-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai kates reikia vedžioti lauke? Veterinarijos gydytoja atsako, ką privalo žinoti kačių šeimininkai

Laikantys kates dažnai susiskirsto į dvi stovyklas – vieni mano, kad katei geriausia gyventi namie, kiti – jog katė yra toks gyvūnas, kuriam būtina laisvė ir ji neturėtų būti ribojama. Tiesa, šiuo metu populiarėja ir trečias požiūris – saugus katės vedžiojimas lauke, kuris daugeliui gali atrodyti neįprastas akiai.
PetCity Domus Pro klinikos veterinarijos gydytoja Laima Naugžemienė
PetCity Domus Pro klinikos veterinarijos gydytoja Laima Naugžemienė / PetCity nuotr.

Apie tai kalbamės su PetCity Domus Pro klinikos veterinarijos gydytoja Laima Naugžemiene, kuri sako, jog jeigu norite, kad katė saugiai džiaugtųsi abiem pasauliais išeitis yra – nuoseklios treniruotės bei petnešų ir pavadėlio naudojimas.

„Katės ilgisi lauko, jos bėga prie namų durų kiekvieną kartą joms atsidarant arba sėdi ant palangės su liūdniausia išraiška, nes negali išeiti į lauką. Bet ar laukas yra saugus? Šiuose debatuose yra tiek teigiamų, tiek neigiamų niuansų, tačiau verta žinoti, kad katės aplinka paveikia jų elgesį, sveikatą ir gyvenimo trukmę. Norėčiau pabrėžti, kad kaip ir žmonės, kiekviena katė yra unikali savo charakteriu ir individualiais poreikiais, tad tai, kas tinka vienai katei, nebūtinai tiks ir kitai. Debatuose, ar leisti katę į lauką, ar ją laikyti namuose, teisingo/neteisingo atsakymo nėra. Abiem atvejais katės gali džiaugtis sveiku, pilnaverčiu ir, kiek įmanoma, saugiu bei stimuliuojančiu gyvenimu“, – sako veterinarijos gydytoja.

Laukas gali padėti išvengti sugadintų baldų

L.Naugžemienė pastebi, kad jeigu pradėsite katę leisti į lauką, jos charakteris gali pasikeisti. Pavyzdžiui, katės, kurios išeina į lauką, yra mažiau linkusios išvystyti patologinį elgesį, kuris apima šlapinimąsi ne vietoje, agresiją prieš žmones – toks elgesys simbolizuoja jaučiamą nerimą dėl nuobodulio ir nusivylimo.

„Išeinančios į lauką katės žymiai rečiau galanda nagus į baldus, nes tai atlieka lauke. Ar tai reiškia, kad kates būtina leisti į lauką? Nebūtinai. Jei vis dėlto nusprendėte katės į lauką neleisti – tai puikus sprendimas, bet jis turi savų niuansų. Reikia įdėti truputį darbo ir žinių, kad užtikrintume, jog katė būtų sveika, laiminga ir gyventų visavertį gyvenimą. Katė, negalinti naudotis savo instinktyviu elgesiu, tokiu kaip aplinkos tyrinėjimas, gali tapti labai nusivylusi, stresuoti ir jausti nerimą. Dėl to kyla elgesio problemos, tokios kaip nagų galandimas į baldus, šlapinimasis ne vietoje, lipimas užuolaidomis ar pastovus mieguistumas. Katės neturėtų būti sofos pagalvėlėmis ir nuolat snūduriuoti“, – kalba veterinarė.

Ji pastebi, kad gyvendamos namie, katės turi mažiau erdvės ir galimybių išlikti fiziškai aktyviomis, tad priauga svorio. „Dirbdama matau, kad dauguma mano sutinkamų kačių turi vienokį ar kitokį antsvorį šeimininkams nė nenutuokiant. Šeimininkai nelinkę rimtai reaguoti į tokias pastabas: nusijuokia, kad katė graži ir putli arba teisinasi, kad ne, ji antsvorio neturi, tokia buvo visada. Antsvorio problemos ignoravimas gali sukelti tam tikras lėtines uždegimines ligas, cukrinį diabetą, šlapimo pūslės akmenligę, osteoartritą ir elgesio sutrikimus“, – sako L.Naugžemienė.

Patarimai, kaip patenkinti katės poreikius namuose

Verta žinoti, kad katės, gyvenančios namie, gali gauti pakankamai stimuliacijos ir be paukščių medžiojimo ar pasivaikščiojimo lauke.

„Patarčiau katėms, gyvenančioms namie, pakoreguoti aplinką taip, kad ji būtų turininga ir jos galėtų laipioti, draskyti, slėptis ir šokinėti – taip patenkinsite jų instinktyvius poreikius. Kad katė būtų laiminga ir užsiėmusi fizine veikla viduje, pasirūpinkite žaislais, draskyklėmis, slėpimosi vietomis. Net ir namie laikomoms katėms įdomu, kas dedasi lauke – pasistenkite, kad jos turėtų priėjimą prie lango, kad vieta būtų patogi, rami ir saugi. Pavyzdžiui, įrengę lesyklėlę paukščiams iš lauko pusės, suteiksite malonią pramogą katėms – kaip televizoriaus žiūrėjimą. Būtina užtikrinti, kad katė pro atdarą langą negalėtų pabėgti, tad reikia įrengti tinklelį ir langų apsaugas, kad katė neįstrigtų pravirame lange.

Nepamirškite ir patys skirti laiko katei, reguliariai su ja pažaisti, kad ir numatytu laiku, jog katės turėtų rutiną. Įtraukite į veiklą ir dresūrą, katės yra labai išmintinga rūšis, tad joms svarbi ir protinė veikla. Leiskite atsiskleisti jos tikram charakteriui ją lavindami. Interaktyvūs žaidimai su kate ne tik suteikia papildomo fizinio aktyvumo, bet ir tvirtina tarpusavio ryšį“, – pataria veterinarijos gydytoja.

Ką dar galite padaryti?

  • Apsvarstykite antros katės įsigijimą, kad jos kartu galėtų užsiimti fizine veikla. Kai kurioms veislėms yra labai svarbu, kad neaugtų ir negyventų po vieną.
  • Pakeiskite maitinimo rutiną – suteikite jausmą, kad katė maistą susimedžioja ir leiskite jai kiek išalkti, nelaikykite maisto nuolat prieinamo.
  • Įrenkite kelias nagų galandimo bei kraiko dėžes stoteles skirtingose namų vietose.
  • Sukonstruokite „fortą“ iš kartoninių dėžių, kad katė galėtų laipioti, šokinėti ir įlįsti, įdėkite ten maisto ir/ar žaislų
  • Įsigykite interaktyvių žaislų: judančių ir/ar skleidžiančius garsus. Naudokite kongą bei lėto valgymo dubenėlius/galvosūkius, ant sienų; palubėse galima įrengti katėms skirtą „trasą“, kur jos galėtų bėgioti ir laipioti.
PetCity nuotr./Kačių klinika
PetCity nuotr./Kačių klinika

Jeigu leidžiate katę į lauką

Pasak veterinarijos gydytojos, daugelis kačių, kurios jau yra buvusios lauke, nori į jį grįžti atgal, kitos – prisibijo naujos aplinkos. Katės yra natūralios tyrinėtojos, kurias lengva suintriguoti naujais ir neįprastais vaizdais, garsais, tekstūra, skoniu ar kvapu. Lauke galima sutikti natūralius instinktų stimuliatorius, pavyzdžiui, įvairius vabalus ir vabzdžius, šviesos ir šešėlių žaismą, augalus, smulkius graužikus, paukščius.

Lauke yra visos galimybės naudotis savu instinktyviu elgesiu: lipti, bėgti, tyrinėti, galąsti nagus. Atviros erdvės katei suteikia galimybę susidurti su įvairiais kvapais, tekstūromis ir taip stimuliuoti jų natūralų charakterį ir smalsumą.

Jeigu jūsų katė nuolat kniaukia prie durų ir pirmai pasitaikiusiai progai taikosi išsmukti arba iš neturėjimo ką veikti „griauna namus“ – apsvarstykite potencialius privalumus ir trūkumus leidžiant į lauką.

Štai keli patarimai:

  • gyvūno identifikavimas mikroschema;
  • antkaklis su šeimininkų kontaktais – galima įsigyti „safe release system“ antkaklius, kurie esant tempimo jėgai nutrūksta. Svarbu, kad antkaklis būtų pakankamai priveržtas, nekabėtų – taip nebus už ko užsikabinti;
  • GPS antkaklis, pvz., „Tractive“;
  • kasmetinė vakcinacija nuo virusinių ligų;
  • rutininė profilaktika nuo išorės ir vidaus parazitų (lašiukai, tabletės, atkakliai);
  • įsigykite augintinių draudimą;
  • pakalbėkite su kaimynais ir supažindinkite su savo kate;
  • apsvarstykite tinkamą aplinkos aptvėrimą, kad katė neišeitų iš teritorijos;
  • jeigu katė išeina už jos ribų – pratinkite, kad ji grįžtų iki sutemų;
  • venkite katės išleidimo į lauką intensyviausio eismo metu;
  • lauke laiku pasirūpinkite augintinio kastracija.

„Saugiausia alternatyva – pratinimas prie pavadėlio arba cat patio – uždara erdvė lauke, kur jūsų augintis saugiai džiaugsis lauko malonumais. Visada galite pasitarti su savo veterinarijos gydytoju, kad priimtumėte geriausią sprendimą savo katei“, – sako L.Naugžemienė.

Kokie didžiausi pavojai katei kyla lauke?

Gydytoja pasakoja, kad nuo 1940-ųjų, kai buvo išrasta kačių kraiko dėžė, įvyko didelis poslinkis tarp namie ir lauke laikomų kačių – katės galėjo likti namuose ir joms nebereikėjo eiti į lauką atlikti gamtinių reikalų. Tačiau tik kraiko dėžės neužtenka patenkinti visų katės poreikių – laukas joms išlieka labai svarbus, bet ir pavojų jame netrūksta. Kokie jie ir kaip išvengti?

„Katė, kuri turi stiprius teritorinius instinktus ir yra per daug savimi pasitikinti, gali konfliktuoti su kitais gyvūnais, ypač, jeigu ji nėra kastruota. Įvykus kovai, galimi rimti sužalojimai, įkandimų vietų infekcijos ir užsikrėtimas infekcinėmis ligomis ne tik jūsų, bet ir kitoms katėms. Žaizdos yra vienas iš užsikrėtimų šaltinių kačių infekcinės anemijos ir imunodeficito virusais“, – aiškina veterinarė.

Gyvenant netoli miškų, reikia apsvarstyti ir susidūrimo galimybę su laukiniais miško gyvūnais: plėšrūnams katė gali atrodyti kaip puiki vakarienė.

Nepamirškime ir infekcinių ligų: virusinių ligų, užsikrėtimų niežų erkutėmis, apvaliosiomis ir plokščiosiomis kirmėlėmis, pirmuonimis bei kitais išorės ir vidaus parazitais. Į lauką išeinančios katės turi didesnę riziką/tikimybę apsinuodyti įvairiais augalais, žiurknuodžiais ar aušinimo skysčiu, galimi nušalimai ir šilumos smūgiai.

„Pakankamai dažnai į lauką leidžiamų augintinių netenkama dėl autoįvykių. Vienas užsienyje atliktas tyrimas teigia, kad 75 proc. dingusių kačių sėkmingai grįžta namo, deja, bet 25 proc. likimas lieka neaiškus. Dingimas, taip pat, kaip ir praradimas, sukelia itin neigiamas emocijas šeimininkui ir visai šeimai“, – aiškina L.Naugžemienė.

PetCity nuotr./Kačių klinika
PetCity nuotr./Kačių klinika

Išleidžiate katę į lauką? Pasirūpinkite kastracija

Jeigu leidžiate nekastruotus katinus į lauką, prisidedate prie ir taip per didelės beglobių gyvūnų populiacijos. Paskaičiuota, kad nekastruota patelė gali susilaukti 12-os kačiukų per metus, o tai reiškia virš 100 palikuonių per jos visą gyvenimą (priklausomai nuo gyvenimo trukmės). Jeigu kačiukai užauga sveiki ir pradeda patys susilaukti palikuonių, ilgainiui turėsime tūkstančius beglobių kačių.

„Išleisdami į lauką labai draugišką ir nekastruotą patelę ir patys galite sulaukti siurprizų. Jeigu jums atrodo, kad išauginti kačiukus ir rasti jiems gerus namus paprasta ir pigu, pagalvokite dar kartą. Jeigu vis dėlto, nusprendėte nekastruoti savo augintinio – laikykite juos namuose, išleiskite į lauką nebent su pavadėliu ar priežiūra, neleiskite nuklysti nuo savos teritorijos“, – aiškina specialistė.

Ji prideda, kad svarstant ar leisti katę į lauką ar ne, reikia sau užduoti kelis klausimus ir įvertinti saugumą:

  • ar kieme neauga katei nuodingų augalų;
  • ar toksinės medžiagos katei nepasiekiamos;
  • ar aplinka saugi nuo traumų (t. y. ar nevyksta statybos kieme, ar nėra aštrių daiktų, neuždengto baseinėlio, kuris aktualus jauniems kačiukams, nes gali įkristi ir pan.);
  • kaip arti yra artimiausias automobilių kelias;
  • kaip kaimynai reaguos į užklystantį svečią;
  • ar netoliese nėra šunų bei benamių kačių buveinės;
  • ar katė turės laisvą patekimą į namus, ar bus kas ją vakarais įleidžia;

„Atsižvelgdami į šiuos patarimus ir galimas rizikas, jūs išvengsite nemalonių siurprizų ir užtikrinsite katei saugią aplinką“, – aiškina veterinarijos gydytoja ir priduria, kad visada naudinga pasitarti su specialistais, kurie pasidalins savo įžvalgomis ir naudingais patarimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius