-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gelgaudiškio dvaras ieško šeimininko. Tai patraukli vieta investicijoms

Gelgaudiškio dvarui ieškomas nuomininkas, šeimininkas, kuriam būtų patikėta visa komercinė veikla – maitinimas, apgyvendinimas bei aktyvaus turizmo organizavimas. Tai ilgalaikė investicija, padėsianti sukurti dar vieną traukos centrą prie Nemuno, kuris jau ir dabar gana plačiai žinomas.
Gelgaudiškio dvaras
Gelgaudiškio dvaras / Partnerio nuotr.

Restoranas, viešbutis, lygumų slidžių, rogučių nuoma, šaudymas iš lanko, badmintonas, tenisas, o gal ir galimybė į Gelgaudiškio dvaro kompleksą patekti lynų keliu – šias ir kitas paslaugas ir pramogas nuo 2016 metų oficialiai mažąja Lietuvos kultūros sostine vadinamame Gelgaudiškyje ruošiamasi atiduoti į privataus investuotojo rankas.

Kadangi Gelgaudiškio dvaro rūmai, kumetynas ir oranžerija jau rekonstruoti, nuomininkui nereikės rūpintis infrastruktūros objektų statyba. Jam bus perduota ūkinė-ekonominė veikla – viešbučio, maitinimo paslaugų organizavimas, aktyvaus turizmo infrastruktūros valdymas bei dalis viešųjų paslaugų, pavyzdžiui, parko tvarkymas ir galimybė jame kurti naujas pramogas ar paslaugas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gelgaudiškio dvaras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gelgaudiškio dvaras

Būsimam nuomininkui 50-čiai metų bus suteiktas apie 3,75 ha ploto žemės sklypas, o projekto įgyvendinimo pradžioje jis turės investuoti ne mažiau kaip 500 tūkst. Eur – ši suma sumažinta nuo pradinės numatytosios 1,03 mln. Eur sumos, nes daug reikalingų restauravimo darbų papildomai yra atlikta valstybės ir savivaldybės lėšomis per kultūros paveldo departamento programas. Tikimasi, kad ši supaprastinta sąlyga sudomins daugiau investuotojų.

Turistų srautas auga

Restauruotas dvaras šiuo metu atvertas lankytojams, jo prieigose organizuojamos tradicinės šventės – amatų mugė, Dvaro diena, teatralizuotos ekskursijos parko takais, įvairios parodos, konferencijos, koncertai. Aktyvi Gelgaudiškio bendruomenė puoselėja šį kultūros paveldo perlą ir aktyviai įsijungia į populiarinimo veiklas, talkomis prisideda prie aplinkos puoselėjimo ir saugo tai, kas pačių sukurta.

Pasak VšĮ Šešupės euroregiono turizmo informacijos centro direktorės Ievos Bernotaitės, pastaraisiais metais Gelgaudiškio dvaro sodybą aplanko vis daugiau turistų. „Susidomėjimas Gelgaudiškiu ir ypač dvaro sodyba yra didžiulis. Apžiūrėti rūmų ir parko atvyksta ir mūsų šalies, ir užsienio keliautojai. Vien per porą savaičių dvare lankėsi turistų grupės iš Australijos, Vokietijos, Danijos, kitų šalių“, – pasakoja centro vadovė.

Partnerio nuotr./Gelgaudiškio dvaras
Partnerio nuotr./Gelgaudiškio dvaras

Jau dabar Gelgaudiškio dvaro kompleksą per metus aplanko 25-30 tūkst. turistų. Radus tinkamą operatorių rekonstruotos Gelgaudiškio dvaro sodybos kompleksui valdyti bei paslaugoms teikti, turistų ir lankytojų srautas stipriai išaugtų. Perspektyvoje svarbu vystyti dviejų svarbių turizmo objektų abipus Nemuno, t. y. Gelgaudiškio dvaro sodybos sujungimui su Panemunės pilimi. Gelgaudiškio dvare veiklas pradėjus privačiam investuotojui, išaugus turistų srautams, pagyvės ir aplinkinių turistus aptarnaujančių įmonių veikla, plėsis paslaugų asortimentas ir gerės jų kokybė.

Originalus ir unikalus

Žmonės Gelgaudiškio apylinkėse gyveno jau V–X amžiuje, o mūriniai dvaro rūmai pastatyti 1846 m. Po 1922 m. žemės reformos Komaro dvaras buvo išparduotas, o rūmuose įsteigta vaikų prieglauda, iki Antrojo pasaulinio karo ji priklausė vienuolėms šaritėms. Vokiečių okupacijos metais rūmuose buvo įsikūręs štabas, vėliau – karo ligoninė. Po karo čia buvo vaikų namai, vėliau – mokykla-internatas, pagalbinė mokykla, dar vėliau ne vieną dešimtmetį dvaras stovėjo tuščias ir apleistas.

Gelgaudiškio miestelio bendruomenės iniciatyva rūmai prieš dešimtmetį buvo išbraukti iš privatizuojamų objektų sąrašo ir 2010 metais juos perėmė Šakių rajono savivaldybė. Parengus paraišką ir pritraukus ES investicijų, dvaras pradėtas restauruoti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gelgaudiškio dvaras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gelgaudiškio dvaras

Jau 2012-aisiais atidarytas pirmasis dvaro flygelis, o vėliau restauruotas kumetynas bei dvaro oranžerija. Viename didžiausių Lietuvoje, 118 ha dvaro parke atkurtas 2,5 km ilgio pažintinis takas, kuriame galima pasigrožėti retais medžiais: juodąja bei veimutine pušimis, raudonuoju ąžuolu, paprastuoju buku, europiniu maumedžiu, raudonžiedžiu kaštonu. Parke yra per 400 didelių ąžuolų, kai kurie jų – 26 m aukščio ir iki 1,5 m skersmens. Ketureilėje sidabrinių klevų alėjoje drevėse peri didieji dančiasnapiai, įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.

Šalia sidabrinių klevų alėjos stūksojęs XIX a. viduryje statytas dvaro sodybos vandentiekio bokštas 2015 m. pavirto karilionu. Jame įrengtas 36 skirtingo tono varpų karilionas, kuris naudojamas per dvare vykstančius renginius, edukacines ekskursijas.

Gelgaudiškio dvaras jau prikeltas naujam gyvenimui. Įžvalgiems verslininkams jis siūlo ilgalaikio investavimo galimybę, taip pat malonumą prisidėti prie Lietuvos kultūros paveldo puoselėjimo.

Daugiau informacijos apie nuomos sąlygas rasite Šakių rajono savivaldybės tinklalapyje.

Kontaktinis asmuo: Šakių rajono savivaldybės administracijos Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistė Kristina Juodvalkienė, 8 345 66135.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius