Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„ChangeMakers‘ON“: naujos galimybės Lietuvos socialiniam verslui ir inovacijų kūrėjams

Lietuvoje investuotojai itin atsargiai priima sprendimus investuoti į ankstyvosios stadijos verslus, nes rizika prarasti investicijas didelė, o investicinė finansinė grąža nevisiškai aiški. Kalbant apie socialinį verslą, investavimas tampa dar rizikingesnis, nes jo pagrindinis sėkmės rodiklis yra teigiamo socialinio pokyčio (angl. global impact) įgyvendinimas, o ne finansinė sėkmė, kuri vis dėlto tiek socialiniam, tiek bet kuriam verslui yra neišvengiamai svarbi. Būtent dėl to organizacijų, padedančių socialiniams verslams vystytis, pagalba yra itin svarbi, nes jų indėlis statistiškai padidina ankstyvos stadijos socialinių verslų išlikimą 10-15 proc. palyginus su neinkubuotais socialiniais verslais.
Naujos galimybės Lietuvos socialiniam verslui ir inovacijų kūrėjams
Naujos galimybės Lietuvos socialiniam verslui ir inovacijų kūrėjams / GSEN nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Marius Čiuželis
Asmeninio archyvo nuotr./Marius Čiuželis

„Kaip ir bet kokiam verslui, taip ir socialiniam verslui pagalbos iš tiesų reikia ir ji nebūtinai turi būti susijusi su pinigais. Labiau tikėtina, kad tipiniai startuoliai geriau išmano bendrus ekonomikos principus, o kiek bent jau man teko susidurti, socialinio verslo startuoliai daugiau yra idėjiniai, žmonės nelabai išmano bendrų finansų rinkų ar ekonomikos dėsnių ir mentorystė dėl bendro verslo valdymo, dėl finansų tvarkymo, manau, jiems labai reikalinga. Šiandien mes dažnai suvokiame, kad socialinis verslas yra labiau „socialinis“ negu „verslas“, o vis dėlto abu žodžiai turėtų būti įgyvendinami“, – įžvalgomis dalinosi socialinių inovacijų vystymo programos „ChangeMakers‘ON“ ekspertas ir „M.Čiuželio labdaros ir paramos fondo“ steigėjas Marius Čiuželis.

Geros naujienos Lietuvos socialinių inovacijų ir verslo startuoliams: balandžio pabaigoje pasaulinis socialinio verslo tinklas „Global Social Entrepreneurship Network“ (GSEN) įžengė į Baltijos šalis. 57-iose pasaulio šalyse veikiantis socialinio verslo tinklas yra pirmoji tokio pobūdžio organizacija, kurios pagrindinis dėmesys skiriamas ankstyvos stadijos socialiniams verslams, įgyvendinantiems socialinį pokytį aplinkosaugos, sveikatos, švietimo, kultūros ir kitose srityse.

Asmeninio archyvo nuotr./Joel Attar
Asmeninio archyvo nuotr./Joel Attar

„Akivaizdu, kad šiuo metu yra labai aiškus poreikis sukurti stiprią, praktiką bei aukštais kokybės standartais grįstą bendruomenę, dalintis sėkmingais įrankiais, metodikomis bei patirtimi su Baltijos, taip pat visos Centrinės ir Rytų Europos šalimis (CRE). Kai kalbame apie GSEN nares veikiančias CRE regione, daugiau nei 75% jų metinių biudžetų yra tikslinė parama, kuri privalo būti panaudojama pagal tikslinę paskirtį. Tai regionas, kuriame kritiškai trūksta tinkamo lygio ir rūšies išteklių efektyviai padedančių socialiniams verslams sukurti realų poveikį. Tik 35% Europos išteklių, skirtų socialiniams verslams yra panaudojami šiame regione, o filantropų investicijos yra 65 kartus mažesnės nei vakarų Europoje. Taip yra, nes šis sektorius vis dar formuojasi, ne visi geriausi pavyzdžiai identifikuojami arba apie juos nekalbama, taip pat trūksta duomenų apie sukurtą poveikį. Tikime, kad mūsų tikslo atėjimas į šias šalis padės sukurti stiprią praktikų bendruomenę“, „Global Social Entrepreneurship Network“ komunikacijos ir narystės vadovas Joel Attar.

„Tikiu, kad narystė pasauliniame tinkle suteiks naują impulsą mūsų šalies socialinio verslo startuoliams. Lietuvoje socialinis verslas dar tik vystosi, tad socialinių inovacijų kūrėjams labai svarbi pagalba ir palaikymas. Įsitraukimas į tarptautinį tinklą suteiks jiems galimybę įgyti naudingos patirties ir žinių, verslumo įgūdžių ir kurti Lietuvoje naująją tūkstantmečio kartos verslo rinką“, – sako ūkio viceministrė Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė, globojanti Lietuvoje vystomą socialinių inovacijų ir verslo programą „ChangeMakers‘ON“.

Asmeninio archyvo nuotr./Rugilė Andziukevičiūtė Buzė
Asmeninio archyvo nuotr./Rugilė Andziukevičiūtė Buzė

VšĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas“, inicijavęs ir įgyvendinantis socialinių inovacijų ir verslo programą „ChangeMakers‘ON“, tapo GSEN nariu. Kol kas tai pirmoji organizacija iš Lietuvos ir netgi iš visų Baltijos šalių, įsiliejusi į pasaulinį tinklą, ir atvėrusi daugiau galimybių Lietuvos socialinio verslo inovatoriams. Pastarieji instituto inicijuotoje „ChangeMakers‘ON“ programoje ar bet kuriose kitose tinklo narių organizuojamose veiklose jau gali pasinaudoti tarptautiniais mokymais, mentorių pagalba, verslo profesionalų patarimais, gali užmegzti kontaktus su potencialiais investuotojais ir industrijos ekspertais, naudotis kitų tinklo narių finansavimo pagalba, taip pat galimybėmis dalyvauti artimiausiuose socialinio verslo startuolių akseleratoriuose ir t.t. Kas savaitę į „ChangeMakers‘ON“ pašto dėžutę įkrenta bent po keletą kvietimų socialinio verslo startuoliams teikti paraiškas įvairių pasaulinių fondų įsteigtoms paramoms gauti, tapti inkubatorių dalyviais, pretenduoti į geriausių socialinių inovacijų apdovanojimus, dalyvauti video seminaruose ir kita.

Pati didžiausia šios narystės vertė – kad visi Baltijos regiono socialinio verslo atstovai, socialinių inovacijų kūrėjai bei kitos organizacijos, padedančios vystytis socialiniams verslams, bendradarbiaudamos su institutu, galės naudotis GSEN tinklo teikiamomis galimybėmis.

„Kai kreipėmės į GSEN dėl narystės, nesitikėjome, jog GSEN narystei bus keliami tokie aukšti reikalavimai. Atrankos etape buvo tikrinami ne tik mūsų finansiniai srautai, tačiau taip pat vertinamas skaidrumas, veiklos principai bei poveikis. Buvo tikrinama reputacija. Pati didžiausia šios narystės vertė – kad visi Baltijos regiono socialinio verslo atstovai, socialinių inovacijų kūrėjai bei kitos organizacijos, padedančios vystytis socialiniams verslams, bendradarbiaudamos su institutu, galės naudotis GSEN tinklo teikiamomis galimybėmis. Jau dabar galime pasiūlyti įvairių efektyvių įrankių socialinių inovacijų vystymui. Kai kuriuos jų taikysime birželį vyksiančioje socialinių inovacijų ir verslo stovykloje „ChangeMakers‘ON CAMP 2017“, – mintimis dalinosi programos „ChangeMakers‘ON iniciatorė ir ekspertė, VšĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas“ vadovė Simona Šimulytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Simona Šimulytė
Asmeninio archyvo nuotr./Simona Šimulytė

Socialinio verslo inovatoriai pasinaudoti aukščiau išvardintais socialinio verslo vystymo įrankiais galimybę turės jau šį birželį vyksiančioje VšĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas“, Kauno Technologijos Universitetas ir VšĮ „Versli Lietuva“ organizuojamoje socialinių inovacijų ir verslo vystymo stovykloje „ChangeMakers‘ON CAMP 2017”. Stovyklos metu savo konsultacijomis ir įžvalgomis dalinsis įvairių sričių ekspertai ir verslo profesionalai.

Organizatoriai ragina registruotis IT specialistus, chemikus ir biochemikus, psichologus, rinkodaros, komunikacijos, kūrybinių industrijų specialistus, dizainerius bei projektų vadovus bei žada vertingą ir įvairiapusę patirtį prisijungus prie programos.

Nuoroda į registracijos formą dalyviams, kurie nori prisijungti prie jau atrinktų komandų čia.

Nuoroda į registracijos formą dalyviams, kurie nori pateikti naują idėją čia.

Nuoroda į registracijos formą savanoriams, kurie nori prisidėti prie stovyklos organizavimo čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius