Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dezinfekcija – svarbiausia misija užklupus koronavirusui

Šiandienos greitojo reagavimo būriu galime vadinti ir valymo įmones, kurios rūpinasi kiekvieno mūsų sveikata bei užtikrina, kad visos viešai prieinamos patalpos būtų reguliariai dezinfekuojamos. Apie COVID-19 sukeltos situacijos iššūkius kalbamės su „Vitarestos“ direktore kokybei Nomeda Valaite.
Dezinfekcija – svarbiausia misija užklupus COVID-19
Dezinfekcija – svarbiausia misija užklupus COVID-19 / Partnerio nuotr.

– Kaip, šalyje paskelbus karantiną, pasikeitė valymo įmonių darbas?

– Turime gerokai daugiau darbo. Šiuo metu svarbiausia – greitas reagavimas, greitas dezinfekcinių priemonių pristatymas. Visi paviršiai dezinfekuojami su specialiomis priemonėmis. Žinoma, patalpos dezinfekuojamos ir pagal klientų pageidavimus: kai kur prašoma dezinfekuoti kasdien, kai kur kelis kartus per dieną. Tačiau situacija keičiasi kas parą, kartais net greičiau, todėl turime greitai prisitaikyti.

Evelinos Lunos nuotr./„Vitaresta“ direktorė kokybei Nomeda Valaitė
Evelinos Lunos nuotr./„Vitaresta“ direktorė kokybei Nomeda Valaitė

– Su kokiais iššūkiais susiduriate, kai dezinfekavimo darbams skiriamas didžiausias dėmesys?

– Iš pradžių trūko darbuotojų, kadangi, akivaizdu, išaugo darbų apimtys. Dabar šią problemą išsprendėme, tačiau sklandžiai organizuoti darbus trukdo tai, kad kai kurios įstaigos nepraneša, jog užsidaro ir jų dezinfekuoti kasdien nebereikia. Todėl stengiamės patys išsiaiškinti situaciją, kad netektų siųsti darbuotojų ten, kur jų šiuo metu nereikia, o koncentruotis į svarbiausius taškus: oro uostus, prekybos centrus, gamybines įmones.

– Kaip užtikrinate, kad patalpos būtų dezinfekuojamos tinkamai?

– Visi klientai šiuo metu ypač atidžiai stebi mūsų darbą, kiekviena smulkmena šioje situacijoje yra gyvybiškai svarbi. Patys darbuotojai yra apmokyti laikytis ypatingos higienos, be abejo, reaguojame į visas klientų pastabas.

– Lietuvos oro uostai taip pat prižiūrimi „Vitarestos“ darbuotojų. Kokių priemonių imamasi užtikrinti tinkamą jų dezinfekciją?

– „Vitaresta“ prižiūrimame Vilniaus oro uoste šiuo metu dezinfekuoja patalpas ypač dažnai: atvykimo patalpų paviršiai dezinfekuojami beveik po kiekvieno skrydžio. Jeigu nusileidžia lėktuvas iš „karštojo taško“ (Italijos, Ispanijos ir kt.), patalpos dezinfekuojamos nedelsiant.

Partnerio nuotr./Dezinfekcija – svarbiausia misija užklupus COVID-19
Partnerio nuotr./Dezinfekcija – svarbiausia misija užklupus COVID-19

– Pagrindinė žmonių susibūrimo vieta šiuo metu – prekybos centrai. Kaip rekomenduojama rūpintis jų švara?

– Prekybos centrai valomi dezinfekcinėmis priemonėmis tris kartus per dieną: ryte, per pietus ir didžiausio žmonių srauto metu – apie 17 valandą. Prekybos centrų tualetai dezinfekuojami kas valandą, nuolat pildomi dezinfekcinio skysčio dozatoriai. Plovimo mašinos taip pat pildomos paviršių dezinfekciniu skysčiu, valomi ir vežimėliai bei krepšeliai. Prekybos centruose taip pat susiduriame su žmonėmis, kurie, norėdami pasisavinti dezinfekcinio skysčio atsargas, sulaužo dozatorius, o pats skystis taip pat dingsta akimirksniu.

– Kaip vykdyti dezinfekciją gamybinėse įmonėse?

– Gamybinės patalpos turi būti valomos 5 kartus per darbo dieną (t.y. per 8 valandas), jeigu gamybos įmonė dirba pamainomis, tuomet ir valymų skaičius atitinkamai didėja. Valomi visi dažniausiai liečiami paviršiai: rankenos, turėklai, jungikliai, liftų mygtukai ir kt. Jeigu kalbame apie įmones, kuriose gaminami maisto produktai, ten dezinfekavimo darbai vyksta nuolat – visą parą.

– Kaip prižiūrėti biurų patalpas?

– Biurų patalpos pagal rekomendacijas valomos 5 kartus per dieną, kai palyginimui, įprastai valomos kartą ar du (priklausomai nuo kliento pageidavimo). Svarbu dezinfekuoti visus paviršius su specialiomis priemonėmis, dažniau liečiamus paviršius, tokius kaip spausdintuvas, rankenos, pakabos – valyti kuo dažniau, vėdinti patalpas. Taip pat biuruose turi būti užtikrinamas pakankamas dezinfekcinio skysčio kiekis, turi būti instrukcijos, kaip taisyklingai plauti rankas.

– Kaip rekomenduotumėte rūpintis higiena savo namuose?

– Grįžus namo rekomenduoju stengtis liesti kuo mažiau paviršių, tuomet ne tik tinkamai nusiplauti rankas, bet ir dezinfekuoti paviršius, kuriuos lietėme – rankenas, raktus. Tačiau valant patalpas, nereikėtų piknaudžiauti dezinfekcinėmis priemonėmis, kadangi jos gali sukelti alerginę reakciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius