Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios rizikos bei galimybės išskaidant investicijas?

Nusprendus investuoti dažniausi pirmi klausimai būna: kur investuoti efektyviai ir kaip investuoti saugiai, nes nė vienas investuodamas nenorime prarasti pinigų. „Tada ir būtina prisiminti seną posakį, kad laikyti visus kiaušinius vienoje pintinėje yra nesaugu.
Investavimas
Sutelktinio finansavimo platformos (SFP) „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė / 123RF.com nuotr.

Gebėjimas efektyviai paskirstyti investuojamus pinigus lemia ne tik jų saugumą, bet ir investicinės grąžos sėkmę. Toks yra patyrusių investuotojų pagrindinis sėkmės receptas – investicijų diversifikavimas, arba padalijimas skirtingiems instrumentams ar projektams. Tačiau ir tai reikia daryti apdairiai, nes skuboti sprendimai gali lemti ne saugumą, o mažesnį uždarbį ar kitas problemas“, – sako sutelktinio finansavimo platformos (SFP) „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė.

Diversifikuotos investicijos – saugesnės

Diversifikavimas – tai investavimo strategija, padedanti subalansuoti investavimo riziką, kuomet santaupos skaidomos skirtingiems investiciniams instrumentams (SFP, akcijos, obligacijos ir kiti) arba objektams. Diversifikuotas investicijų portfelis (visos žmogaus investicijos) yra saugesnis bei stabilesnis rinkos pokyčiams, nes yra mažesnė tikimybė, kad dėl vienokių ar kitokių neigiamų ekonominių pokyčių vienodai nukentės kelios skirtingos šalys bei sektoriai, tokie, kaip pramonė, statybos ir panašiai.

Idealiu atveju specialistai pataria investuoti į 3-4 skirtingas sritis, tačiau tam reikia pakankamai daug laiko bei lėšų, nes padalinus po kelis šimtus ar net kelis tūkstančių eurų skirtingoms rūšims gali nukentėti bendra grąža, o ir įsigilinti į kiekvieną sritį užtrunka gana ilgai.

„Yra ir kitas variantas, pavadinkime jį „vidiniu diversifikavimu“ – kuomet lėšos skiriamos vienam investiciniam instrumentui, tačiau padalinamos skirtingiems objektams. Pavyzdžiui, „Profitus“ platformoje absoliuti dauguma investuotojų savo investicijas skiria keliems ar net keliolikai projektų. Taip ne tik mažinama investicinė rizika, bet ir užtikrinama didesnė grąža. Beje, investicijų skaidymą, kaip tendenciją, ypač pastebėjome 2023 m., nes išaugo vidutinis projektų skaičius, į kuriuos investavo „Profitus“ bendruomenės nariai bei kilo didesnis susidomėjimas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Tai rodo augantį investuotojų sąmoningumą ir finansinį raštingumą, norint subalansuoti savo investicinius portfelius „, – pataria M.Lenčickaitė.

Kaip pasirinkti, į ką investuoti?

Pasirinkimas, į kokius objektus investuoti, priklauso nuo žmogaus tikslų bei rizikos tolerancijos. Saugesnės, bet su mažesnėmis palūkanomis investicijos tinkamos tiems investuotojams, kurie nenori prisiimti didelės rizikos ir turi aiškų ir ilgalaikį tikslą, skaičiuoja grąžą bent per 5 metus ar dar ilgesnį laikotarpį.

Pasak pašnekovės, investuotojai, turintys ilgalaikių tikslų, dažniausiai taupo, pavyzdžiui, būsto paskolos pradiniam įnašui, vaikų ateičiai, ar netgi pensijai. Saugesnių investicijų privalumas tas, kad jos, nors ir generuodamos mažesnę grąžą, išlaiko stabilumą bei ypatingai mažą riziką dėl vėlavimų ar kitokių projektų problemų.

Rizikingesni, bet didesnę grąžą generuojantys projektai, tinka investuotojams, kurie gali susitaikyti su didesne rizika, tai yra, supranta ir priima, kad gali prarasti dalį pinigų arba palaukti grąžos iš vėluojančio projekto.

Tačiau yra ir gerokai rizikingesnių sričių, tokių kaip įmonių akcijos ar kriptovaliutos. „Pradedantiesiems investuotojams patariama rinktis mažesnės rizikos investicijas, tai padeda saugiau susipažinti su investavimo niuansais, o pradėję investuoti jūs jau kitaip stebėsite kaip vyksta procesai, kaip mokamos palūkanos ir gaunama grąža“, – aiškina M.Lenčickaitė.

Tikėtina investicijų išskaidymo žala

Ekspertės teigimu, pirmoji neatsargaus diversifikavimo rizika – per didelis pinigų išskaidymas, galintis turėti ir neigiamą poveikį: „Pradėjus investuoti rekomenduojame pasirinkti vieną sritį, gilintis į ją ir mėginti perprasti rinką. Taip, tam reikia laiko, tačiau žinios ne vienam padėjo išvengti nuostolių.“

Neturint pakankamai žinių investuojant į skirtingus instrumentus, tikėtina, galimi skuboti bei emocijomis paremti sprendimai, kurie padidina riziką ne tik uždirbti mažiau, bet ir prarasti pinigus.

Neįsigilinus, pavyzdžiui, į akcijų rinkas ar vadovaujantis vien draugų patarimais, galima investuoti į akcijas, kurios pernai buvo pelningos, o šiemet gali tapti nuostolingomis, nes tam įtakos gali turėti bet kokie įvykiai pasaulyje. Todėl iš pradžių svarbu išsirinkti vieną ar kelis instrumentus, kuriuos labiausiai suprantate arba jie yra artimi bei įdomūs, o ne bandyti visus investicinius instrumentus iš karto. Specialistai sako, kad investavimo sėkmė ypatingai mėgsta evoliuciją, revoliuciniai sprendimai retai būna pelningi.

Sutelktinio finansavimo platformose grąža tiesiogiai priklauso nuo to, kiek eurų skiriama vienam projektui.

Kita rizika – grąžos mažėjimas. Skaidant investicijas mažomis sumomis, dažniausiai kenčia grąža. Pavyzdžiui, sutelktinio finansavimo platformose grąža tiesiogiai priklauso nuo to, kiek eurų skiriama vienam projektui. Ji gali būti vienokia investuojant 100 eurų ir gerokai didesnė investuojant 500 eurų į tą patį projektą. Pavyzdžiui, „Profitus“ platformoje buvo projektas, kurio vystytojas investuotojams siūlė 10,9 proc. palūkanas investuojant nuo 100 eurų, tačiau jeigu būtų investuojama 50 tūkstančių ir daugiau, buvo galima uždirbti ir 13 proc. metinių palūkanų. Geriausia, kai investuotojai atranda balansą tarp diversifikavimo ir investicijų grąžos.

Kaip įvertinti savo atsparumą rizikoms investuojant?

Visų pirma, investuotojas turėtų užduoti sau klausimą – kokia suma jis linkęs rizikuoti? Tai reiškia, kokio dydžio sumos praradimas jam būtų mažiausiai skausmingas. Žinoma, gaila prarasti bet kokią sumą pinigų, tačiau vienam žmogui 100 eurų netekimas reikštų labai daug, o kitas to nė nepastebėtų. Tai ir yra kiekvieno rizikos riba. Investavimo platformose dažnai siūloma rizikos skaičiuoklė, kuri padeda nustatyti individualią sumą.

„Jeigu žmogui reikšmingas kiekvienas euras, reiškia, jis turi investuoti ypatingai saugiai ir konservatyviai. Jeigu investuotojas gali išgyventi kelių ar net keliolikos tūkstančių eurų praradimą, be abejo, jis investuos gerokai rizikingiau. „Profitus“ platformoje investuotojai dažniausiai skirsto investicijas, dalį lėšų skirdami aukščiausią, A+ reitingą turintiems projektams, tai – ir mažiausios rizikos projektai, o dalį – B, C ar net D reitingą turintiems projektams, nes investuodami į rizikingesnius projektus jie gauna didesnes metines palūkanas.“, – sako M.Lenčickaitė.

„Profitus“ nuotr. /Sutelktinio finansavimo platformos (SFP) „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė
„Profitus“ nuotr. /Sutelktinio finansavimo platformos (SFP) „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė

Lietuviai investuoja ir milijonus

Sutelktinio finansavimo platformos atstovė pasakojo, kad „Profitus“ siūlomas gana plačiai diversifikuoti paskolų portfeliai, nes investuotojai ne tik gali rinktis projektą pagal rizikos kategoriją, kurių iš viso yra 10: nuo A+ iki D, tačiau ir pagal projekto vystytoją, miestą, šalį bei paskolos tipą.

„Jau esame finansavę beveik 200 skirtingų NT vystytojų, finansuoti projektai vystomi ne tik visoje Lietuvoje, bet ir Ispanijoje, Latvijoje bei Estijoje. Lietuvoje dažniausiai finansuojami NT projektai didmiesčiuose bei kurortiniuose miestuose, taip pat investuotojai gali rinktis paskolos tipą iš pagrindinių 6: NT plėtrai, NT nuomai, NT įsigijimui ir NT rekonstrukcijai skirtos verslo paskolos bei refinansavimo ir paskolos, skirtos apyvartinėms lėšoms.

Tai mums leidžia investuotojams pasiūlyti labai platų pasirinkimą, atitinkantį kiekvieno poreikius ir galimybes diversifikuoti. Pernai mūsų aktyvių investuotojų skaičius augo pusantro karto, nuo 6000 iki daugiau kaip 9000, vidutinis investicinis portfelis pasiekė 4900 eurų, žinoma, yra ir smulkesnių. Kaip ir gerokai stambesnių – turime investuotojų, kurie investuoja net šimtus tūkstančių eurų, yra ir tokių, kurių aktyvūs portfeliai perkopia milijoną.“, – kalbėjo M.Lenčickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius