Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinis dėmesys smulkiam verslui per kaimo vietovių Vietos veiklos grupes

„LEADER 20. Partneriai. Projektai. Patirtis. Rezultatai. Sumanumas.“ – tai tema, šiais metais kovo 31 – balandžio 1 dienomis, Birštone vykusios konferencijos, kurią organizavo Vietos veiklos grupių tinklas. Šioje VVG tinklo konferencijoje buvo kalbama apie LEADER, vietos veiklos grupes (toliau -VVG), sumanų kaimą ir socialinio bei bendruomeninio verslo projektus, įgyvendintus per VVG. Konferencijoje vykusių „Sumanaus kaimo projektų rengimo“ dirbtuvių metu buvo kuriamos sumanių kaimų projektų idėjos.
Jakų lauko darželis Koriukas
Jakų lauko darželis Koriukas / VVG nuotr.

Svarbus LEADER vaidmuo kaimo plėtros procese

Vietos veiklos grupių tinklas (VVG tinklas) vienija 49 kaimo vietovių vietos veiklos grupes (VVG). VVG veikia beveik kiekvienos savivaldybės kaimiškoje teritorijoje ir yra svarbiausia LEADER iniciatyvų grandis – skatina vietos bendruomenes, verslą ir valdžią bendradarbiauti, kad kaimo vietovės būtų jaukios gyventi, patrauklios kurti verslus ir svetingos bei stebinančios keliautojus.

Nežinantiems apie LEADER, tai – viena iš keturių ES bendrijų iniciatyvų, ES startavusi 1991 metais, kuri skatina kaimo gyventojus ir organizacijas aktyviai dalyvauti gyvenamosios vietovės ir bendruomenės plėtros procese. LEADER priemonė padeda stiprinti pilietinę visuomenę kaimo vietovėse, skatina vietos valdžios, verslo ir nevyriausybinio sektoriaus darbuotojų bendradarbiavimą. Už šios priemonės įgyvendinimą yra atsakingos VVG. Tai skėtinės nevyriausybinės organizacijos, kurių tikslas – veiksmingai pasinaudoti ES skiriama parama siekiant sustiprinti atstovaujamos teritorijos kaimiškųjų vietovių plėtrą. LEADER programos pagalba VVG ir vietos projektų vykdytojai įgyvendina įvairias idėjas, aktyvina bendruomenes ir jaunimą kaime, kuria darbo vietas, skatina bendruomeninį ir socialinį verslą. Šios priemonės dėka kaime sukurta daugiau kaip du tūkstančiai darbo vietų, įgyvendinta beveik šimtas socialinio ir beveik du šimtai bendruomeninio verslo projektų.

„Gaila, kad ne visada geri darbai „skamba garsiai“ – teigia VVG tinklo pirmininkė Kristina Švedaitė. Žiniasklaida dažnu atveju ieško neigiamų sensacijų kaime, įvairiose, drįsčiau teigti „pasenusio formato“ laidose, filmuoja (kartais net atlygintinai už vaidybą) niūrią kaimo kasdienybę. O gražūs projektai – svarbūs vietos gyventojams ir teikiantys pridėtinę vertę bei naudą, lieka nepastebėti plačiajai visuomenei. Bendruomenės atlikdamos gražius darbus ne visada jais pasigiria, išlieka kuklūs. Taigi svarbiausia visas vykdomas veiklas „kuo garsiau“ viešinti, kad ir kiti „užsikrėstų“ geraisiais pavyzdžiais!”.

Bendruomeninio verslo projektai Klaipėdos rajone

Vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“, įgyvendindama vietos plėtros strategiją pagal kaimo plėtros programą LEADER, daug dėmesio skyrė kaimo bendruomeninių organizacijų verslumo skatinimui, todėl nemažai kaimo bendruomenių pačios kuria paslaugas pagal vietos poreikį, naujas darbo vietas vietos gyventojams. Bendruomeninis verslas išsiskiria tuo, kad gautą pelną organizacijos gali panaudoti ne tik sukurto verslo plėtrai, bet ir kitiems visuomeniniams poreikiams.

Kai kuriose priemiestinėse Klaipėdos rajono teritorijose ypač trūksta vietų vaikų darželiuose, todėl net dvi bendruomenės pačios ėmėsi kurti vaikų darželius savo teritorijose. Štai Jakų bendruomenės centras baigia įrengti unikalų gamtamokslinės krypties lauko vaikų darželį Jakuose. Darželio teritorijoje gyvens ir bitės, o vaikai bus mokomi tinkamai su jomis elgtis ir prižiūrėti. Vaikų ugdymo ir kitoms reikmėms tenkinti pastatytas netradicinės formos kupolinių statinių kompleksas. Darželį lankyti galės net iki 40 vaikų. Bendruomenė „Priekulės ainiai“ taip pat kuria netradicinį, 40 vietų vaikų darželį, kuris įsikurs moduliniuose nameliuose, vaikams bus įrengtas druskų ir sensorinis kambariai.

VVG nuotr./Brožių virtuvė
VVG nuotr./Brožių virtuvė

Viena iš versliausių Klaipėdos rajono bendruomenių – Brožių kaimo bendruomenė, sukūrusi 14 darbo vietų, kartu su partneriais kuria trumpąją maisto tiekimo grandinę ir, įsirengusi naują daržovių perdirbimo cechą, perdirbs, apdoros ir fasuos daržoves bei virs koncentruotą sultinį.

VVG nuotr./Brožių kaimo virtuvė
VVG nuotr./Brožių kaimo virtuvė

Verslumo patirties turintis Lapių bendruomenės centras plečia aktyvaus laisvalaikio paslaugų ratą įrengdamas padangų nusileidimo trasas, kurias bus galima eksploatuoti ištisus metus. Žiemos sezonu ant šio kalno veikia jau anksčiau bendruomenės įkurtas žiemos slidinėjimo centras, o dabar aktyvių pramogų čia netrūks apskritus metus.

VVG nuotr./Utrių kalnas
VVG nuotr./Utrių kalnas

Visuomeninė organizacija Vėžaičių bendruomenė taip pat turi verslumo patirties. Prieš keletą metų įkūrusi modernų konferencijų centrą, dabar jau plečia savo paslaugas ir kuria Interaktyvių edukacijų vaikų dienos centrą, kurį sudarys net 3 skirtingos erdvės: edukacijų (interaktyvaus lavinimo), kino, kur bus ne tik demonstruojami filmai, bet bus galima išmokti kurti trumpus filmukus ir praktikos erdvė, kur vaikai bus mokomi gaminti maistą.

Asociacija „Dauparų bendruomenė“ įgyvendina projektą „Dauparų sveikatingumo erdvės“ ir jau greitai teiks grožio ir sveikatingumo terapijos paslaugas bendruomenės nariams ir kitiems klientams naujai įrengtose patalpose.

Judrėnų Stepono Dariaus bendruomenė už projektines lėšas įrengė bendruomenės namų antro aukšto patalpas taip, kad galėtų teikti trumpalaikio apgyvendinimo paslaugas. Šitaip bendruomenė ne tik įveiklino tuščias patalpas, bet ir užsitikrino pajamas, reikalingas bendruomenės namams išlaikyti.

Gyvenvietės „Žaliasis slėnis“ bendruomenė už projektines lėšas įsirengė padelio teniso aikštyną, kuriame sportuoja ne tik bendruomenės nariai, čia, už nustatytą mokestį padelio aikštyno paslaugomis, įskaitant užsiėmimus su treneriu, gali pasinaudoti visi norintys. Bendruomenė klientų registraciją vykdo sukurta mobilia programėle.

Kauno rajone kuriasi socialinio verslo projektai

Pagal Kauno rajono vietos veiklos grupės Vietos plėtros strategiją įgyvendinta jau daugiau nei pusšimtis vietos projektų. Kauno rajono Lapių miestelio bendruomenės centras įkūrė Bendruomenės virtuvės studiją, kurioje suteikiama žinių, kompetencijų bei gebėjimų susijusių su sveika mityba, tvariu maisto vartojimu ir ekonomiškai naudingu šeimos mitybos planavimu. Vyksta įvairios šios temos edukacijos.

VVG nuotr./Bendruomenės virtuvės studija
VVG nuotr./Bendruomenės virtuvės studija

Ežerėlio jaunimo ir suaugusių ugdymo centras įkūrė Ežerėlio sveikatos namus, kurių tikslas gerinti Ežerėlio pagyvenusių, neįgaliųjų, mitybos ir medžiagų apykaitos ligomis sergančių žmonių gyvenimo kokybę, mažinant jų atskirtį, didinant užimtumą, siekiant turiningesnio laisvalaikio. Čia galima gauti įvairias sveikatingumo paslaugas pvz. apsilankyti druskų kambaryje, pagulėti masažinėse lovose, kapsulėse ir kitaip atgauti jėgas.

Pagynės bendruomenės centras įgyvendina projektą, kuriuo siekiama stiprinti pareiškėjo ekonominį savarankiškumą teikiant renginių įgarsinimo paslaugas, poilsio organizavimo paslaugas naudojant mobilų kubilą bei išplečiant aplinkos priežiūros paslaugas (sumedėjusių augalų priežiūra, malkų ruošimas ir pan.). Šių paslaugų teikimu per išorinį socialinio verslo modelį siekiama padėti vaikų gerovės namams „Gynia“ mažinti ugdomų vaikų socialinę atskirtį – rengti vaikams edukacines išvykas, ekskursijas.

Rokiškio krašto verslo projektai

Tuo tarpu Rokiškio krašte įsikūrė geologas. Vienas iš gerųjų „Rokiškio kaimo strategijos 2014-2020“ verslo pradžios pavyzdžių – Roberto Žėglaičio vietos projektas „Geologiniai tyrimai tavo mieste“, įgyvendintas 2021 m. Pareiškėjas, turėdamas geologijos magistro laipsnį, sukūrė Rokiškio rajone naują inžinerinę – geologinę paslaugą. Šios paslaugos dėka atliekami reikalingi tyrimai prieš statant namą ar įsigyjant sklypą, kuriame planuojamos statybos. R. Žėglaitis projekto metu įsigijo geologiniams tyrimams reikalingą įrangą: gręžimo agregatą, zondavimo įrangą, gręžimo sraigtus. Pareiškėjas – jaunas žmogus – įkūrė darbo vietą ne tik sau, bet ir dar vienam darbuotojui.

VVG nuotr./„Geologiniai tyrimai tavo mieste“
VVG nuotr./„Geologiniai tyrimai tavo mieste“

Svetainėje www.leadertinklas.lt rasite informaciją apie VVG tinklo veiklą bei projektų daugiau projekto pavydžių, kurie įgyvendinti Lietuvos kaimuose. Jeigu turite idėją savo kraštui ar klausimų dėl ES paramos galimybių kaime, atminkite, kad visada esate laukiami jūsų teritorijoje veikiančioje VVG.

© Vietos veiklos grupių tinklas. Visos teisės saugomos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius