-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įmonėms „Apple“ kompiuteriai atsieina pigiau nei PC

Tai, kad „Mac“ kompiuteriai kainuoja daugiau už daugelį PC nėra jokia naujiena. Tačiau kompiuterio kaina parduotuvėje atskleidžia ne visą tiesą ir tik iš jos spręsti nėra teisinga.
Moteris prie kompiuterio
Moteris prie kompiuterio / Vida Press nuotr.

Kai svarstomas naujų kompiuterių įsigijimas, kaina yra esminis klausimas, kurio nepavyks išvengti. Įprastas IT departamento darbuotų požiūris yra: „„Mac” kompiuteriai yra puikūs, bet vietoje vieno „Mac” galima įsigyti du PC kompiuterius.“ Taip, jei žiūrėtume tik į kompiuterių pardavimo kainas, kai kuriais atvejais šis teiginys gali būti teisingas, tačiau neapsigaukime.

Įmonės finansais besirūpinantiems darbuotojams puikiai yra žinomas angliškas terminas: TCO (angl. Total Cost of Ownership arba Bendra Nuosavybės Kaina — terminas, reiškiantis visų su turtu susijusių tiek trumpalaikių, tiek ir ilgalaikių kaštų sumą). Kompiuterio įsigijimo kaina įmonėms tėra startinė su kompiuteriu susijusių išlaidų pozicija ir įmonei ji nėra galutinė. Kai prie kompiuterio įsigijimo kainos pridedame tokias realias išlaidas kaip programinė įranga, valdymas ir palaikymas — galutinė kompiuterio kaina (daugelio nustebimui) bus „Mac“, o ne PC naudai.

2015 metais IBM leido savo darbuotojams rinktis — „Windows“ kompiuteris ar „Mac“. Didelė dalis, darbuotojų pasirinko „Mac“. Su laiku „Apple“ kompiuterius pasirinkusių darbuotojų daugėjo ir šiuo metu įmonėje „Mac“ kompiuterių skaičius viršija 90 000. Nors „Mac“ sudaro 15 procentų visų kompanijos kompiuterių, jų priežiūrai užtenka vos 5 procentų IT komandos narių.

Turėdama tiek „Mac“, tiek ir PC tipo kompiuterius kompanija galėjo palyginti jų efektyvumą ir su jų naudojimu susijusius kaštus. IBM paskaičiavo, kad priklausomai nuo „Mac“ kompiuterio modelio, lyginant su „Windows“ operacinės sistemos pagrindu veikiančiais PC, įmonė per keturių metų laikotarpį nuo kiekvieno „Mac“ sutaupo 273-543 JAV dolerių.

IBM statistika rodo, kad į IT departamentą pagalbos kreipiasi 40 procentų PC naudotojų, tuo tarpu kai tokios pagalbos prisireikia tik 5 procentams „Mac“ naudotojų.

Būtinybė rečiau kreiptis į IT departamentą dėl kompiuterio ar jame įdiegtos programinės įrangos sutrikimų - tai ir našesni darbo rezultatai bei geresnė darbuotojų patirtis. Todėl, IBM vadovybės nė kiek nenustebino tai, kad 73 procentai kompanijos darbuotojų pareiškė, kad norėtų jog kitas jų kompiuteris būtų „Mac“. Kompanija kiekvieną savaitę įsigyja maždaug 1300 naujų „Mac“ kompiuterių. Savo žinioje IBM planuoja turėti nuo 150 000 iki 200 000 „Apple“ kompiuterių.

Pabandykime išsiaiškinti — kas gi parduotuvėje brangiau kainuojantį „Mac“ kompiuterį galutiniame rezultate paverčia pigesniu nei PC.

Pagrindinės paslaugos

Tiek „Mac“, tiek ir PC kompiuteriams įmonėje reikia elektros ir įprasto paslaugų rinkinio. Daugeliui kompiuterių reikalinga prieiga prie interneto. Čia „Mac“ ir PC poreikiai ir su tuo susiję kaštai yra vienodi. Didelė dalis kompanijų savo kompiuterius susieja su katalogų servisais, iš kurių populiariausias yra „Microsoft Active Directory“. CAL (angl. Client Access License) licencijos kaina tokia pati „Mac“ ir PC naudotojams. „Mac“ kaip ir PC gali būti susieti su katalogų servisais, tokiais kaip „Active Directory“ ir naudoti jų duomenis prisijungimui prie kompiuterinio tinklo ir jame esančių resursų. Susiejimo procesas gali būti tiek automatizuotas, tiek ir atliekamas rankiniu būdu.

Be elektros energijos ir katalogų servisų, licencijų reikia ir elektroninio pašto paskyroms, vietai kompiuterinių debesų (angl. cloud) saugyklose, prieigai prie pokalbių paslaugų ir kitiems bendradarbiavimo įrankiams. Didelė dalis šių paslaugų veikia taip pat ir kainuoja tiek pat nepriklausomai nuo to, ar naudojamas „Mac“ ar PC.

Kompanijos darbuotojams taip pat reikalinga ir programinė įranga. „Mac“ kompiuteriuose pagrindinė darbuotojui reikalinga programinė įranga jau iš karto yra įdiegta: interneto naršyklė, elektroninio pašto programa, kalendorius, kontaktų programa palaikanti „Exchange“ ir tokios programos kaip „Keynote“, „Pages“ ir „Numbers“. Tačiau ne visus tenkina standartinės „Apple“ aplikacijos ir didelė dalis kompanijų savo darbuotojams diegia „Microsoft Office“, kuris puikiai veikia ir „Mac“ kompiuteriuose. „Microsoft“ standartizavo „Office 365“ kainas visoms platformoms, todėl „Mac“ ir PC licencijos „Microsoft“ taikomųjų programų paketui kainuoja tiek pat.

Galiausiai, prie visos programinės įrangos ir jai reikalingų licencijų, kompanija turi įvertinti tos programinės įrangos distribucijos būdus.

Kol kas lygiosios.

Kompiuteriai

Šiandien standartinės „Mac“ kompiuterių kainos prasideda maždaug nuo 1000€. „Apple“ strategija yra kurti aukštus reikalavimus atitinkančius, ilgai išliekančius kompiuterius. PC kainų gama yra labai plati, nes gamintojai siūlo ir paprastesnės komplektacijos bei žemesnės klasės techninius parametrus turinčius kompiuterius, skirtus kainoms jautriai pirkėjų grupei. Dėl šios priežasties kai kurie PC gali kainuoti dvigubai pigiau nei „Mac“.

Atrodo būtų galima skaičiavimus jau čia baigti ir ištarti: „Mūsų kompanija negali sau leisti įsigyti „Mac”“, tačiau paanalizuokime toliau, nes kompiuterio įsigijimo kaina yra tik dalis visų kompiuterio išlaikymo kaštų.

Kol kas vienas - nulis PC naudai.

Būtina programinė įranga

Visi „Mac“ kompiuteriai parduodami su „macOS“ operacine sistema, kuri nieko papildomai nekainuoja. „Apple“ leidžia tik vieną operacinės sistemos versiją, todėl visi sistemos naudotojai turi vienodas galimybes. „macOS“ gali būti susieta su domenu (tarp jų ir „Active Directory“), turi diske esančių duomenų šifravimo galimybę („FileVault“) ir net apsaugą nuo kenkėjiško kodo (apsauga vykdoma per „XProtect“). Todėl tik įjungus „Mac“ kompiuterį, nereikia jokios papildomos programinės įrangos.

„Windows“ — priešingai. Kompanijoms reikia arba šias funkcijas ir galimybes įdėti papildomai, arba įsigyti „Windows Pro“ licenciją, arba padaryti abu. „Windows 10 Pro“ operacinę sistemą „Microsoft“ parduoda už 279 € arba ją galima įsigyti už minimalią kainą iš kompiuterio gamintojo. „Pro“ versija reikalinga norint susieti kompiuterį su domenu ir turėti galimybę užšifruoti duomenis kompiuterio diske („BitLocker“). Daugelis kompanijų ir organizacijų PC kompiuteriuose papildomai įdiegia apsaugą nuo virusų ir kenkėjiško kodo programėlių, kurios nenuilstamai atakuoja PC.

Galiausiai, reikia būdo paruošti kompiuterį darbuotojui. Taip pat kaip ir duomenų diske šifravimo ar apsaugos nuo kompiuterinių kenkėjų. „Apple“ siūlo sprendimą, kuris yra „macOS“ dalis ir žinomas kaip DEP (angl. Device Enrolment Program). Ši programa leidžia organizacijoms užsisakyti „Mac“ (ir „iOS“ įrenginius) ir pažymėti, jog šie yra kompanijos ar organizacijos nuosavybė. Kai įrenginys įjungiamas pirmą kartą, jis sutikrina savo serijinį numerį su „Apple“ duomenų baze ir pradeda kompanijos nuosavybe esančio kompiuterio paruošimą. Čia valdymo sistema gali įkelti papildomą programinę įrangą ir nustatymus. Lyginant su tam pačiam tikslui PC pasaulyje įprastu kompiuterinių atvaizdų naudojimu, „Apple“ metodas leidžia sutaupyti begales laiko ir pinigų. „Windows 10“ nesiūlo nieko panašaus į „Apple“ DEP. Dėl šios priežasties kompanijos, darbuotojams perkančios PC, turi eikvoti begales laiko ir pinigų kurdamos kompiuterinių atvaizdų sprendimus, skirtus paruošti kompiuterius darbui.

„Mac“ kompiuterio kaštai mažesni.

Valdymas

Kompanijose ir organizacijose kompiuterių valdymo sistema yra būtina. Ji IT departamentui suteikia galimybę paruošti kompiuterius darbui, įdiegti reikiamą programinę įrangą ir jos atnaujinimus bei nustatymus nuotoliniu būdu. Jos pagalba galima atlikti visų kompanijos turimų kompiuterių inventorizaciją bei užtikrinti saugumą. „Microsoft“ siūlo SCCM (angl. „System Center Configuration Manager“), skirtą valdyti „Windows“. Tai yra pats populiariausias „Windows“ operacinės sistemos pagrindu veikiantis valdymo įrankis. „Microsoft“ taip pat yra sukūrusi SCCM galimybes praplečiantį „Intune“, skirtą mobilių įrenginių valdymui. Daugelis organizacijų perka juos abu.

Ir vėlgi — „Apple“ kitokia. „Apple“ savo „Mac“ kompiuteriams skirtoje „macOS“ ir mobiliems įrenginiams skirtoje „iOS“ įdiegė valdymo struktūrą. „Jamf“ — sukūrė išskirtinai „Apple“ įrenginiams skirtą valdymo platformą „Jamf Pro“. Naudojant šį valdymo įrankį galima paruošti kompiuterį pirmajam įjungimui, įdiegti reikiamą programinę įrangą, atnaujinimus ir tai gali atlikti pats kompiuterio naudotojas, prisijungęs prie kompanijos kompiuterinio tinklo darbe, prie interneto namie ar kur nors kavinėje.

„Mac“ kompiuteriai ir toliau pirmauja didindami kaštų pranašumą PC atžvilgiu

Palaikymas ir aptarnavimas

Pasiekus šį „skaičiavimų“ tašką jau aišku, kad skaičiuojant kompiuterio bendrą nuosavybės kainą, „Mac“ kompiuteriai kompanijoms kainuoja pigiau. Be pagrindinių paslaugų, pačių kompiuterių ir programinės įrangos bei jų valdymo sistemų dar reikia ir kompiuterių palaikymo grupės, kuri padės kompiuterių naudotojams spręsti iškilusias problemas. Reikalavimai ir palaikymo grupės ar IT departamento dydis kiekvienoje organizacijoje skirtingas, jį lemia poreikiai. Ne vienos kompanijos patirtis rodo, kad „Mac“ kompiuterių naudotojams IT departamento resursų reikia mažiau nei PC naudojantiems jų kolegoms.

„Mac“ kompanijai kainuoja mažiau nei PC

Turimus kompiuterius kompanijos periodiškai atnaujina, todėl vertinant kompiuterio kainą, reikėtų nepamiršti dar ir likutinės kompiuterio vertės. „Apple“ kompiuteriai savo vertę išsaugo geriau nei PC. Tai, kad „Mac“ kompiuterių likutinė vertė aukštesnė nei PC patvirtino ir vienos didžiausių Lietuvos įmonių grupių „MG Baltic“ IT ir pirkimų direktorius Marijus Strončikas. Anot jo, vertinant pilną ciklą: įsigijimo bei aptarnavimo kainą, suteikiamas kitokias galimybes vartotojui, likutinę vertę atnaujinant kartais yra atvejų, kada „Mac" pasirinkimas geresnis nei PC.

Suomių kompanijos „3 Step IT“, besispecializuojančios nuomojant kompiuterius organizacijoms, Lietuvoje veikiančio biuro verslo klientų vadybininkas Darius Černeckis teigė, kad „Mac“ kompiuterių likutinė vertė, lyginant su PC, skiriasi iki dviejų kartų „Mac“ kompiuterių naudai. Taip pat, „3 Step IT“ kompanijos vadybininkas minėjo, kad paklausa naudotiems „Mac“ kompiuteriams yra didelė ir šie rezervuojami iš anksto, dar jiems nepatekus į įmonės naudotų kompiuterių sandėlį. Tai rodo, kad „Mac“ kompiuteriai įmonei ne tik kainuoja pigiau jų naudojimo metu, tačiau yra gerokai labiau likvidūs nei PC, o jų likutinė kaina yra aukštesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius