-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas slaugytojus nustebina išvykus dirbti į Norvegiją

,,Kaip mane priims vietiniai? Kokiomis sąlygomis teks dirbti? Kiek aš uždirbsiu? Kuo mano darbas skirsis nuo mano darbo Lietuvoje?”, - štai tokius klausimus dažniausiai iš slaugytojų girdi Lietuvoje veikiančios Norvegijos įmonės „Centric Care Lietuva“ vadovas Paulius Samoška. Jis kartu su įmonės personalo vadove Liudmila Gerasimova organizuoja susitikimus su kandidatais.
„Centric Care Lietuva“
„Centric Care Lietuva“ / Partnerio nuotr.

Dėmesys pacientui ir procesui

Vilnietė Liudmila Gerasimova, prieš pradėdama dirbti personalo srityje, dirbo slaugytoja Lietuvoje, vėliau baigė ,,Centric Care Lietuva“ organizuojamus kursus ir tobulino savo darbo praktiką Norvegijoje. Pasak jos, didžiausias skirtumas tarp darbo sąlygų Lietuvoje ir Norvegijoje yra pats požiūris į darbą.

„Pačioje pradžioje labiausiai stebino dėmesys skiriamas pacientui, viskas sukasi aplink jį. Lietuvoje dažniausiai visas dėmesys yra skiriamas gydymui, kitkam nelieka laiko. Tuo tarpu Norvegijoje be įprastinio gydymo, labai svarbus pats bendravimas su pacientais. Pavyzdžiui, jeigu pacientas nori išeiti pasivaikščioti ir tiesiog pabūti lauke, tu turi eiti kartu su juo, palaikyti jam kompaniją“, – sako „Centric Care Lietuva“ personalo vadovė.

Kitas dalykas, kurį pastebi L.Gerasimova yra tai, kad dirbant Norvegijoje, negailima laiko darbo kokybei. „Sudarytos visos sąlygos, kad slaugytojos, slaugytojų padėjėjos ir kitas personalas galėtų savo darbą atlikti kokybiškai ir patirtų kuo mažiau streso. Jeigu suserga ar dėl kitų priežasčių į darbą neateina slaugytojas ar slaugytojos padėjėja, iškart ieškoma, kas galėtų pavaduoti arba nors iš dalies padėti“, – slaugytojos darbo specifiką prisiminė L.Gerasimova.

Skiriasi ir darbo krūvis

Lietuvoje įprasta, kad slaugytojos dirba 24 valandas trunkančiomis pamainomis. Norvegijoje sistema kitokia, pamainos trukmė sudaro 7,5 val.

„Norvegijoje darbas slaugos namuose skirstomas į 3 pamainas: rytinė, vakarinė ir naktinė. Neteko girdėti, kad reiktų dirbti paromis. Tik kraštutiniais atvejais tekdavo dirbti dvi pamainas iš eilės. Bendrai paėmus, vienam pacientui tenka daugiau slaugytojų ir kito personalo negu Lietuvoje, tad tikrai nėra tokio skubėjimo kaip Lietuvoje, darbas vyksta ramiu tempu. Žinoma, kartais pasitaikydavo ir skubių situacijų. Tokiais atvejais, į pagalbą visada ateina kolegos“, – sako personalo vadovė L.Gerasimova.

Partnerio nuotr./„Centric Care Lietuva“ vadovas Paulius Samoška
Partnerio nuotr./„Centric Care Lietuva“ vadovas Paulius Samoška

Didesnė atsakomybė ir platesnės kompetencijos

Norvegijoje dirbantiems slaugytojams tenka didesnė atsakomybė ir daugiau funkcijų negu dirbant Lietuvoje. ,,Iš pradžių, slaugytojai gali jaustis nedrąsiai, kai reikia priimti sprendimus, kurių neteko priimti iki tol, bet norvegiška tvarka, aiškus reglamentavimas ir aprašymai padeda greitai įsivažiuoti ir perprasti naujus dalykus“, – teigia ,,Centric Care Lietuva“ vadovas P.Samoška.

Pasak Norvegijoje slaugytoja dirbusios L.Gerasimovos, atsakomybė skatina pasitikėjimą savo darbu.

„Norvegijoje, pamainos pradžioje yra paskiriama slaugytoja, atsakinga už visą skyrių. Ji savarankiškai priima sprendimus, susijusius su paciento būklės įvertinimu, slauga, jeigu reikia, teikia informaciją paciento giminėms. Jeigu situacija pablogėja, ji turi įvertinti būklę ir nuspręsti ar reikia kviesti gydytoją, ar galima skirti tam tikrus vaistus ir panašiai. Visoms šioms procedūroms yra sukurti aprašymai, tai labai palengvina darbą, visada galima pasitikrinti“, – darbo subtilybes pasakoja moteris.

Sąžiningesnis atlyginimo apskaičiavimas

Esminis skirtumas tarp atlyginimo apskaičiavimo Lietuvoje ir Norvegijoje yra tai, kad Lietuvoje labiau atsižvelgiama į išsilavinimą, turimus diplomus, o Norvegijoje į darbo patirtį.

„Lietuvoje slaugytojų atlyginimas dažniausiai priklauso nuo išsilavinimo. Svarbu ar tai kolegijos, ar universitetinis diplomas, ar tai bakalauro, ar magistro diplomas, bei kokioje įstaigoje dirbate. Norvegijoje, slaugytoja įgyja vieną bendrosios praktikos slaugytojos išsilavinimą, o po to vertinama jos darbo patirtis. Nuo to ir priklauso atlyginimo didėjimas. Šis didėjimas yra aiškiai reglamentuotas ir apibrėžtas darbdavių ir slaugytojų profsąjungų susitarimuose“, – sako „Centric Care Lietuva“ vadovas P.Samoška.

Norvegijoje slaugytoja ką tik baigusi studijas be patirties uždirba apie 2500-3000 eurų iki mokesčių. Tuo tarpu Lietuvoje atlyginimas yra gerokai mažesnis.

Norvegijoje visoms slaugytojoms, nepriklausomai nuo tautybės, yra mokamas vienodas atlyginimas. Nesvarbu ar specialistas yra iš Lietuvos, Švedijos, Norvegijos ar kitos šalies, visi uždirba vienodai priklausomai nuo darbo stažo.

Daugiau informacijos apie „Centric Care Lietuva“ organizuojamus kalbos kursus ir slaugytojų darbą Norvegijoje galite rasti čia. Kita grupė kalbą mokytis ir darbui Norvegijoje ruoštis pradeda lapkričio 20 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius