-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elijus Kebleris: Antikorupcijos biuras daug kam pateiks nemalonių staigmenų ir labai, tikiuosi, pasitarnaus valstybei ir jos piliečiams

Apie įdomias veiklas bei tolimesnius planus kalbiname neseniai įsisteigusio Antikorupcijos biuro vadovą Elijų Keblerį.
Elijus Kebleris
Elijus Kebleris / Asmeninio archyvo nuotr.

– Trumpai papasakokite kas yra Antikorupcijos biuras ir kokia jo paskirtis.

– Antikorupcijos biuras (toliau – Biuras) – tai nevyriausybinė organizacija, kuri kartu su žinomais teisininkais, teisėsaugos bei mokesčių ekspertais, esamais ir buvusiais teisėsaugos institucijų darbuotojais, universitetų mokslininkais, bendradarbiaujant su teisėsaugos ir kitomis kontrolės institucijomis bei žiniasklaida, vykdo veiklą, skirtą užkardinti arba padėti išaiškinti nusikaltimus, susijusius su korupcija arba pažeidimais finansų srityje. Vykdydamas šią veiklą, Biuras:

1. Analizuoja įvairias veikas, kuriose gali būti korupcijos arba nusikaltimų finansams požymių ir, esant reikalui, inicijuoja šių veikų tyrimą, kurį pagal kompetenciją atlieka teisėsaugos bei kitos institucijos. Prireikus, Biuro ekspertai padeda tyrimui.

2. Rengia įvairius mokymus, seminarus, paskaitas, konferencijas, kurios padeda užkardinti korupcinę bei kitokio pobūdžio nusikalstamą veiklą.

– Kaip kilo mintis steigti tokį biurą?

– Turint omenyje korupcijos mastą bei dažnai žiniasklaidoje viešinamą informaciją apie galimai vykdomus ar vykdytus nusikaltimus finansų sistemai, kaip suprantame, situacija šalyje nėra pati geriausia. Dėl šalyje įsišaknijusio įspūdingo korupcijos masto kenčia visi: negalintys oriai gyventi dėl mažų pensijų senjorai, dėl skurdžių atlyginimų vos galą su galu suduriantys mokytojai, medikai, policininkai ir kitų profesijų darbuotojai.

Todėl prieš keletą metų, mums su kolegomis teisininkais, kurie anksčiau yra dirbę ar iki šiol dirba įvairiose teisėsaugos ar kitose kontrolės institucijose, taip pat mokslininkais iš universitetų ir kilo mintis pradėti skaityti paskaitas, ar rengti įvairius mokymus apie korupcijos bei finansinių nusikaltimų prevenciją. Taip pat prisidėti prie šių veikų išaiškinimo. Šią veiklą mes ir vykdėme. O Antikorupcijos biuro įsteigimas, tai tiesiog sekantis žingsnis tęsiant minėtą veiklą.

– Kokie artimiausi planai?

– Artimiausiu metu Biuras planuoja organizuoti Antikorupcijos turą po Lietuvą. Turo metu savivaldybėse, ministerijose, jų pavaldžiose įstaigose bei kitose valstybinėse įstaigose, sporto federacijose, verslo asociacijose ir politinėse partijose bus skaitomos paskaitos tema – „Teisėsaugos taikiklyje. Korupcija ir finansiniai nusikaltimai“. Paskaitose lektoriai pasidalins unikalia patirtimi ir žiniomis, kurių tikslas:

• Suteikti žinių, kurios padėtų valstybinėse įstaigose bei versle dirbantiems žmonėms išvengti nesąmoningų klaidų, kurios būtų traktuojamos kaip korupcija arba nusikaltimai finansams ir užtrauktų tam tikrą atsakomybę.

• Išaiškinti, akcentuojant bausmės neišvengiamumo principą, kad bet koks sąmoningas veikimas, bandant nesąžiningai elgtis finansų srityje ar vykdant korupcinio pobūdžio veikas, vėliau ar anksčiau bus išaiškintas ir už tai teks atsakyti (visam laikui išliekantis „Finansinis pėdsakas“ korupcijos veikoje).

• Paraginti žinančius apie korupcijos ar finansinių nusikaltimų atvejus apie tai netylėti, o norintiems apie tokius atvejus pranešti suteikti visą reikalingą teisinę pagalbą bei kitokią paramą

• Taip pat suteikti elementarias bazines žinias apie teisėsaugos bei valstybės kontrolės institucijas, jų struktūrą, tarpusavio bendradarbiavimą ir įvairių patikrinimų bei ikiteisminio tyrimo etapus, kad susidūrus su šiomis institucijomis, nebūtų sąmoningo ar nesąmoningo klaidinimo iš įvairių teisininkų ar advokatų.

– Kodėl Jums asmeniškai svarbi ši veikla?

– Beveik prieš du dešimtmečius aš asmeniškai dalyvavau įvairiuose korupciniuose, finansiniuose bei kituose nusikaltimuose, dėl to buvau nuteistas. Todėl visi šie „procesai“ ir jų žala tiek juose dalyvaujantiems asmenims, tiek pačiai valstybei, man puikiai žinomi. Ačiū Dievui gyvenimas rado būdą kaip mane sustabdyti ir duoti laiko permąstyti savo vertybes, pasirinkimus bei tolesnį gyvenimo kelią.

Paskaitų ar seminarų metu aš ne tik perteikiu teisines žinias, bet taip pat asmeniškai pasidalinu asmeniniame patirtimi, kodėl neverta pažeidinėti nei moralinių nei teisinių normų. Tokie liudijimai labai veiksmingi įvairių nusikaltimų prevencijai. Todėl man ir džiugu ir svarbu, kad galiu prisidėti prie blogio mažinimo.

Lietuva – tai mano valstybė, mano tėvynė, aš joje gyvenu ir toliau noriu gyventi. Todėl man ne vis vien kokioje šalyje aš gyvensiu ir kokią ją paliksime ateinančioms kartoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius