Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektrinio piemens kirtis gali būti mirtinas

Ganyklas taip vadinamais elektriniais piemenimis aptvėrę ūkininkai nesilaikydami saugos reikalavimų rizikuoja gyvulių ir žmonių gyvybe. Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ragina naudoti patikimus elektros aptvarus ir juos įrengiant laikytis saugos instrukcijų.
Karvė
Karvė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Silpna elektros srove prie vielos prisilietusius gyvulius atbaidantis elektrinis aptvaras gali būti labai pavojingas įrenginys. Ant elektros oro linijų apsaugos zonoje esančio tokio aptvaro užkritus nutrūkusiam elektros laidui, laidininku pradeda tekėti žmogui ir gyvuliams pavojinga elektros srovė, kuri gali mirtinai traumuoti“, – įspėjo ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius Saulius Vaičekauskas.

Pastaraisiais metais fiksuota skaudžių nelaimių, kurias lėmė elektros piemenų naudojimas. Didžiausia tragedija užfiksuota prieš trejus metus Šilalės rajone – ant elektrinio piemens nukritus aukštos įtampos laidui, elektra mirtinai traumavo du žmones.

Reikia laikytis saugumo reikalavimų

Pasak ESO atstovo, jei gyvulių ganymo aikštelė įrengiama šalia elektros linijų, ji privalo atitikti specialius saugumo reikalavimus. Elektros oro linijų apsaugos zonoje statant metalinę tvorą ar „elektrinį piemenį“, 15–20 metrų horizontaliu atstumu abipus kraštinių laidų elektrinis piemuo turi būti pertrauktas, izoliuotas arba pakeistas elektros srovei nelaidžia tvora, kad nutrūkus ir nukritus laidui ant metalinės tvoros ar laidininko, elektros srovė negalėtų tekėti visu elektrinio piemens laidininku, nes tai keltų grėsmę žmonių bei gyvulių gyvybei. Daugiau informacijos kaip teisingai įrengti elektrinį aptvarą galima rasti čia.

Projekto partnerio nuotr./Elektriniai piemenys
Projekto partnerio nuotr./Elektriniai piemenys

Vielines užtvaras, tarp jų ir elektrinius ir metalines tvoras elektros oro linijų apsaugos zonose galima įrengti tik gavus ESO raštišką sutikimą. Kreiptis dėl sutikimo galima paskambinus numeriu 1802.

Gąsdina savadarbiai aptvarai

Pasak Lietuvos ekologinių mėsinių galvijų augintojų asociacijos direktoriaus Arūno Rutkausko, didelius ūkius valdantys ūkininkai yra įsirengę kokybiškus elektrinius aptvarus, kurie yra sertifikuoti ir atitinka aukščiausius saugumo reikalavimus.

Dideles gyvulių bandas turintiems ūkininkams apsimoka investuoti į patikimus elektrinius įrenginius, o mažų ūkių savininkai dažnai linkę rizikuoti ir pigiai įsigyti ar net patys sumeistrauti elektrinius piemenis .

„Deja, kaime tokių savadarbių aptvarų yra nemažai, o jų savininkai net nesusimąsto apie galimus pavojus. Jei kokybiško aptvaro srovė yra silpna ir nepavojinga, ji gali tik atbaidyti gyvulį, tačiau prisilietimas prie savadarbio įrenginio gali būti mirtinas ne tik gyvuliui, bet ir žmogui“, – teigė A. Rutkauskas.

Savadarbio elektrinio piemens laidus neatsakingi ūkininkai dažnai įjungia į elektros tinklą tarsi elektros lemputę. Toks įtaisas generuoja aukštos galios elektros impulsus, kurie sukelia stiprų elektros šoką.

Žinodami kaip elgtis, galite išgelbėti gyvybę

Imantis saugumo priemonių kuo skubiau galima išgelbėti gyvybę. Pirmiausia, pastebėjus, kad žmogus patyrė elektros šoką (elektros iškrovą), reikia iškviesti greitąją pagalbą tel. 112. Jei nėra grėsmės nukentėti, išjunkite elektros srovę arba patraukite nukentėjusįjį nuo elektros srovės, tačiau jokiu būdu nelieskite už atvirų kūno vietų, nes kūnu gali tekėti elektra. Jį galima patempti tik sausomis rankomis laikant už jo sauso drabužio arba panaudojant taip pat sausą medinę lentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius