-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Augant kibernetinių atakų skaičiui, skaitmeninis saugumas atidedamas „geresniems laikams“

Lietuvoje pernai oficialiai pranešta apie 55 tūkst. kibernetinių atakų, ir, spėjama, kad dalis jų liko nutylėta. Specialistai atkreipia dėmesį, kad nors vis daugiau dėmesio skiriama asmens duomenų apsaugai internete, tačiau pasitinkant 4-ąją pramonės revoliuciją, verslo skaitmenizavimo rizikas rimtai būtina vertinti ne vien IT ir finansų bendrovėms, bet ir įvairių pramonės šakų atstovams.
Kompiuteris
Kompiuteris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kibernetinis saugumas pernelyg dažnai atidedamas „geresniems laikams“

Virginijus Valevičiaus, kibernetinio saugumo sprendimus teikiančios įmonės „Phoenix Contact“ Pramonės valdymo ir automatizavimo padalinio vadovo, teigimu pastaruoju metu verslo sektoriuje susidomėjimas kibernetinio saugumo paslaugomis auga. Tačiau didelė dalis pramonės įmonių vis dar neįvertina grėsmių ir yra linkusios šiuos klausimus atidėti ateičiai.

„Remiantis Nacionalinio kibernetinio saugumo centro duomenimis, praėjusiais metais kibernetinių incidentų viešuosiuose ryšių tinkluose užregistruota 10 proc. daugiau nei 2016 m., o bendras tirtų incidentų skaičius siekė beveik 55 tūkst. Be to, daug įmonių, ypač privačių, saugodamos savo reputaciją, neskelbia apie įvykusias kibernetines atakas, tad sužinoti tikruosius skaičius yra sudėtinga. Nepaisant to vis dar matome didelę dalį įmonių, laukiančių „geresnių laikų“ kai galės pasirūpinti kibernetiniu saugumu“, – sako V. Valevičius.

Pasak jo, pramonės įmonių vadovai laukia finansiškai palankesnio momento arba planuojamos įrangos atnaujinimo meto ir ne visada supranta, kaip svarbu įvertinti galimas grėsmes ir laiku įdiegti kibernetinės saugos priemones. Tai ypač aktualu didelėse pramonės įmonėse, kurių veikla susijusi su pavojingų žmonėms ir aplinkai procesų valdymu.

„Kaip rodo pasaulinė praktika, tokiose įmonėse procesų ar įrenginių valdymo sistemų sutrikimai gali sukelti skaudžiausius padarinius. Žinoma, ypač jautrus ir pažeidžiamas yra ir IT bei finansų sektorius, nes jame kibernetinio saugumo sprendimai yra neatsiejami nuo įmonių reputacijos ir verslo sėkmės“, – sako ekspertas.

Žinoma, ypač jautrus ir pažeidžiamas yra ir IT bei finansų sektorius, nes jame kibernetinio saugumo sprendimai yra neatsiejami nuo įmonių reputacijos ir verslo sėkmės

Europoje – vis daugiau dėmesio kibernetiniam saugumui

Tuo tarpu kibernetinio saugumo tema vis daugiau dėmesio sulaukia ir Europos Sąjungos mastu. Estijoje jau priimtas Kibernetinio saugumo įstatymas, įpareigosiantis diegti saugumo priemones šalyje ir informuoti apie kibernetines atakas. 2018 m. gegužės 25 d. Europos Sąjungoje įsigalios Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, kurio taikymui aktyviai ruošiasi ir Lietuvoje veikiančios įmonės.

Kibernetinio saugumo tema bei gerosios Lietuvos ir Vokietijos praktikos, konkretūs veiksmai, kurių įmonės turėtų imtis norėdamos būti saugios bus pristatomi ir analizuojami tarptautinės inžinerinės pramonės parodoje „Balttechnika”.

„Remdamiesi praktiniais pavyzdžiais dar kartą priminsime pagrindines kibernetines grėsmes, kurios, vykstant ir pertvarkant gamybos procesus, kasdien tampa vis aktualesnės. 4-osios pramonės revoliucijos idėjų ir principų įgyvendinimas reikalauja žymiai didesnio skaitmeninių duomenų kiekio apdorojimo ir kaupimo, o tai didina poreikį turėti kibernetinėms atakoms atsparias valdymo ir informacijos saugojimo sistemas“, – sako V. Valevičius.

Visos sektoriaus naujovės ir aktualijos po vienu stogu

Jau 26-tą kartą rengiamos parodos „Balttechnika“ organizatorių teigimu, parodoje kasmet pristatomi inovatyvūs produktai, pasiūlomi nauji sprendimai inžinerinės pramonės įmonėms. Lietuvos įmonės keičiasi, prisitaiko prie 4-osios pramonės revoliucijos keliamų standartų, o poreikis žinoti apie sektoriaus aktualijas bei megzti kontaktus, neslūgsta metai iš metų.

„Kasmet čia susitinka tie, kuriems rūpi inovacijos, robotizacijos procesai, modernūs skaitmeniniai sprendimai skirti pramonei. Parodoje apsilanko per 5000 specialistų, prisistato aukštosios mokyklos, ne tik savo produkciją, bet ir žinias čia atsiveža užsienio įmonės. Šiemet prisistatys įmonės iš daugiau nei 10 šalių, paroda užims 5 salę, taip pat bus įrengta ir lauko ekspozicija“, – vardija parodos projekto vadovė Greta Barysaitė.

Šiemet parodoje dalyvauja daugiau nei 80 įmonių-dalyvių, kurios dalinsis patirtimi bei rengs pristatymus specialistams.

Tarptautinė specializuota paroda „Balttechnika“ gegužės 16-18 d. vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius