Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Geras verslo planas – didesnė tikimybė finansinėms injekcijoms

Pradedantieji verslininkai dažnai svarsto, ar verslo planas yra būtinas ir kokią informaciją jame pateikti. Jaunimo verslumo skatinimo asociacijos (JVSA) konsultantas Vincentas Vitkauskas pastebi, kad be verslo plano neišsisuks tie, kurie siekia gauti investuotojų finansinę paramą.
Dalykinis susitikimas.
Verslo planu labiausiai domisi tos šalys, kurios svarsto galimybę suteikti paskolą ar investuoti į verslą. / Shutterstock nuotr.

Investuotojams stiprų įspūdį daro tai, jei mes pamąstome, kokios grėsmės gali kilti skirtinguose etapuose. 

„Pirmiausia verslininkui reikia suvokti, kam yra rašomas verslo planas. Planu labiausiai domisi tos šalys, kurios svarsto galimybę suteikti paskolą ar investuoti į verslą – bankai, privatūs investuotojai, rizikos kapitalo fondai. Jiems svarbu per trumpą laiką suprasti, kokia jūsų idėja“, – sako V. Vitkauskas.

Svarbu numatyti grėsmes

Vincentas Vitkauskas
Vincentas Vitkauskas

JVSA konsultantas pabrėžia, kad verslo plane svarbiausia – pradžioje esanti santrauka, plano pristatymas, kurioje turėtų būti nurodyta, kokia tai prekė ar paslauga, koks yra konkretus klientas, konkurencinis pranašumas, rinka, kokia yra šį verslą įgyvendinti pasiryžusių asmenų kompetencija.

„Dažnai iš šio plano pirmojo puslapio tiek fiziniai asmenys, tiek rizikos kapitalo fondai nusprendžia, ar gilintis į kitas dalis“, – pastebi V. Vitkauskas.

Taip pat, pasak V. Vitkausko, šioje santraukoje turėtų būti nurodyta, ko tikimasi iš finansavimo davėjų bei kokią grąžą verslas ruošiasi atiduoti.

„Investuotojams, paskolos davėjams svarbu žinoti, ar yra nupirkta verslui reikiama įranga, ar procesai pradės veikti po pusės metų, ar kitą dieną, ar personalas pasamdytas, ar jam reikės ilgesnio laiko mokytis dirbti su produktu, kurti paslaugą. Taip pat svarbu numatyti, ar, pavyzdžiui, verslas kurį laiką neuždirbs jokio pelno, negalės atiduoti paskolos ar investuotojams negalės mokėti dividendų“, – teigia pašnekovas.

Pasak pašnekovo, išsinagrinėjus SSGG (stiprybės, silpnybės, galimybės ir grėsmės) plane galima aprašyti ir galimybes ir riziką, su kuriomis gali susidurti verslas.

„Investuotojams stiprų įspūdį daro tai, jei mes pamąstome, kokios grėsmės gali kilti skirtinguose etapuose. Tų grėsmių identifikavimas parodo, kad mes padarėme namų darbus ir žinome, kaip išlaviruoti, kad tos grėsmės sumažėtų, arba išnyktų“, – mano JVSA konsultantas.

Skatina verslumo ugdymą

Verslo plano rengimoypatybės ir kitos verslininkams aktualios temos aptariamos 60-yje savivaldybių vykstančiuose, JVSA organizuojamuose renginiuose. Pasak V. Vitkausko, apie du trečdalius šių renginių dalyvių buvo asmenys, norintys pradėti savo verslą, likusi dalis – įmonės, svarstančios įvairias plėtros galimybes.

Pašnekovo teigimu, renginiuose didelis dėmesys buvo skiriamas ne tik verslo plano kūrimui, bet ir pinigų srauto valdymui, finansavimo šaltiniams.

Šie renginiai – JVSA vykdomo projekto „Septynių jūrų kapitonai II“ dalis. Projektas skirtas skatinti verslumo ugdymą ir smulkių bei vidutinių verslo subjektų (SVV) steigimąsi, vystymąsi bei plėtrą. Jo metu organizuojami verslumą ir SVV subjektų steigimąsi, vystymąsi bei plėtrą skatinantys informaciniai renginiai, teikiamos aukštos kokybės konsultacinės, trijų pakopų paslaugos. Tikimasi, kad naujų SVV subjektų steigimasis bei esamų SVV subjektų vystymasis ir/arba plėtra sudarys sąlygas naujų darbo vietų steigimui ir esamų darbo vietų išlaikymui.

Projektas finansuojamas pagal 2007-2013 metų Ekonomikos augimo veiksmų programos 2 prioriteto „Verslo produktyvumo didinimas ir aplinkos verslui gerinimas“ VP2-2.2-ŪM-02-K priemonę „Asistentas-4“. Projektui finansuoti iš Europos Sąjungos fondų skirta 288 536,55 Eur (996,3 tūkst. Lt).

Kuriame lietuvos ateiti logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius