Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„ChangeMakers‘ON“: Išmani kuprinė ieško komandos pastiprinimo

Programuotojas, kūrėjas ir aktyvus IT visuomenės veikėjas Vilius Kraujutis siekia įgyvendinti neeilinę idėją – sugalvojo „išmanią kuprinę“, kuri spręs vaikų stuburo iškrypimo problemas. Inovatyvų produktą sėkmingai pristatęs „Maker Fest“ hakatone, ten subūręs nuostabią komandą, jis ruošiasi toliau tobulėti ir dalyvauti socialinių inovacijų ir verslo vystymo stovykloje „ChangeMakers‘ON CAMP 2017“. Stovykloje jis tikisi gauti įvairių sričių ekspertų konsultacijų ir patarimų, taip pat sutikti bendraminčių, kurie prisijungtų prie komandos ir padėtų tobulinti patį produktą, parengti veiklos bei marketingo strategijas, vertės pasiūlymus bei užmegzti kontaktus su galimais pardavimų partneriais.
Išmanioji kuprinė
Išmanioji kuprinė / Asmeninio archyvo nuotr.

– Papasakokite apie „Peč/Peč“ išmaniąją kuprinę. Kaip kilo tokia idėja?

Asmeninio archyvo nuotr./Vilius Kraujutis
Asmeninio archyvo nuotr./Vilius Kraujutis

– Prieš kelis metus buvau pradėjęs mokytis programuoti elektronikos komponentus. Pasigaminau orų stebėjimo stotelę, ji matavo temperatūrą, drėgnumą, CO2 ir kitų įvairių dujų koncentracijas ir per bluetooth‘ą siuntė informaciją į telefoną. Buvau išbandęs nemažai elektronikos komponentų. Labiausiai norėjau pagaminti ką nors su akselerometru (kurį manau galima panaudoti daugelyje produktų), bei per bluetooth belaidę jungtį integruoti išmaniuosius telefonus. Tad ir svarsčiau, ką įdomaus būtų galima sukurti panaudojant šiuos komponentus. Pirminė mintis buvo – skaitliukas paspirtukui, kuris padėtų išlaikyti vaikų vystymosi simetriškumą, skatindamas abejomis kojomis pasispirti vienodą kiekį kartų. Bet prieš hakatoną, pasikalbėjus su Mykolu Bistricku iš LinkMenų fabriko ir pristačius jam savo idėją, išsigryninom, jog vaikų stuburo problemoms didesnę įtaką daro netaisyklingas kuprinių nešiojimas. Pagalvojau, kad kuprines turi kiekvienas, o paspirtukus – tik maža dalis. Kadangi nebuvau prisirišęs prie pirminės idėjos, pagalvojau, kad technologiją tikrai galima panaudoti sukuriant prietaisą, skatinantį taisyklingai nešioti kuprines. Jis ima skleisti garsinį signalą tuomet, kai kuprinė nešiojama neteisingai – ant vieno peties. Taip pat prietaisas yra susietas su mobiliąja aplikacija, kurioje vaikas motyvuojamas panaudojant įdomų žaidimą. Su komanda sunkiai dirbome ir sukūrėme išmaniąją kuprinę, kuri labai patiko „Maker Fest‘o“ vertinimo komisijai, dėl to laimėjome vieną iš prizų!

Kadangi nebuvau prisirišęs prie pirminės idėjos, pagalvojau, kad technologiją tikrai galima panaudoti sukuriant prietaisą, skatinantį taisyklingai nešioti kuprines.

Kodėl jūsų idėjos, tiek paspirtukas, tiek kuprinės mechanizmas skirti būtent vaikams?

– Paspirtukus norėjau padovanoti savo sūnėnams. Bet brolienė, kuri yra medicinos daktarė pasakė, kad tai bloga idėja, nes mažamečių kūnai jais važinėjant vystosi nesimetriškai. Tuomet pagalvojau, kad šią problemą galiu išspręsti sukurdamas įrankį, kurį patys vaikai galėtų stebėti. Šią idėją atidėjau ateičiai, jei bus laiko, nes jo visada trūksta (Juokiasi). Visada norisi išspręsti didesnes problemas, todėl ir mano prioritetas dabar yra kuprinės, o ne paspirtukai.

Kaip Jums pavyko suburti savo komandą?

– Komandą subūriau „Maker Fest“ renginyje. Ten keliavau vienas, buvau nusprendęs, kad ir be komandos išpitchinsiu idėją. Po renginio Justas Riabovas, elektronikas iš Šventosios, pasisiūlė prisijungti prie manęs, jis moka programuoti, todėl ėmėsi šios dalies. Po to prisijungė programuotojai Povilas Brazys ir Mindaugas Varkalys, nes savo idėjai jiems nepavyko suburti komandos. Ilgai ieškojome ir kalbinome dizainerius, tikrai trūko, bet galiausiai mūsų komandai sutiko padėti Gražina Bočkutė, Danil Šcepanov ir Lukas Avėnas. Taip po truputį ir surinkome įvairialypę komandą. Prie komandos dar prisijungė galutinį vartotoją atstovaujantis Simonas Vakaris Savickas. Iš elektronikos pusės pakonsultavo Vaidas Zakarka. Žmonės ateina į hackatonus ir noriai prisijungia prie įvairių idėjų įgyvendinimo. Taip ir man pavyko surasti bendraminčių.

Simonas Vakaris Savickas jūsų jauniausias narys, jam tik 9-neri. Kokios šio vaikino stipriosios pusės? Kaip jis prisideda prie jūsų komandos darbų įgyvendinimo?

– Jis atstovauja būsimus klientus, dalinasi savo kaip stereotipinio vartotojo įžvalgomis – kas patiks, kas nepatiks vaikams, kaip viską padaryti įdomiau ir patraukliau. Simonas mūsų komandoje tarsi vyriausiasis konsultantas-testuotojas. Jis yra labai reiklus, pateikia tokius uždavinius, kuriems sprendimus rasti sunku. Dažnai jų ir nerandame, todėl tikimės ChangeMakers‘ON stovykloje gauti pagalbos iš profesionalių žaidimų kūrėjų, kurie galbūt padės rasti išeitį, kaip vaikams sukurti platformą, kuri būtų įtraukianti.

Asmeninio archyvo nuotr./Vilius Kraujutis
Asmeninio archyvo nuotr./Vilius Kraujutis

Kodėl manote kad jūsų idėja susilauks sėkmės?

– Nes yra labai didelė potencialių naudotojų bazė, o žmonių sveikata yra labai svarbi. Kaip sakoma – „sveikata didžiausias turtas“. Ir aš manau, kad tėvai išleidžiantys savo atžalas į mokyklą negailės pinigų tokiai įrangai, kuri skaitmenizuos kasdieninį vaikų kuprinių nešiojimą. Tai progresas, žingsnis, kuomet kuprinė tampa išmani ir padeda išvengti vaikų stuburo iškrypimų.

Jūs dažnai pats mentoriaujate kitiems žmonėms. Ko tikitės iš stovyklos mentorių, ekspertų?

– Per stovyklos savaitę aš norėčiau parengti apps‘o antrą versiją. Norėčiau, kad mentoriai padėtų surasti žaidimų kūrėjus, kurie integruotų kuprinę į savo žaidimus, tai būtų vaikams sužaidybinimas. Tikiuosi ir marketingo ekspertų patarimų rengiant marketingo strategiją. Taip pat galvoju apie produkto pritaikymą suaugusiems, tačiau žinau, jog bet kokią idėją geriausia orientuoti į vieną rinką, todėl ir čia yra poreikis pasitarti, ar verta būtų plėstis toliau. Iš verslo vystymo specialistų norime gauti pagalbos surašant verslo planą ir randant idėjų, kaip pritraukti investicijų. Dabar investuojame patys, bet norint plėstis, reiktų daug daugiau investicijų. Galbūt galiu daug prisisvajoti, bet gali nepavykti to įgyvendinti, reikia būti realistu. O kaip bus iš tiesų, pamatysime birželio mėnesį.

Kokia jūsų kasdienybė, ką veikiate laisvu nuo darbo laiku?

Aš esu android programuotojas, freelancer‘is, o mano hobis – elektronika. Laisvalaikį leidžiu sportiškai, nes visi kiti pomėgiai yra labiau pasyvūs, o fiziniu aktyvumu reikia rūpintis.

– Aš esu android programuotojas, freelancer‘is, o mano hobis – elektronika. Laisvalaikį leidžiu sportiškai, nes visi kiti pomėgiai yra labiau pasyvūs, o fiziniu aktyvumu reikia rūpintis. Todėl važinėju dviračiu, keliauju, būna mėnesių, kada Lietuvoje praleidžiu mažiau laiko nei užsienyje. Mėgstu slidinėti, nardyti, plaukioti burlentėmis. Svajoju išmokti plaukioti banglente, čia tarsi vienas iš mano svajonių sąrašo punktų. Tai tikrai padarysiu, kai rasiu progą išvykti kažkur, kur bus gerų bangų, pavyzdžiui į Portugaliją.

Be ko neįsivaizduojate nei vienos savo dienos?

– (Juokias) Tikriausiai žinote Maslou poreikių piramidę? Tai įsivaizduokite trikampį, kuriame yra maistas, stogas virš galvos, miegas, na ir viso to trikampio apačioje dar reiktų pripaišyti Wi-Fi. Man atrodo tas trikampis labai gerai atspindi mano poreikius. Mano profesiniams tikslams internetas yra būtinas.

Asmeninio archyvo nuotr./Mechanizmas
Asmeninio archyvo nuotr./Mechanizmas

Ko palinkėtumėte visiems stovyklos dalyviams, įskaitant ir save?

– Išmokti ką nors naujo, peržengti savo ribas, patirti naujų dalykų, pasistūmėti į priekį su savo kuriamais produktais, daug geros nuotaikos, ir įdomaus laiko. Svarbiausia, linkiu visiems, kad patiktų daryti tai, ką daro – tuomet ir pasiseks.

Jau šį birželį vyksiančioje socialinių inovacijų ir verslo vystymo stovykloje „ChangeMakers‘ON CAMP 2017” idėjų autoriai padedami ekspertų turės galimybę savo verslo idėjas paversti realybe.

Visus Lietuvos inovatorius, siekiančius rinkai pristatyti socialines inovacijas ar norinčius prisijungti prie jau didelį įdirbį padariusių komandų, tokių kaip Viliaus Kraujučio vadovaujama išmaniosios kuprinės komanda, VšĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas“, Kauno Technologijos Universitetas ir VšĮ „Versli Lietuva“ kviečia registruotis į „ChangeMakers‘ON“ stovyklą.

Komandoms vis dar trūksta žaidimų kūrėjų, marketingo, komunikacijos, IT specialistų, kūrybinių industrijų, dizaino atstovų bei projektų vadovų verslo vystymui. Registracijų organizatoriai laukia iki birželio 1 d.

Nuoroda į registracijos formą savanoriams, kurie nori prisidėti prie stovyklos organizavimo – ČIA.

Nuoroda į registracijos formą dalyviams, kurie nori prisijungti prie idėjų įgyvendinimo – ČIA.

Nuoroda į registracijos formą dalyviams, kurie nori pateikti naują idėją – ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius