-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES parama padeda kurti darbo vietas kaimo gyventojams

Statistiniais duomenimis, kas trečias darbo biržos duris praveriantis bedarbis atvyksta iš kaimo vietovės. Nedarbo lygis Lietuvoje siekia 8 proc., tačiau regionuose yra tokių vietovių, kur šis procentas dvigubai didesnis. Sprendžiant kaimo gyventojų, ypač jaunimo, užimtumo didinimo, socialinės atskirties mažinimo ir kaimo ekonomikos gyvybingumo užtikrinimo problemas, skiriama finansinė parama įvairioms veikloms kaime vystyti, o didžiausią pagalbą galima gauti iš Europos Sąjungos fondų ir šiuo metu įgyvendinamos Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP).
Verslas kaime
Verslas kaime / Partnerio nuotr.

„Lietuvos kaimo plėtros programos parama pasinaudoję kaimo gyventojai neretai tampa vietiniais „darbo centrais“ – ne tik patys sau susikuria darbo vietą, bet ir parūpina veiklos kitiems vietos gyventojams. Nors kurti verslą kaimo vietovėse gali būti kiek sunkiau dėl nevisiškai išvystytos infrastruktūros, verslininkai nepaliekami vieni – Žemės ūkio ministerija suteikia galimybę pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą gauti finansinę paramą – tereikia atsakingai parengti verslo planą ir pateikti paraišką“, – sako žemės ūkio viceministras Gintas Saulius Cironka.

Nepelnytai pamiršti kvalifikuoti kaimo specialistai

„Viena iš didžiausių problemų – kaimo gyventojai nebenori imtis žemės ūkio veiklos, retas svarsto ir apie alternatyvas. Jau kurį laiką mažėja dirbančiųjų žemės ūkyje, todėl būtina į tai atsižvelgti ir atsigręžti į kitokius verslus, įvairesnę ekonominę veiklą. Tai galėtų būti įvairios paslaugos kaimo vietovėse ar bet kokio kitokio pobūdžio veikla, leidžianti kaimo gyventojams užsidirbti. Žinoma, pasirinkimas priklauso nuo rajonų bei sąlygų juose“, – verslumo kaime svarbą aiškina žemės ūkio viceministras, atkreipdamas dėmesį, kad smulkaus ir vidutinio verslo plėtra turi didžiulę reikšmę rinkos ekonomikos konkurencingumui bei augimui.

Verslas kaime
Verslas kaime

Vienas iš būdų padėti savo kaimui kovoti su bedarbyste ir kelti bendrą kaimo ekonominį konkurencingumą – savoje įmonėje įdarbinti vietinių specialistų arba veiklai reikalingų žaliavų įsigyti iš aplinkinių kaimų gyventojų. Pasak viceministro, džiugina tai, kad kasmet kaimuose steigiamos naujos medienos perdirbimo, biokuro ar paslaugų teikimo įmonės, o KPP parama pasinaudoję kaimo verslininkai turi puikias galimybes vietos gyventojams pasiūlyti įsidarbinti.

Parama ne žemės ūkio verslams kurti ir plėtoti kaimo vietovėse bus galima pasinaudoti jau visai netrukus – visą rugsėjį ir spalį kviečiama teikti paraiškas pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Parama bus teikiama įvairių ne žemės ūkio verslų plėtrai, taip pat paslaugų, įskaitant ir paslaugas žemės ūkiui, teikimui.

Aktualios techninės detalės

Paramos gali kreiptis privatūs juridiniai arba fiziniai asmenys, kurie nuo paraiškos pateikimo iki paramos sutarties pasirašymo atitinka labai mažos arba mažos įmonės reikalavimus. Svarbu atkreipti dėmesį, kad projekte numatyta vykdyti veikla turi būti vykdoma kaimo vietovėje. Pareiškėjo buveinė (biuras, kuriame saugomi apskaitos ir kt. dokumentai), gamybinės patalpos, technikos, įrangos laikymo patalpos, sandėliai ir pan. turi būti kaimo vietovėje.

Kartu su paramos paraiška pareiškėjas turi pateikti ekonomiškai pagrįstą verslo planą, kuriame apibūdinamas projekto reikalingumas, investicijų poreikis, suplanuoti turimi ir reikalingi finansai. Verslo plane pareiškėjas turi įrodyti, kad ūkio subjektas atitinka ir projekto įgyvendinimo metu bei projekto kontrolės laikotarpiu atitiks ekonominio gyvybingumo kriterijus.

Suteikiamos paramos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas ir proporcingai planuojamoms sukurti naujoms darbo vietoms. Įgyvendinimo taisyklėse numatytas įsipareigojimas – įdarbinti bent vieną naują darbuotoją ir jį išlaikyti iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos. Nuo to, kiek bus įdarbinta naujų darbuotojų, atitinkamai priklausys suteikiamos sumos dydis. Vienai darbo vietai sukurti didžiausia paramos suma galės būti 50 tūkst. Eur. Jei sukuriamos 4 ir daugiau darbo vietų, bus galima tikėtis didžiausios paramos sumos – 200 tūkst. Eur. Finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.Svarbu pažymėti, kad parama neteikiama projektams, kuriuose neplanuojama kurti naujų darbo vietų.

Ketinantys teikti paraišką turi atkreipti dėmesį, kad paraiškos ir papildomi dokumentai pagal veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ turės būti teikiami tik per Žemės ūkio ministerijos informacinę sistemą ŽŪMIS. Kitais būdais – paštu, per kurjerį, faksu arba elektroniniu paštu ir t. t. – pateiktos paraiškos nebus priimamos. Patartina paraiškų teikimo per sistemą neatidėlioti paskutinei dienai, nes tą dieną paraiškos bus priimamos tik iki 12.00 val.

Daugiau informacijos apie KPP priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros internetiniuose puslapiuose.

KPF ŽŪM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius