-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei nori pajusti tikrąjį „braliukų“ gyvenimą Rygoje

Pakalbėkime apie Rygą. Kaip ir kiti miestai, kuriuose būdamas gali užuosti jūros kvapą, Ryga taip pat turi ypatingą atmosferą. Tačiau Ryga, skirtingai nei kiti pajūrio miestai, yra ir Latvijos sostinė, tad joje apstu renginių, jaunimo ir vietų triukšmingai praleisti savaitgalį. O kur dar meno renginiai, koncertai ir įstabi architektūra?
Rygos panorama
Ryga / 123rf.com nuotr.

Taigi, jei važiuoji maršrutu Vilnius–Ryga ir svarstai, ką nuveikti Latvijos sostinėje, o po ranka šiuo metu neturi jokio kelionių tinklaraščio, Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ stiuardese dirbanti Ona Gerbatavičiūtė dalijasi patarimais, kurie leis pažinti vos už kelių šimtų kilometrų kelio nuo Lietuvos didžiųjų miestų esančią Rygą bei jos gyvenimą.

1. Pertrauka Bastejkalns parke

Vos sušilus orui latviai skuba mėgautis saule. Kadangi toks malonumas, kaip ir Lietuvoje, tęsiasi neilgai, o žmonės būna pavargę po ilgos žiemos, Rygos senamiestis ir lauko kavinės prisipildo akimirksniu. Jei nesinori sėdėti kavinėje, pasimėgauti pietumis ar kavos puodeliu galima ir gamtoje, net neiškėlus kojos iš miesto centro. Bastejkalns parkas yra vadinamas vietiniu centriniu parku. Jis skiria senamiestį nuo centrinės miesto gatvės ir yra rojus norintiems pailsėti nuo miesto šurmulio.

Jei turi daugiau laiko, latviai lanko ir kitus Rygos gamtos kampelius: seniausią Latvijoje Vermanes parką, kuriame vyksta alaus festivalis, Universiteto botanikos sodą, kuris gražiausias pavasarį, kai pražysta gėlės, Esplanade parką, kuris žiemą virsta čiuožykla, o rugsėjį kviečia į Poetų dienas.

2. Kalnciema turgaus magija

Kalnciema kvartalas turi nuostabią atmosferą, kurią itin vertina vietiniai. Kvartalas yra apsuptas daugiau nei šimto metų senumo namų, jame vyksta koncertai, meno dirbtuvės bei turgūs, kuriuose galima įsigyti visko – nuo ekologiško maisto iki vietinių dizainerių kūrinių.

Kvartalas turi nenusakomai jaukią nuotaiką, kurią būtų galima palyginti su Vilniaus Užupiu. Jei ir tu ketini čia užsukti, būtinai pasidomėk, kas vyksta kvartale tą savaitgalį, tačiau net jei Kalncieme neplanuojami jokie koncertai ar renginiai, ten visada galima pavakaroti su taure vyno. O kompaniją šioje vietoje rasi visuomet. Jei nori sužinoti daugiau, apsilankyk Kalnciema kvartalo instagrame: https://www.instagram.com/kalnciemaiela/

3. O aš nuvažiuosiu prie jūros

Kad jau atvažiavai iki Rygos, būtinai turi pasiekti ir Latvijos pajūrį, kuris labai skiriasi nuo Lietuvos. Visų pirmiausia, Lietuva turi vos 99 km jūros, kai Latvija džiaugiasi apie 500 km ilgio jūros pakrante! Gali įsivaizduoti, kodėl Latvijos pajūriai vietomis yra laukiniai, o kai kur net apleisti. 25 km atstumu nuo Rygos yra vadinama Latvijos Palanga – Jūrmala. Vasaros metu ji pritraukia būrius turistų, Latvijos muzikos žvaigždes ir garsiausius didžėjus.

Be to, Latvijos paplūdimys nėra taip griežtai saugomas, todėl miške prie pat jūros, sumokėjus padorią sumą eurų, galima pasistatyti palapinę, o rytą pradėti maudynėmis Baltijos jūroje. Į Jūrmalą vietiniai dažniausiai važiuoja automobiliais, bet iš Rygos ją galima lengvai pasiekti ir traukiniu.

123rf.com/Rygos senamiestis
123rf.com/Rygos senamiestis

4. Kino gerbėjų šventovė

Jei dievini kiną ir senąjį Holivudo spindesį, turi apsilankyti kino teatre „Splendid Palace“. Nors jis ir neprilygsta Holivude esančioms kino salėms, šis kino teatras buvo atidarytas XX a. pr. ir buvo pirmasis kino teatras Baltijos šalyse, kuriame pradėta rodyti garsinius kino filmus. Kino teatre rengiami įvairūs filmų festivaliai, klasikinių filmų ir kūrėjų retrospektyvos, koncertų, operų, baleto transliacijos. Kino teatras yra daugiau nei vieta pažiūrėti filmą, tai kino bendruomenės ir traukos centras, o rokoko stiliumi pastatytas pastatas ir visas jo interjeras suteikia kino peržiūrai unikalią dvasią.

Jei tave labiau domina nepriklausomas kinas, alternatyvų kino seansą gali rasti kino teatre „Kino Bize“. Tai maža ir jauki vieta, įsikūrusi senuose apartamentuose ramioje Rygos centro dalyje. Kino teatras turi vos 70 vietų, tad kino peržiūros būna intymios, o po jų galima užmegzti ne vieną įdomią diskusiją.

5. Vieta „selfiams“

Kaipgi, atvykus į kaimyninę Latviją, neįsiamžinti? Kad nuotraukos būtų įspūdingesnės, reikia nepaprastos vietos. Ryga tam turi didžiausią Baltijos šalyse terasą. Ant prekybos centro „Galleria Riga“ stogo yra apstu kavinių ir barų, kuriuose puodeliu kavos ar taure kitokio gėrimo mėgaujasi apsipirkti užėję Rygos gyventojai bei miesto svečiai. Jei nenori pirkti kavos už turistinę kainą, gali tiesiog pasidaryti keletą nuotraukų ir nemokamai pasigrožėti panorama, ką ir daro čia dažnai ateinantis jaunimas.

123rf.com nuotr. /Ryga
123rf.com nuotr. /Ryga

6. Barai, restoranai, klubai

Galiausiai, Ryga garsėja savo naktiniu gyvenimu ir muzikiniais barais. Todėl nenuostabu, kad kai kurie lietuviai kelionei į Rygą susiruošia tik vėlų penktadienio ar šeštadienio vakarą. Kaip ir Vilniuje bei Kaune, dauguma klubų ir barų Rygoje yra įsikūrę senamiestyje, tad lengvai aplankysi net keturis ar penkis per vieną vakarą. Jei nori kažko mažiau tradiciško, gali užsukti į prie uosto esantį klubą „First Dacha“. Norintiems kažko madingo ir elegantiško, būtina rinktis „Club Studio 69“, o jei tave vilioja rokas, metalas, punk ar reggae stiliaus muzika, tavo vieta – „Klub Depo“.

Bet kokiu atveju, nepamiršk, kad mes ir latviai esame labai panašūs, tad užkalbinus vietinį, tikrai gausi ne tik reikiamą patarimą, bet ir naują draugą, kuris tikrai parodys tikrąjį Rygos gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius