Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gym+ mitybos specialistas Artūras Sujeta pataria, kaip teisingai derinti kavą ir sportą

Kava – vienas populiariausių tonizuojančių gėrimų tarp sportininkų. Organizme ji sparčiai absorbuojama, kofeinas patenka į kraują ir sukelia energijos antplūdį. Bet ar tai iš tiesų naudinga sportuojant? Ar kofeino vartojimas nesukels nemigos ir kitų pašalinių veiksnių? Apie tai išsamiau pasakoja Gym+ dirbantis sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas, mokslų daktaras ir lektorius Artūras Sujeta.
Arturas Sujeta
Arturas Sujeta / Gym Plius nuotr.

– Koks kofeino turinčių gėrimų poveikis Gym+ sporto treniruotėms? Ar jie gali pagerinti rezultatus?

– Kofeinas ir jo turintys gėrimai yra populiarūs stimuliatoriai, veikiantys ne tik žmogaus medžiagų apykaitą, kraujotaką, bet ir centrinę nervų sistemą. Kofeinas profesionalių ir mėgėjų sportininkų dažnai vartojamas kaip maisto papildas (tablečių, kapsulių, sportinių gelių pavidalu).

– Kaip teisingai derinti kavą ir sportą: kiek laiko prieš treniruotę Gym+ sporto klube rekomenduotumėte vartoti tonizuojančius gėrimus? O galbūt, atvirkščiai, juos geriau gerti po jos?

– Kavos vartojimas siekiant pagerinti treniruotės efektyvumą Gym+ sporto klube yra geras pasirinkimas, jei žinoma gerai toleruojate kofeiną ir jūsų tikslas efektyvesnė treniruotė. Likus maždaug valandai iki treniruotės rekomenduojama išgerti puodelį kavos. Vienas kavos puodelis vidutiniškai turi apie 120-130 mg kofeino. Per dieną, siekiant optimalių rezultatų, kofeino suvartojimas gali siekti nuo 4 iki 8 mg vienam žmogaus kūno masės kilogramui. Taigi, jei sveriate apie 70 kg, per dieną galite suvartoti 560 mg kofeino (iki 4 puodelių kavos) tam, kad gautumėte maksimalią naudą.

– Ar tiesa, kad kavos nauda pastebima tik reguliariai vartojant šį gėrimą? O galbūt kai kuriuos teigiamus aspektus galima pastebėti iš karto?

– Nors tonizuojantis kavos poveikis jaučiamas iš karto, vartojimo įprotis turėtų būti reguliarus. Jautresniems žmonėms reikėtų stengtis gerti kavą kiekvieną dieną tuo pat metu ir vienodais kiekiais tam, kad organizmas prisitaikytų. Priešingu atveju, gali atsirasti nenumatytos pasekmės: aukštas kraujospūdis, galvos skausmas. Kavos vartojimas galimas ir prieš, ir po treniruotės Gym+ sporto klube. Žinoma, nuolat vartojant kavą atsiranda didesnė tolerancija kofeinui. Tokiais atvejais patartina kurį laiką (1-2 savaites) jos nevartoti visiškai.

– Ar kavos reikėtų vengti, jei Gym+ treniruotės vyksta vakaro metu?

– Dėl galimų miego sutrikimų kavos vartojimas rekomenduojamas iki miego likus 4-6 valandoms. Reakcija į tonizuojantį kavos poveikį yra individuali ir tam, kad nesutrikdytume nakties miego, reikalingi ilgesni tarpai be kofeino. Todėl viskas priklauso ne nuo to, kada jūs sportuojate, bet nuo to, kada planuojate eiti miegoti.

Anot Gym+ sveikos gyvensenos ir mitybos specialisto A.Sujetos, bene dažniausia kofeino vartojimo priežastis – papildomos energijos poreikis. Tačiau derinant kavą su sporto treniruotėmis pirmiausia reikėtų atsakyti į klausimą, dėl ko atsiranda energijos stygius. Jei kava naudojama miego trūkumo kompensavimui ar dėl per didelio fizinio krūvio atsiradusio persitreniravimo – tai nėra geras pasirinkimas. Kavą vartojant tikslingai, atsargos priemonės nėra reikalingos. Naujausi moksliniai tyrimai iš naujo svarsto ir kavos diuretinį poveikį. Manoma, kad po kavos vartojimo į tualetą bėgame šlapintis todėl, kad tiesiog suvartojame daugiau skysčių.

– Kokios rūšies treniruotėms naudingiausia kava? Ar tiesa, jog ji gali padidinti ištvermę treniruotės metu ar suteikti daugiau energijos kitos rūšies treniruotei?

– Kava stimuliuoja medžiagų apykaitą, kraujotaką ir centrinę nervų sistemą. Taip pat yra gerinamos kai kurios protinės savybės, įskaitant ir koncentraciją. Kalbant apie sportą, kavos vartojimas naudingas tiek jėgos, tiek ištvermės sporto šakoms. Žinoma, kofeinas turėtų būti dozuojamas priklausomai nuo atleto svorio.

– Kai kurie žmonės tiki, kad kavos poveikis yra trumpalaikis ir dėl šios priežasties po treniruotės jaučiamas didesnis nuovargis nei įprastai. Ką apie tai manote?

– Didesnis nuovargis po treniruotės gali būti jaučiamas dėl didesnio fizinio krūvio ir lėtesnio raumenų atsistatymo – blogo nakties miego ar persitreniravimo. Pati kava savaime šio nuovargio tikrai nedidina. Tiesa, svarbu paminėti, kad sportininkai, turintys problemų su geležies kiekiu kraujyje, gerti kavą turėtų praėjus bent 2 valandoms po valgio, kadangi kofeinas bloginą šio mikroelemento pasisavinimą.

Nuo šiol Gym+ Gedimino pr. 9 turi tikrą energijos užtaisą – šviežią kavą nuo 1€! Suderink sportą ir kavą, pasikrauk energijos ir tiesiai į treniruotę!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius