVM). Šiuos įkainius yra patvirtinusi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Pasak I. Pranskevičiaus, individualių gyvenamųjų namų bei sklypų savininkams, norintiems prisijungti prie kvartalo dujotiekio, prijungimo įmoka skaičiuojama įvertinus suskaičiuotą vidutinį dujotiekio ilgį, tenkantį vienam vartotojui konkrečiame kvartale. Prijungimo įkainį šie vartotojai turi sumokėti jungdamiesi prie dujų sistemos, nepriklausomai nuo prijungimo momento. „Jeigu privatus klientas, kuriam paskaičiuota prijungimo įmoka, niekada nesijungs prie dujų, jis nieko ir nemokės“, – paaiškina I. Pranskevičius. Ta pati tvarka galioja ir privatiems klientams, gyvenantiems daugiabučiuose namuose.

Saugumas – svarbiausia

Pasirašius prisijungimo sutartį belieka įsirengti dujų sistemą savo būste. Nuo 2017 metų pradžios klientams, norintiems įsivesti dujas, ESO siūlo vidaus tinklo įrengimo paslaugas. Tokiu būdu klientai vieno apsilankymo metu gali užsisakyti visą dujų įvedimo paketą – prisijungimo prie skirstymo tinklų ir kliento nuosavybėje esančio vidaus tinklo įrengimo paslaugas. Užsisakiusieji naujas paslaugas, sutaupys daug brangaus laiko, nes viskuo pasirūpins ESO. Klientams liks tik smulkūs vidaus instaliacijos darbai.

„Maždaug trečdalis klientų, kurie dalyvauja ESO teikiamų paslaugų kokybės apklausose, kaip vieną iš siūlymų, kuris pagerintų dujų įvedimo procesą, išskyrė ESO dujų vidaus tinklų įrengimo paslaugą. Atsižvelgdami į klientų nuomonę ir matydami tokių paslaugų poreikį, pradėjome teikti dujų vidaus tinklų įrengimo paslaugas“, – sako ESO Paslaugų tarnybos direktorius.

„Užsisakiusiems naujas ESO paslaugas sumažės daug rūpesčių: nebereikės rūpintis specialistų paieška, dokumentacijos tvarkymu, darbų priežiūra. Taip pat paspartės vidaus tinklo įrengimo terminai, nes darbus pradėsime iškart, kai klientas apmokės už prijungimo ir vidaus tinklo paslaugas. Įprastai tenka nemažai laukti, kol atsilaisvina reikiami specialistai. Nemažiau svarbi ir atliktų darbų kokybės garantija, kurią užtikrins ESO“, – tvirtina I. Pranskevičius.

Sumokėjęs už dujų sistemos užpildymą ir sudaręs sutartį dėl dujų tiekimo, gyventojas su ESO suderina dujų paleidimo laiką.

„Paleidžiant dujas į naują sistemą būtinai dalyvauja ESO specialistai. Jie pirmiausiai patikrina sistemos sandarumą, įrengia apskaitos prietaisą bei sujungia naująją sistemą su dujų skirstymo sistema. Dujos pradedamos tiekti tik įsitikinus, kad sistema įrengta kokybiškai ir veiks visiškai saugiai. Atsižvelgiant į klientų pageidavimus šiais metais dujų pirminio paleidimo paslauga pradėta teikti 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę. Tokiu būdu paslauga bus suteikiama klientams patogiausiu laiku“, − teigia I. Pranskevičius.

Daugiau sužinoti apie dujų įvedimo procesą, užduoti klausimus ir pateikti elektroninį prašymą įsivesti dujas galima ESO interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius