TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apklausa parodė, kad ekspertų patarimų darbo klausimais lietuviai klauso mažiau nei artimųjų

Prireikus patarimo darbo ar karjeros klausimais Lietuvos gyventojai pirmiausiai konsultuojasi su antrąja puse ir draugais. Artimųjų patarimų daugelis (29 proc.) taip pat yra linkę klausyti. Palyginimui, patirties dominančioje srityje turinčio profesionalo patarimo paklausytų tik 16 proc. gyventojų. Tokius duomenis atskleidė Inovacijų agentūros iniciatyva tyrimų bendrovės „Rait“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.
Apklausa parodė, kad ekspertų patarimų darbo klausimais lietuviai klauso mažiau nei artimųjų
Apklausa parodė, kad ekspertų patarimų darbo klausimais lietuviai klauso mažiau nei artimųjų / Inovacijų agentūros nuotr.

Ja siekta išsiaiškinti, su kuo Lietuvos gyventojai yra linkę konsultuotis įvairiais klausimais ir kiek pasitiki ekspertais, kurių vaidmuo šiuolaikiniame pasaulyje, o ypač verslo srityje – vis didėja.

Apklausos duomenys rodo, kad, nors už profesionalų patarimus gyventojams patikimesni atrodo tik artimųjų patarimai, į ekspertus konsultacijų kreipiasi rečiau nei į, pavyzdžiui, draugus ar kolegas. Darbiniais ir karjeros klausimais su draugais konsultuojasi 26 proc., o su kolegomis – penktadalis gyventojų, tačiau jų patarimų visuomet paklausantys teigė tik atitinkamai 9 proc. ir 2 proc. respondentų.

Su profesionalais prieš priimdami karjeros sprendimus pasikonsultuoja vos 4 proc. lietuvių, tačiau jų patarimais pasitiki 16 proc. gyventojų.

Darbiniais ir karjeros klausimais žmona ar vyras pagrindiniu konsultantu yra pusei 47 proc. apklausos dalyvių. Karjeros klausimais gerokai dažniau konsultuojamasi su mama (18 proc.) nei tėvu (8 proc.). 12 proc. gyventojų taip pat pasikonsultuoja su broliu ar seserimi.

„Turėti artimų žmonių, į kuriuos visuomet galėtum kreiptis patarimo įvairiais gyvenimo klausimais, yra išties svarbu. Visgi kiekvieno mūsų gyvenime netrūksta ir tokių klausimų, kuriais geriausiai gali patarti savo sritį išmanantys ekspertai. Konsultuotis su jais karjeros, finansų ar verslo valdymo klausimais Lietuvoje dar nėra taip įprasta, tačiau patikimų ekspertų patirtis ir žinios neabejotinai gali padėti priimti geresnius sprendimus. Žinios ir ekspertiškumas yra tokių sprendimų pagrindas, todėl visuomet verta jų siekti. Pastebime, jog nepaisant gausaus būrio pasirengusių padėti artimųjų ir draugų bei rinkoje esančių skaitmeninių įrankių ir sprendimų, besikreipiančių patarimo, įžvalgų ir informacijos asmenų skaičiai didėja“, – sako Inovacijų agentūros Kliento patirčių valdymo skyriaus vadovė Jolanta Miloš.

Inovacijų agentūros nuotr./Inovacijų agentūros Kliento patirčių valdymo skyriaus vadovė Jolanta Miloš
Inovacijų agentūros nuotr./Inovacijų agentūros Kliento patirčių valdymo skyriaus vadovė Jolanta Miloš

13 proc. lietuvių nurodė, kad priimdami svarbius gyvenimo, darbo ar verslo sprendimus neklausytų niekieno patarimų ir pasikliautų tik savimi.

Pagrindine priežastimi, dėl kurios tam tikrų žmonių patarimus laikytų patikimais, daugiausiai (26 proc.) apklausos dalyvių nurodė tokių asmenų patirtį, profesionalumą ir kompetentingumą. Ketvirtadalis išskyrė patikimumą ir nešališkumą. 13 proc. gyventojų nurodė, kad įsiklausant į patarimus jiems yra svarbus emocinis ryšys, o dešimtadalis išskyrė patarimą duodančiojo gyvenimišką patirtį.

Inovacijų agentūra – tai Lietuvos verslo inovacijų, verslumo ir eksporto skatinimo partneris, veikiantis kaip nacionalinė inovacijų ekosistemos platforma. Agentūra nemokamai teikia verslo pradžios ir plėtros konsultacijas, tarptautinės verslo plėtros galimybes, augina verslo kompetencijas, suteikia prieigą prie finansavimo bei tinklaveikos resursų bei jungia paslaugų verslui bendrakūrėjus.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą tyrimų bendrovė „Rait“ Inovacijų agentūros iniciatyva atliko 2023 m. gruodžio mėnesį. Iš viso buvo apklausta daugiau nei 1000 nuo 15 iki 75 metų amžiaus Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius